Helmikuussa uutisoitiin laajasta tutkimuskatsauksesta, jonka mukaan peniksen pituus on kasvanut vain 29 vuodessa ympäri maailman jopa neljänneksellä.
Syitä pituuden kasvuun ei tiedetä, mutta tutkimusta johtaneen Stanfordin yliopiston urologian professorin Michael Eisenbergin mukaan esimerkiksi kemikaalit ja vähäisesti liikuntaa sisältävä elämäntyyli saattavat vaikuttaa pituuskasvun taustalla.
Kanadalaisdokumentti Ihminen ja evoluutio (2021) selittää lähestyttävästi ja havainnollisesti edellä mainitun kaltaista ihmiskehon evoluution mekaniikkaa.
Dokumentti luonnostelee myös jatkuvasti ympäristöönsä muokkautuvan homo sapiensin tulevia ääriviivoja, joihin vaikuttavat luomamme yhteiskuntajärjestelmät, ilmastonmuutos, parinvalinta ja jopa tapamme ajatella.
Näitä muutoksia ohjelma valottaa kertomalla muiden eläinlajien evolutiivisista muutoksista miljoonien vuosien aikana.
Ilmastonmuutoksen myötä kehomme raajat saattavat pidentyä
Myös tekninen ja teknologinen kehitys vaikuttaa ihmisen evoluutioon. Modernisaation ja parantuneen ruokavalion myötä ihmisen keskipituus on kasvanut. Olemme nykyään pidempiä muttemme lihaksikkaampia. Voiman merkitys onkin vähentynyt kahden miljoonan vuoden aikana.
Syyksi tutkijat arvelevat sitä, että ihminen on keksinyt käyttää metsästyksessä käsiensä sijasta aseita. Toisaalta ihmisten keskipituus on alkanut pienentyä Yhdysvalloissa, yhtenä syynä tähän pidetään yleisen terveydenhuollon puutetta.
Vielä kauempana evoluution tulevaisuudessa saatamme hevosen tapaan kadottaa jotkin ruumiinosamme kokonaan. Miljoonia vuosia sitten nimittäin hevosellakin oli useampi varvas. Ihmiskehon poistuvien elinten listalla on tutkijoiden mukaan esimerkiksi pikkuvarvas. Myös lattajalat saattavat olla tulevaisuuttamme istuvan elämäntyylin takia.
Neurotutkijoiden mukaan teknologia muuttaa meitä lyhyellä aikavälillä enemmän kuin biologinen evoluutio.
Mielenkiintoinen on väite siitä, että ihmisen kasvot saattavat korostua tulevaisuuden parinvalinnassa nettideittailun vuoksi.
Vaikka dokumentti on kiinnostava, kärsii se lajityyppinsä helmasynnistä eli tiuhaan vaihtuvista puhuvista päistä. Tutkijat kommentoivat erikoisalueitaan hyvin lyhyesti, ja kiireen tuntu häiritsee tunnin mittaista ohjelmaa.
Esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutuksista ihmisen raajojen pidentymiseen, ”hämähäkkimäiseksi” muuttuvaan ulkonäköön, olisi mielellään kuullut enemmän taustoja kuin irrallisen heiton.
Aiheesta olisi saanut tehtyä useammankin dokumentin.
Prisma: Ihminen ja evoluutio, TV1 klo 19.00 ja Yle Areena.