Kielisoitin­taituri ja 70-luvun rock­tähtien luotto­muusikko David Lindley on kuollut

Slide-kitaran eksperttinä tunnettu muusikko vaikutti pitkään Jackson Brownen yhtyeessä.

David Lindley New Orleansin Jazz & Heritage -festivaalilla keväällä 2000.

6.3. 14:25

Yhdysvaltalainen muusikko David Lindley on kuollut. Hän oli 78-vuotias. Lindleyn kuolinsyytä ei ole julkistettu, mutta Lindleyn verkkosivuilla kerrotaan, että hän oli sairastanut kuukausien ajan.

Lindley oli poikkeuksellinen multi-instrumentalisti, sillä hän hallitsi rockyhtyeiden perussoittimen lisäksi lukemattomia kielisoittimia, myös harvemmin rockissa kuultuja eurooppalaisia ja arabialaisia instrumentteja, kuten buzukia, sisteriä, sazia ja udia.

Parhaiten hänet tunnettiin kuitenkin ja blues- ja country-pohjaisen pohjoisamerikkalaisen musiikin soittajana ja slide-kitaran taitajana. Slide-soitossa kieliä ei paineta tavanomaisesti otelaudan nauhoja vasten, vaan niitä liu’utetaan metalli- tai lasiputkella.

Tunnetuimmat työnsä Lindley teki 1970-luvulla Jackson Brownen levytyksissä ja kiertueilla sekä Ry Cooderin levyillä. Lindleystä tuli haluttu soittaja 1970-luvun rocktuotannoissa, ja hän levytti muun muassa Graham Nashin, David Crosbyn, Linda Ronstadtin ja Rod Stewartin kanssa.

Jackson Brownen kanssa yhteistyö jatkui aina 2010-luvulle asti.

David Lindley teki myös useita soololevyjä, joista vuonna 1981 ilmestynyt El Rayo-X menestyi myös kaupallisesti. Viimeisinä vuosinaan Lindley jätti studiomuusikon työt vähemmälle, ja esiintyi soittamalla sähkökitaran sijasta yhä useammin akustisia instrumentteja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat