Draama
R.M.N. - Kylmä talvi (R.M.N.), ohjaus Cristian Mungiu. 125 min. K12. ★★★★
Romanialainen Cristian Mungiu (s. 1968) on yksi tämän päivän keskeisimmistä eurooppalaisista elokuvaohjaajista. Hän voitti aborttiaiheisella läpimurtoelokuvallaan 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää (2007) Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun, mutta ei ole lähtenyt kansainväliselle uralle tekemään englanninkielisiä elokuvia.
Päinvastoin, Mungiu on pysynyt kotimaassaan ja tehnyt joukon hienoja, aiheiltaan ja tunnelmiltaan vahvasti itäeurooppalaisia elokuvia, joista viimeisin, Valmistujaiset, ilmestyi jo 2016.
Nyt Mungiu on tehnyt uuden elokuvan R.M.N. – Kylmä talvi, joka pureutuu taas itäeurooppalaiseen maisemaan, ihmisiin ja tuntoihin.
Marin Grigore näyttelee kotikyläänsä pakenevaa Mathhias Auneria.
Saksassa teurastamossa työskentelevä Matthias Auner (Marin Grigore) lyö esimiestään ja pakenee työpaikaltaan. Hän suunnistaa takaisin kotikyläänsä Romanian Transsylvaniaan. Siellä odottaa viileästi suhtautuva vaimo Ana (Macrina Barladeanu) ja pieni Rudi-poika (Mark Eward Blenyesi), jonka kohtaus lähimetsässä on tehnyt puhumattomaksi. Ainoastaan entinen rakastaja, paikallisen leipomon johtaja Csilla (Judith State) osoittaa hieman myötätuntoa Matthiasta kohtaan.
Leipomo on epätoivoisesti yrittänyt hankkia lisätyövoimaa paikallisista asukkaista, mutta ne, jotka eivät ole jo lähteneet länteen töihin, eivät ole kiinnostuneita minimipalkasta. Niinpä leipomo joutuu palkkaamaan kolme srilankalaista siirtotyöläistä.
Kylässä on vuosisatoja asunut niin romanialaisia kuin myös juuriltaan unkarilaisia ja saksalaisia. Moisen monikirjavuuden yhteisössä ei uskoisi esiintyvän muukalaisvihaa, mutta niin vain srilankalaisten tulo saa aikaan oikean rasismin aallon ja rikkoo kyläyhteisön rauhan.
Passiivinen Matthias ei ota kantaa mihinkään, vaan huolehtii vain sairaasta isästään ja machoilee perheelleen. Csilla sen sijaan asettuu vahvasti puolustamaan leipomonsa ulkomaalaisia työntekijöitä.
Kyläläiset eivät tahdo työskennellä leipomossa, joten työvoimaksi joudutaan palkkaamaan siirtotyöläisiä.
Mungiu ei lähde tekemään analyysia tapahtumista tai henkilöistä, vaan tyytyy kuvaamaan ja seuraamaan tarinan kehittymistä lähes dokumentaarisesti, jättäen johtopäätösten ja tulkintojen tekemisen katsojalle. Dokumentaarisuutta korostaa sekin, että ohjaajan tapaan vain keskeisten roolien esittäjät ovat ammattinäyttelijöitä.
R.M.N. – Kylmä talvi -elokuvasta muodostuu kuvaukseltaan ja kerronnaltaan konstailematon, vahva kuva globalisaation ja EU:n säädösten ja tukien hiipimisestä perinteistä kiinni pitävälle, konservatiiviselle maaseudulle, jonka asukkaiden on vaikea hyväksyä muutoksia, niin vääjäämättömiä kuin ne ovatkin.
Vähäpuheinen, mutta asenteiltaan jyrkkä jörrikkä Matthias saa toimia eräänlaisena esimerkkinä kylän henkisestä ilmapiiristä. Muut ilmaisevat kantansa tulisesti, etenkin elokuvan loppupuolen kyläkokouksessa, mutta Matthiaksen hiljaisuudessa ilmentyy se vuosisatainen asenneilmasto, jolle kelpaa vain status quo.
Samalla Mungiu tuo esiin sen pirstaleisuuden, joka Euroopan unionin sisällä väistämättä etenkin ruohonjuuritasolla vallitsee.
Elokuvana tämän päivän itäeurooppalaisesta kyläyhteisöstä muutosten paineissa R.M.N. – Kylmä talvi on yhtä suoraviivaisen vaikuttava ja kerronnaltaan pakottoman ilmava kuin Mungiun aiemmatkin ohjaustyöt.
Elokuvan nimessä esiintyvä kirjainyhdistelmä on romanialainen lyhennys magneettikuvauksesta (vastaa Suomessakin käytettävää MRI-lyhennettä). Sellainen tehdään Matthiaksen isälle.
R.M.N. – Kylmä talvi -elokuvan päätös on sen verran kryptinen, että ymmärtääkseen täysin sen tarkoituksen pitäisi ehkä tuntea romanialaista mytologiaa. Symboliikkaa siinä selvästi tavoitellaan, mutta se ei oikein aukene.
Käsikirjoitus ja tuottaja Christian Mungiu, pääosissa Marin Grigore, Judith State, Marina Barladeanu.