Ruotsista on tulossa podcastien suurmaa, koska maassa on rohkeutta uusiin avauksiin, sanoo Suomen Podcastmedian toimitusjohtaja

Juuri Ruotsiin myydyn Suomen Podcastmedian toimitusjohtaja Juhani Pajusen mukaan ruotsalaiset ymmärtävät, miten luovia sisältöjä viedään maailmalle.

Suomen Podcastmedian toimitusjohtaja Juhani Pajunen ja vastaava tuottaja Joona Haarala.

8.3. 15:09 | Päivitetty 9.3. 10:25

Suomalainen podcasteihin keskittyvä tuotantoyhtiö Suomen Podcastmedia on myyty ruotsalaiselle Podx Groupille.

Ruotsalaisesta Podx Groupista tulee kaupan myötä suomalaisen tuotantotalon enimmäisomistaja.

Suomen Podcastmedia on kaupallisten podcastien tuotantotalo, ja sillä on tällä hetkellä iso markkinaosuus kotimaan podcastmarkkinoista. Sen tehtäviin kuuluu esimerkiksi erilaisten podcastformaattien kehittäminen, käsikirjoittaminen, tuotanto ja kaupallisten yhteistöiden järjestely podcastien ja yritysten välille.

Kaupan mukana myös kotimaassa kehitetyt podcastformaatit vaihtavat omistajaa naapurimaahan.

Ruotsi on jo nyt Euroopan mittapuulla podcastmarkkinoiden suurmaa ja näyttää vain kasvavan entisestään. Maan suurimmat podcastit keräävät podcasteja tilastoivan Poddindex-sivuston mukaan eri alustoilla noin 200 000–500 000 kuuntelua viikossa. Suomen Podcastmedian toimitusjohtajan Juhani Pajusen mukaan suositut suomalaiset podcastit keräävät noin parhaimmillaan noin 50 000 kuulijaa viikossa.

Pajusen mukaan ruotsalaisilla on sopivasti rohkeutta ja jopa vauhtisokeutta uusien aluevaltauksien kohdalla.

Hän arvelee rohkeuden olevan peruja maan vahvasta musiikkiteollisuudesta ja siihen liittyvästä osaamisesta. Ruotsalaiset siis ovat tekemässä podcasteille saman, missä he aikoinaan onnistuivat popmusiikin saralla, Pajunen arvelee.

”Heillä on osaamista siinä, miten luovia sisältöjä viedään maailmalle”, Pajunen sanoo.

Suomalaiset podcasttuotantotalot ovat Pajusen mukaan usein aiemmin törmänneet argumenttiin, jonka mukaan podcastformaatteja ei voisi kansainvälistää kielisidonnaisuuden vuoksi. Esimerkiksi käsikirjoitukseen nojaavia podcastformaatteja voi hänen mukaansa kuitenkin kääntää ja myydä myös muille kielialueille.

Suomen Podcastmedian alkuperäissarjoja ovat esimerkiksi Ylen julkaisemat Rikollisen Profiili sekä Kari Kanala maailman futiksen jäljillä -podcastsarjat. Lisäksi yhtiö tuottaa erilaisten yritysten podcasteja markkinointitarkoituksiin.

Podx Group on sijoitusyhtiö, joka tarjoaa rahoitusta ja tukea podcastien ja muiden sisällöntuottajien kansainvälistymiseen ja kaupallistamiseen. Yhtiö pyrkii kasvattamaan kansainvälisiä podcastmarkkinoita esimerkiksi podcastformaatteja myymällä.

Podx Group omistaa podcastien tuotantoyhtiöitä myös Ranskasta, Isosta-Britanniasta ja Argentiinasta.

Oikaisu 9.3. klo 10.24: Poistettu maininta, että Podcastmedian osuus kotimaan podcastmarkkinoista olisi 50 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat