Vuoden 2023 Pritzker-palkinnon on voittanut brittiarkkitehti David Chipperfield.
Chipperfield (s. 1953) on arkkitehtina selkeä ja eleetön modernisti. Monipuolisuudestaan huolimatta hänet muistetaan erityisen hyvin museoarkkitehtuuristaan sekä korjausrakennushankkeista. Hänen kehutuimpiin töihinsä kuuluu toisessa maailmansodassa vaurioituneen Neues Museumin uudistus, joka valmistui vuonna 2009 Berliinissä.
Neues Museumin korjaus valmistui 2009.
Sanomalehti The Guardianin haastattelussa Chipperfield kuvailee uransa alkua hankalaksi. Hän selvisi opinnoistaan rimaa hipoen. Britanniassa töitä oli tarjolla vähänlaisesti, ja hän toteuttikin ensimmäiset rakennuksensa Japaniin, Italiaan ja Saksaan.
Chipperfield myöntää ”feikanneensa” aluksi: ”Tein muutaman myymäläsisustuksen, pari rakennusta Japanissa ja osallistuin muutamaan kilpailuun, ja sen perusteella, eräänlaisena taikatemppuna, sain koko homman vaikuttamaan siltä, että minulla oli ihan oikea toimisto.”
Sittemmin hänestä on tullut iso nimi. Chipperfield on voittanut lukuisia palkintoja ja kuratoinut Venetsian arkkitehtuuribiennaalin vuonna 2012.
Chipperfieldiä on kiitetty siitä, miten hän yhdistää vanhan säilyttämisen ja uuden rakentamisen.
Palkintoraati kuvaili Chipperfieldin arkkitehtuuria ”hienovaraiseksi mutta voimakkaaksi, hiljaiseksi mutta elegantiksi”, ja sanoi sen kunnioittavan sekä historiaa, kulttuuria että paikalla jo olevaa luonnon- ja rakennettua ympäristöä.
Chipperfield sanoi palkinnon kannustavan häntä muun muassa jatkamaan ilmastonmuutoksen ja yhteiskunnallisen epätasa-arvon ongelmien parissa työskentelyä. ”Tiedämme, että meillä voisi olla merkittävämpi ja sitoutuneempi rooli paitsi kauniimman myös reilumman ja kestävämmän maailman luomisessa”, hän sanoo.
The New York Timesin haastattelussa Chipperfield sanoo, ettei kyse ole vain ”aurinkopaneeleista ja ikkunoiden tiivisteistä” vaan perustavanlaatuisesta muutoksesta.
Kaikki ei toki ole arkkitehtien syytä – ”jos kukaan ei rakenna kunnan vuokra-asuntoja, emme me voi mennä rakentamaan niitä itse”, hän sanoo. ”Mutta ammattikuntana me emme ole tehneet tarpeeksi.”
Usein arkkitehtuurin Nobel-palkinnoksi kutsuttu palkinto jaetaan vuosittain elävälle arkkitehdille. Palkintoa on jaettu vuodesta 1979 ja sen summa on 100 000 dollaria eli noin 94 000 euroa.
Suomeen palkintoa ei ole koskaan saatu.
Oikaisu 8.3. klo 13.15. Pritzker-palkinnon euromääräinen summa on noin 94 000 euroa, ei 950 000 euroa, kuten artikkelissa aluksi kirjoitettiin.