Sananvapauspalkinto Aleksis Salusjärvelle, joka tuo kirjallisuutta ammattikouluihin, erityisluokkiin ja vankiloihin

Palkinto jaettiin Suomen Penin vuosikokouksessa Helsingissä 7. maaliskuuta. Palkintoteos on taiteilija Ville Rannan piirrosoriginaali.

Aleksis Salusjärvi sai palkinnoksi Ville Rannan piirrosoriginaalin 1990-luvun oppilasaines. Iltalehti julkaisi pilapiirroksen 31. tammikuuta 2023.

8.3. 12:17 | Päivitetty 8.3. 15:23

Kirjailijoiden kansainvälinen sananvapausjärjestö Suomen Pen on myöntänyt vuoden 2023 sananvapauspalkinnon Aleksis Salusjärvelle. Palkinto jaettiin Suomen Penin vuosikokouksessa Helsingissä 7. maaliskuuta.

Salusjärvi (s. 1980) on kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja, joka on opettanut vuosia lukemista pojille ja nuorille miehille kirjastokorttien katvealueilla: ammattikouluissa, erityisluokissa, koulukodeissa, sairaalakouluissa ja vankiloissa. Hän oli myös 2017 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon palkintolautakunnan puheenjohtaja.

Palkintoperusteluissa kerrotaan, että Salusjärvi on ”tehnyt pitkäjänteistä työtä nostaakseen kirjallisuuden lukemisen pariin henkilöitä, jotka ovat ensi alkuun siitä syrjäytyneet.”

Tiedotteessa kerrotaan, että Salusjärvi on vuosien varrella toteuttanut ammatilliseen opetukseen yli sata työpajaa. Erityiskouluissa, sairaalakouluissa ja erityisopetuksen luokissa on toteutettu projekteja, jotka ovat tavoittaneet yli 10 000 lukemiseen alunperin kielteisesti suhtautuvaa nuorta ja aikuista.

Vuonna 2017 hän alkoi työskennellä rikostaustaisten nuorten kanssa Tampereen alueella, Kuopiossa, Keravalla, Riihimäellä sekä Vantaan ja Helsingin vankiloissa. Hän on työskennellyt myös Kriminaalihuollon tukisäätiössä. Vuonna 2020 Salusjärvi käynnisti päihdeongelmaisten syrjäytyneiden kanssa Omakehu-projektin, ja hiljattain hän on toteuttanut Nurmijärven kunnan kirjastossa Lukutaidon ensiapukurssia, joka osoittaa lukutaidon merkitystä siihen kielteisesti suhtautuville nuorille.

Palkinnollaan Suomen Pen haluaa tuoda esille lukutaidon merkitystä erilaisten valheellisten viestien täyttämässä nykytodellisuudessa.

”Lukemiseen kannustaminen ja syvällisen lukutaidon edistäminen tekevät kauno- ja tietokirjallisuuden lukijoista sisältöjä hallitsevia, aktiivisia ihmisiä. He eivät ole valheellisten viestimassojen uhreja eivätkä toivottavasti moisten levittäjiä”, tiedotteessa perustellaan.

Palkintoteos on Ville Rannan piirrosoriginaali 1990-luvun oppilasaines. Iltalehti julkaisi pilapiirroksen 31. tammikuuta 2023.

Ville Ranta sai ensimmäisen Suomen Penin sananvapauspalkinnon vuonna 2012. Viime vuonna palkinnon sai Katariina Lillqvist (2022).

Lue lisää: Hylätyn kansan kynttilä

Oikaistu 8.3. kello 15.25: Korjattu kuvaajan nimi. Kuvan Aleksis Salusjärvestä on ottanut Leena Manninen, ei Valtteri Heinonen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat