Pauliina Suden cosy crime -dekkarissa keski-ikäinen lentoemäntä ryhtyy yksityisetsiväksi

Vuoden johtolangalla palkitun Pauliina Suden uusi dekkarisarja edustaa leppoisaa cosy crime -tyyliä.

Pauliina Susi sai romaanistaan Takaikkuna (2015) parhaan suomalaisdekkarin Vuoden johtolanka -palkinnon.

13.3. 15:23

Romaani

Pauliina Susi: Yksityisalue. Tammi. 283 s.

Toimittajana ja toimitussihteerinäkin työskennellyt Pauliina Susi (s. 1968) on kirjoittanut pari dekkaria aiemminkin, romaanilla Takaikkuna (2015) jopa Vuoden johtolanka -palkinnon arvoisesti.

Nyt Susi liittyy niiden lukuisten dekkarikirjailijoiden joukkoon, jotka laativat yksittäisten kirjojen sijaan sarjoja.

Suden sarjan päähenkilö on lentoemäntä Tuulia Raja, joka heti Yksityisalue-romaanin alussa saa potkut, kun hänen työpaikkanaan toiminut pieni lentoyhtiö menee konkurssiin.

Tuulian viimeisellä lennolla sattunut välikohtaus saa matkustajana toimineen yksityisetsivä Yrjö Rahkosen kiinnostumaan vaikeat tilanteet suvereenisti hoitavasta nelikymppisestä lentoemännästä.

Kun välikohtauksen aikaan saanut rikas vanha teollisuusneuvos Eini Salkovaara kuolee samana iltana, heräävät Tuulian epäilyt. Nainen oli väittänyt lentomatkalla, että joku seuraa häntä tappoaikeissa.

Onko joku tosiaan murhannut upporikkaan vanharouvan, joka on johtanut Puhtox-nimistä puhdistusaineita valmistavaa perheyritystä?

Ehkä jopa joku Einin omasta perhepiiristä.

Eipä aikaakaan, kun Tuulia on jo Rahkosen hommissa aloittelevana yksityisetsivänä. Hän sukeltaa paikoin hieman harkitsemattomastikin Salkovaaran ökysuvun jäsenten elämään aikeinaan selvittää Eini-rouvan kohtalo.

Yksityisetsiväformaatista huolimatta Yksityisalue ei ole kovaksi keitettyä dekkarismia, vaan lähinnä cosy crime -tyyppistä, englantilaisesta dekkariperinteestä ammentavaa kuka sen teki -tyyliä.

Romaani koostuu enimmäkseen Tuulian keskusteluista Salkovaaran perheen jäsenten kanssa sekä hänen oman elämänpiirinsä kuvauksesta.

Kerronta uhkaa luisua jopa hieman tylsäksi, mutta onneksi Susi rutinoituneena kirjoittajana pitää romaaninsa sivumäärän siedettävänä niin, ettei varsinaista tyhjäkäyntiä ja turhaa toppausta synny.

Mysteerin ratkaisukin on monitahoisuudessaan uskottava ja hyvin Salkovaaran perhepiirin jännitteisiin kytketty.

Alkuasetelma lentoemännästä yksityisetsiväksi ryhtyvästä keski-ikäisestä naisesta on mukavasti omaperäinen.

Hauskinta romaanissa ovat Tuulian ja kuusikymppisen setämies Rahkosen keskinäiset sanailut, joista tulee hiukan mieleen 1980-luvun television suosikkisarja Konnankoukkuja kahdelle.

Seuraava Tuulia Raja -dekkari Sähköä ilmassa ilmestyy jo elokuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat