Poikamiesboksi on Hollywood-komediaa suloisimmillaan

Jack Lemmonin ja Shirley MacLainen syvästi liikuttava romanssi ei vanhene koskaan.

Toimiston hissinkuljettaja Fran Kubelik (Shirley MacLaine) piristää vakuutusvirkailija Bud Baxterin (Jack Lemmon) yksitoikkoista elämää.

11.3. 2:00

Komedia

Poikamiesboksi ★★★★★

USA 1960

Teema klo 21.05 ja Yle Areena (K12)

Mies, joka ei pääse kotiinsa nukkumaan. Tähän äärimmäisen yksinkertaiseen asetelmaan perustuu yksi Hollywoodin parhaista komediaelokuvista. Kuka tahansa voi välittömästi eläytyä siihen, miltä miehestä tuntuu. Pitkän työpäivän jälkeen, umpiväsyneenä.

Billy Wilder ohjasi ja kirjoitti mestariteoksensa muun muassa kahden Marilyn-elokuvan, Kesälesken ja Piukkojen paikkojen, jälkeen ja muutenkin kokemuksen rintaäänellä. Hän jos kuka hallitsi muodon, ja se juuri näkyy Poikamiesboksissa.

Kaikki on tarkasti oikeilla paikoillaan oikein ajoitettuna. Mikään ei ole turhaa.

Jack Lemmon näyttelee Baxteria, vakuutusvirkailijaa, joka sulautuu massiiviseen maisemakonttoriin Manhattanin pilvenpiirtäjässä. Hän pelaa omaa peliään noustakseen ylempiin kerroksiin ja luovuttaa pientä poikamiesboksiaan pomoille iltakäyttöön.

Pomot viis veisaavat alaisestaan, ja he juuttuvat naistensa seuraan iltamyöhään. Surkea Baxter odottaa omaa vuoroaan kadulla vesisateessa.

Toimiston hissinkuljettaja Fran piristää Baxterin päivää, mutta hänelläkin on omat salaisuutensa. Jack Lemmonin ja Shirley MacLainen romanssi etenee karvaiden vaiheiden kautta, ja Wilderilla on koko ajan isompi yhteiskunnallinen rakennelma mielessään, se pilvenpiirtäjä kerroksineen.

Poikamiesboksi ei vanhene koskaan. Wilder näyttää, miten ihmistä käytetään hyväksi.

Miestä alistetaan eri tavalla kuin naista, ja ainoa kestävä tapa selviytyä on rakkaus ja auttaminen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat