Toimiva kotimainen poliisisarja Pohjoisen tähti löytää Lapista huumoria ja jokusen ruumiin

Sarjan jaksoja sitoo yhteen mainio tunnelma, joka ulottuu näyttelijätyöstä sarjan visuaaliseen ilmeeseen.

Poliisit Maria Pudas (Saara Kotkaniemi) ja Samu Pajala (Karim Rapatti) tutkivat ruumista (Arttu Kapulainen).

12.3. 2:00

Syyttäjän tavoittaa yleensä pilkiltä, poliisipäällikkö maustaa sanomisensa reippaalla kiroilulla, ja lapset kurkkivat sisään tappotalon ikkunoista. Poliisisarja Pohjoisen tähti sijoittuu Lappiin, joka on hitusen aitoa koomisempi – siitäkin huolimatta, että paikallisia myös pahoinpidellään, raiskataan ja tapetaan.

Rikoksia ratkoo poliisietsivä Maria Pudas (Saara Kotkaniemi), entinen nyrkkeilyn maailmanmestari. Poliisin valtava työmaa ulottuu Rovaniemeltä Ivaloon ja Kittilästä Saariselälle, mutta Pudaksella on apunaan parinsa Samu Pajala (Karim Rapatti), jonka kanssa hän selvittää jokaisessa kahdeksassa jaksossa yhden rikoksen.

Poliisityön kanssa yhtä paljon painoa saa Pudaksen yksityiselämä. Päähenkilö asuu lääkärivaimonsa (Iina Kuustonen) ja lastensa kanssa vanhempiensa (Katariina Kaitue, Eero Saarinen) naapurissa. Perheeseen kuuluu myös liukaskielinen veli (Heikki Ranta), joka yrittää saada siskon takaisin nyrkkeilykehään.

Rikos ja komedia ovat yhdistyneet myös sarjan kirjoittaneen Timo Varpion uralla. Pitkän linjan tekijä tunnetaan muun muassa sarjoista Roba (2012), Downshiftaajat (2015), Ratamo (2018) ja Kansan vihollinen (2022).

Yhtä kovat meriitit on ohjaaja Teppo Airaksisella. Tv-sarjojen Kimmo (2012–17) ja Downshiftaajat ohella hän on tehnyt esimerkiksi sellaiset pitkät elokuvat kuin Juice (2018) ja Supercool (2021).

Poliisityön kanssa sarjassa yhtä paljon painoa saa Pudaksen yksityiselämä. Kuvassa Pudaksen (Saara Kotkaniemi) kanssa hänen lääkärivaimonsa Essi (Iina Kuustonen, vas.), veljensä Niko (Heikki Ranta) ja tyttärensä Sofia (Stella Leppikorpi).

Pohjoisen tähden kokonaisuus toimii, vaikka jaksokohtaisten juonten vetävyys vaihtelee, dialogissa on väkinäiset hetkensä ja nyrkkeilyuraan liittyvät takaumat eivät nouse muun kerronnan tasolle.

Jaksoja sitoo yhteen mainio tunnelma, joka ulottuu näyttelijätyöstä sarjan visuaaliseen ilmeeseen. Murteella puhutut repliikit lausutaan lakonisesti tai huudetaan toisten äänten yli päivällispöydässä. Kuvissa näkyy niin väritön toimistomiljöö kuin poliisien purilaistauko hankeen istutetuilla tuoleilla.

Välillä nähdään myös komeita jään ja metsän yllä viilettäviä ilmaotoksia, jotka voisivat olla toisesta Lappiin sijoittuvasta poliisisarjasta Ivalo. Muuta yhteistä sarjoilla ei olekaan. Pohjoisen tähti tähtää ennemmin vinon rikoselokuvan Fargon (1996) mielenmaisemaan, tosin kaurismäkeläisellä komiikalla varustettuna.

Vaikka sarja edustaa poliisiviihteen kepeämpää laitaa, huumorilla ei peitellä elämän varjopuolia: päähenkilö kaipaa elämältä enemmän, hänen puolisonsa kokee olonsa ulkopuoliseksi, ja hänen isällään on satojatuhansia velkaa. Kevyt absurdius saa rinnalleen kevyen ahdistuksen.

Teemoista huolimatta väkivallan esittäminen on vähissä – jos ei lasketa kehässä tapahtuvaa nyrkkitanssia.

Pohjoisen tähti, TV1 klo 21.05 ja Yle Areena. (K12)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat