Podcast Ukrainassa sotivista suomalaisista on sisällöltään kiinnostava mutta viimeistelemätön

Toimittaja Ann-Mari Leinonen on selvästikin saavuttanut vapaaehtoisten taistelijoiden luottamuksen, sillä haastatteluista välittyy mutkattoman lämmin tunnelma.

12.3. 2:00 | Päivitetty 12.3. 7:54

Podcastaajat uskaltautuvat harvoin ulos lämpimistä studioistaan. Siksi onkin ilahduttavaa, että toimittaja ja dokumentaristi Ann-Mari Leinonen on lähtenyt Ukrainaan tekemään podcastia suomalaisista vierastaistelijoista.

Leinonen on selvästikin saavuttanut vapaaehtoisten taistelijoiden luottamuksen, sillä haastatteluista välittyy mutkattoman lämmin tunnelma. Keskeisenä kontaktihenkilönä toimii anonyymi Matkatoveriksi nimetty mies, joka on sotimassa itsekin.

Vapaaehtoisten motiivit lähteä sotaan ovat kiinnostavaa kuunneltavaa. Useimmiten Ukrainaan on lähdetty lähipiirin ankarasta vastustuksesta huolimatta tai sitten tyystin salaa. Vierastaistelijat saavat myös palkkaa, mutta se ei ole niin suuri, että kukaan olisi tullut Ukrainaan rahan perässä.

Taistelukuvaukset eivät ole maalailevia vaan hyvin arkisia. Matkatoveri kertoo, että taisteluissa ei pidä ajatella turhia vaan pitää keskittyä vain ja ainoastaan annettuun tehtävään. ”Olet vain sotilas. Sulla ei ole mitään muuta roolia.”

Vaikka Sodan tuntumassa -sarja on sisällöltään kiinnostava, se on julkaistu kovin kiireellä ja keskentekoisena. Aineksia olisi ollut ihan oikeaan audiodokumenttisarjaankin, mutta tällaisenaan jaksot kuulostavat vain leikkaamattomilta haastattelunauhoituksilta.

Jaksot vaatisivat paljon työstämistä, jotta niistä syntyisi dramaturgisesti jänteviä kokonaisuuksia. Hotellihuoneissa tallennettujen haastattelujen lisäksi tarvittaisiin myös tilanneäänityksiä.

Vaikka ollaankin kaukana rintamasta, niin pitäisi saada jotenkin kuuluviin, että ollaan Ukrainassa. Kiovalainen hotellihuone kuulostaa ihan samalta kuin keravalainen hotellihuone.

Sodan tuntumassa, Supla.

Helsingin Sanomat ja Supla kuuluvat Sanoma-konserniin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat