Brian Eno saa Venetsian biennaalin Kultaisen leijonan elämäntyöpalkinnon

Tuottaja, kuvataiteilija ja elektronisen musiikin edelläkävijä Brian Enolle on myönnetty Venetsian biennaalin musiikkipalkintojen Kultainen leijona.

Muusikko Brian Eno on myös rauhanaktivisti. Hän osallistui Venäjän sotatoimia vastustavaan protestiin Lontoossa helmikuussa 2023.

11.3. 15:48

Elektronisen musiikin pioneeri, brittiläinen Brian Eno on saanut Venetsian biennaalin musiikkipalkintojen sarjan Kultaisen leijonan tunnustuksena elämäntyöstään. Asiasta kirjoittaa The Variety.

Eno tunnetaan myös uraauurtavana musiikkituottajana, joka on tehnyt töitä muun muassa David Bowien, U2:n, Coldplayn sekä Talking Heads -yhteen kanssa.

Palkintoperusteissa todetaan, että Eno saa kunnianosoituksen työstään digitaalisen äänen laadun ja kauneuden parissa sekä akustisen tilallisuuden käytöstä sävellysinstrumenttina.

Brian Eno, 74, kutsuu itseään ”äänimaisemoijaksi” (”sonic landscraper”). Hän on ollut viimeiset 50 vuotta ambientin, rockin ja elektronisen musiikin edelläkävijöitä.

Eno aloitti ammattimuusikon uransa Roxy Music -yhtyeessä vuosina 1971–1973. Hän jätti yhtyeen ja julkaisi sarjan elektronisen musiikin sooloalbumeita. Vuonna 1978 julkaistu Ambient 1: Music for Airports ja sitä seuranneet ambient-albumit antoivat nimen kokonaiselle uudelle elektronisen musiikin genrelle.

Enon tunnetuimpiin yhteistyöalbumeihin kuuluu David Bowien 1970-luvun lopun Berliini-trilogia: Low, ”Heroes” ja Lodger.

Brian Eno on säveltänyt lisäksi yhden maailman tunnetuimmista sävelmistä: Microsoft Windowsin käynnistysääneen.

Eno vastaanottaa palkinnon juhlaseremoniassa Venetsiassa 22. lokakuuta. Hän esittää myös bienaalin musiikkifestivaalin yhteydessä uuden projektinsa nimeltä Ship.

Suomalaissäveltäjä Kaija Saariaho sai Venetsian biennaalin Kultaisen leijonan elämäntyöpalkinnon vuonna 2021.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat