Minna Canthin talon Kanttilan pelastus etenee, mutta rahoitusta etsitään edelleen

Minna Canthin kulttuurihistoriallisesti merkittävän kotitalon kunnostusprojekti on löytänyt tukea myös Kuopion kaupungin suunnalta.

Minna Canthin talo Kanttila Kuopiossa kuvattuna syksyllä 2019.

12.3. 17:28

Viikon päästä sunnuntaina 19. maaliskuuta liputetaan Minna Canthin ja tasa-arvon kunniaksi.

Sen kunniaksi Kuopiossa järjestetään jälleen Minnan päivät sekä pidetään esillä Minna Canthin Kuopiossa sijaitsevan kotitalon Kanttilan pelastamista.

Kanttilan kunnostusta ajavan Minna Canthin talo ry:n toiminnanjohtaja Anja Lappi kertoo puhelimitse, että pitkään valmistellussa kunnostushankkeessa on päästy eteenpäin.

Suurin edistysaskel on, että Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen on ottanut koordinoijan roolia, Lappi sanoo.

”Minna Canthin talo ry, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Kuopion kaupunki ovat päässeet saman pöydän ääreen”, Lappi kertoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriö antoi viime vuonna vihreää valoa sille, että valtio kattaisi osan kustannuksista. Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen vieraili Kanttilassa viime kesänä. Lapin kertoman mukaan Honkonen piti hanketta valtakunnallisesti tärkeänä.

Valtion puolesta on nyt ehdotettu, että Kanttilan kunnostushanketta koordinoimaan perustettaisiin säätiö. Se toimisi rakennuttajana ja säätiön omistama Minna Canth -akatemia ohjaisi kulttuurikäyttöön kunnostettavan rakennuksen toimintaa.

Kanttilaan tulisi Suomen ainoa naishistoriasta kertova museo, työ- ja majoitustiloja, Minnan näyttämö, salonki, kahvila ja ympärivuotinen matkailukohde.

Lappi sanoo, että Minna Canthin talo ry on tehnyt asiantuntijatyönä kaikki mahdolliset valmistelut.

”Nyt tarvitaan päätös Kanttilan kunnostuksen rahoittamiseksi sekä valmisteluvaiheeseen. Näin isoa työtä ei talkoilla tehdä.”

Kunnostamishankkeen on arvioitu maksavan noin seitsemän miljoonaa euroa.

Lappi sanoo, että summa ei ole mittaamattoman suuri siihen nähden, miten arvokkaasta kulttuuriperinnöstä on kyse.

”Helposti olemme sensitiivisiä niille menetyksille, mitä maailmalla tapahtuu, mutta emme laita merkille, mitä Suomessa tapahtuu. Hälytyskellojen täytyy soida, jos emme muista säilyttää omaa kulttuuriympäristöämme. Mitä tapahtuu, jos unohdamme, mistä sananvapaus ja yhtäläinen äänioikeus ovat saaneet alkunsa?” Lappi toteaa.

Minna Canthin salonki on rakennettu Kuopion korttelimuseoon perikunnan lahjoittamista huonekaluista.

Minna Canthin Kuopiossa sijaitsevan kotitalon Kanttilan kunnostamisesta on puhuttu liki 40 vuoden ajan. Vuonna 2016 sen pelastamiseksi perustettiin yhdistys Minna Canthin talo.

Yhdistys järjestää jälleen Minnan päivät Kuopiossa ensi viikonloppuna 17.–19. maaliskuuta.

Perjantaina Kuopion musiikkikeskuksessa järjestetään keskustelutilaisuus Pohjois-Savon kulttuuristrategiasta.

Lauantaina ohjelmassa on musiikkia Kuopion kauppahallissa sekä Musiikkikeskuksessa, jossa esitetään Canthin salongissa vierailleiden säveltäjien musiikkia.

Sunnuntaina seppelöidään Canthin patsas ja viedään kukkatervehdys haudalle. Kuopion kaupungintalossa järjestetään yleisötapahtuma, jossa Ilkka Nummela pitää esitelmän Minna Canthista liikenaisena. Sohvi Roininen, Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Anni Mikkelsson sekä Minna Canthin talo ry hallituksen puheenjohtaja Atso Almila keskustelevat tasa-arvosta.

Kanttilassa on avoimet ovet sunnuntaina kello 15–17. Minna Canthin salongissa Korttelimuseossa järjestetään yleisöopastuksia päivän mittaan.

Katso tarkempi ohjelma tästä linkistä.

Lue lisää: Minna Canthin talon Kanttilan pelastamisen esteenä on enää ”Kuopioon muodostunut kulttuurin katvealue”, sanoo hankkeen toiminnanjohtaja

Suunnitelmat Minna Canthin kotitalon kunnostamiseksi etenevät Kuopiossa, mutta rahoja rakennuksen korjaamiseksi ei ole löytynyt: ”Ei tiedetä, kenelle rakentaminen kuuluisi ”

Vanerikoppeja, tussitöhryjä ja irti revittyjä lavuaareja: näky Minna Canthin talossa on lohduton, mutta Kanttilalla on vielä yksi toivo

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat