Elokuva-alan suurimmat palkinnot, Oscarit, jaettiin jälleen Yhdysvalloissa Los Angelesin Dolby Theatressa.
Tämän vuoden Oscareiden suurin ennakkosuosikki oli Daniel Kwanin ja Daniel Scheinertin Everything Everywhere All at Once, joka keräsi myös eniten ehdokkuuksia, kaikkiaan 11.
Ja se myös puhdisti palkintopöydän täydellisesti. Mielikuvituksellinen tieteisseikkailu voitti parhaan elokuvan sekä parhaan ohjauksen Oscarit, vaikka jälkimmäistä ei sille välttämättä povattu.
Lisäksi elokuva palkittiin parhaasta naispääosasta, miessivuosasta, naissivuosasta, alkuperäiskäsikirjoituksesta sekä leikkauksesta. Kaikkiaan Everything Everywhere All at Once sai siis seitsemän Oscar-palkintoa.
Vaikuttava suoritus indie-elokuvalle, joka ei millään muotoa ole tavanomainen Oscar-voittaja. Se on mielipuolinen sekoitus kungfu-toimintaa, komediaa, ulottuvuuksien välillä risteilevää scifiä, kuvausta kiinalais-amerikkalaisen perheen arjesta sekä riipaisevaa draamaa äidin (Michelle Yeoh) ja tyttären (Stephanie Hsu) välisestä ongelmallisesta suhteesta. Elokuvan HS-arvion voi lukea täältä:
Malesialaissyntyinen, 1980-luvulla hongkongilaisissa toimintaelokuvissa uransa aloittanut Michelle Yeoh sai parhaan naispääosan Oscarin.
Naispääosan palkintoa veikattiin kaikkein eniten kapellimestaridraama Tárin Cate Blanchettille, mutta palkinnon sai lopulta Michelle Yeoh komeasta pääosastaan Everything Everywhere All at Oncessa.
”Naiset, älkää koskaan antako muiden sanoa teille, että parhaat päivänne ovat menneet”, Yeoh, 60, muun muassa sanoi kiitospuheessaan hurraavalle yleisölle.
Miessivuosan Oscarin saanut Ke Huy Quan tuli tunnetuksi jo 1980-luvulla lapsitähtenä Indiana Jones ja tuomion temppelin kaltaisista Hollywood-hiteistä. Sen jälkeen ura hiljeni pitkäksi aikaa, mutta nyt hän teki Everything Everywhere All at Oncessa todella komean paluun kilttinä ja sankarillisena Waymondina, Evelynin aviomiehenä.
Vietnamilaissyntyinen Quan piti tunteikkaan puheen lavalla kyyneliä nieleskellen, puhuen muun muassa pakolaistaustastaan ja ”amerikkalaisen unelman” toteutumisesta.
Ke Huy Quan otti Oscar-palkintonsa kyynelsilmin vastaan.
Jamie Lee Curtis riemuitsi naissivuosa-Oscarin voitostaan.
Pitkän uran tehnyt veteraanitähti Jamie Lee Curtis sai ansaitun ensimmäisen Oscarinsa Everything Everywhere All at Oncen naissivuosasta. Jo ensimmäisestä Halloween-elokuvasta (1978) kuuluisaksi noussut Curtis näytti Everything Everywhere All at Oncessa jälleen komedianäyttelijän kykyjään virkaintoisen verotoimiston työntekijän roolissa.
Ohjaajat Daniel Kwan ja Daniel Scheinert ovat myös käsikirjoittaneet elokuvansa, ja parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscar irtosi heille. Huomionarvoista on, että tänä vuonna kaikki alkuperäiskäsikirjoituksen kategorian ehdokkaat olivät myös elokuviensa ohjaajia.
Oscar-gaala oli ”Danieleille” eli ohjaaja-käsikirjoittajakaksikko Daniel Scheinertille ja Daniel Kwanille yhtä juhlaa.
Everything Everywhere All at Oncen seitsemännen Oscar-pystin sai leikkaaja Paul Rogers.
Miespääosa-Oscarin sai Brendan Fraser elokuvasta The Whale. Fraser esittää siinä vakavasti ylipainoista ja erakoituneena elävää opettajaa, joka yrittää korjata suhteensa tyttäreensä. Fraseria pidettiin vahvana ehdokkaana palkinnon saajaksi, mutta ennakkoveikkauksissa Elviksen Austin Butler oli hieman hänen edellään.
The Whalen roolia on pidetty komeana, koskettavana paluuna Fraserille, joka on ollut toistakymmentä vuotta sivussa Hollywoodin parrasvaloista – siinä mielessä voittoroolin takana oli myös koskettava tosielämän tarina. Fraser vastaanotti palkintonsa liikutuksesta hengästyneenä.
Brendan Fraser sai parhaan miespääosan Oscarin roolistaan The Whalessa.
Lue lisää: The Whale näyttää lihavana elämisen inhottavasti ja vaikuttavasti
Parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscarin sai Sarah Polley elokuvasta Women Talking, jonka hän on niin ikään myös ohjannut. Miriam Toewsin romaaniin perustuva elokuva kertoo naisista eristäytyneessä mennoniittien yhteisössä. Viime syksyn Telluride-festivaalin maailmanensi-illastaan lähtien paljon kehuja saanut Women Talking ei vielä ole tullut Suomeen levitykseen.
Women Talking -elokuvan käsikirjoittaja-ohjaaja sai Oscarin parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta.
Parhaan pitkän dokumentin Oscarin sai Daniel Roherin ohjaama Navalnyi. Se kertoo nimensä mukaisesti venäläisestä oppositiojohtajasta ja presidentti Vladimir Putinin vastustajasta Aleksei Navalnyista, joka parhaillaan kärsii vuosien vankeustuomiota Putinin Venäjällä. Maailmantilanteen huomioon ottaen hyvin odotettu valinta.
Aleksei Navalnyin puoliso Julia Navalnaja pääsi Roherin jälkeen myös mikrofonin ääreen lavalla. Hän kertoi, kuinka miestään oli rankaistu totuuden puhumisesta ja pyysi tätä pysymään vahvana vankeudessaan – harvinaisen riipaiseva kiitospuhe Oscareiden historiassa.
Navalnyi-dokumentin tiimi lavalla Oscar-palkintoa vastaanottamassa. Edessä ohjaaja Daniel Roher, takana punaisessa asussa dokumentin päähenkilön, vankeustuomiota kärsivän venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin puoliso Julia Navalnaja.
Edward Bergerin ohjaama, Netflixin levittämä saksalainen sotaelokuva Länsirintamalta ei mitään uutta sai kaikkiaan yhdeksän Oscar-ehdokkuutta, joista se voitti neljä, muun muassa parhaan kansainvälisen eli ei-englanninkielisen elokuvan palkinnon. Kyseisessä kategoriassa elokuvan voittoa pidettiin ennakkoon lähes varmana.
Ensimmäiseen maailmansotaan sijoittuva saksalainen Erich Maria Remarque -romaanifilmatisointi sai Oscarit myös James Friendin kuvauksesta, Christian M. Goldbeckin ja Ernestine Hipperin lavastuksesta ja Volker Bertelmannin voimakkaasta musiikista. Bertelmann tunnetaan myös kokeellisen elektronisen musiikin tekijänä taiteilijanimellä Hauschka.
Lue lisää: Polttava ajankohtaisuus kääntyy sotaelokuvaa vastaan
Kansainvälisen elokuvan Oscarin voittaneen Länsirintamalta ei mitään uutta -elokuvan ohjaaja Edward Berger piti kiitospuhetta lavalla.
Parhaan maskeerauksen ja hiusmuotoilun Oscar oli melko odotettu. Sen sai The Whale -elokuvan tiimi Adrien Morot, Judy Chin ja Annemarie Bradley. He loivat pääosanesittäjä Brendan Fraserille hyvin aidon oloisen ”ylipainopuvun”.
Pukusuunnittelu-Oscar meni Marvel-supersankarielokuva Black Panther: Wakanda Foreverin näyttävät puvut luoneelle Ruth Carterille. Carter voitti saman palkinnon edellisestä Black Panther -elokuvasta (2018). Palkintopuheessaan hän huomautti olevansa historian ensimmäinen musta nainen, joka on saanut enemmän kuin yhden Oscarin.
Pukusuunnittelija Ruth Carter teki toisella voitollaan Oscar-historiaa.
Yksi viime vuoden suurimmista elokuvamenestyksistä, lähes 1,5 miljardia euroa lipputuloja kerännyt Top Gun: Maverick sai hävittäjäjylinöistään parhaan äänen Oscarin. Se jäi elokuvan ainoaksi pystiksi, vaikka jotkut veikkailivat kasarinostalgiaa tulvivalle vuoden 1986 Top Gunin jatko-osalle jopa parhaan elokuvan palkintoa.
Parhaan alkuperäislaulun Oscarin voittaja ei yllättänyt ketään: se oli intialaisen superhitti RRR:n ilmiöksi noussut Naatu Naatu. Kappaleen tekijöiden M. M. Keeravaanin ja Chandrabosen mutkaton kiitospuhe Carpenters-tulkintoineen oli gaalan viehättävimpiä.
Naatu Naatun tekijät M.M. Keeravaani ja Chandrabose saivat odotetusti parhaan laulun Oscarin.
Visuaalisten tehosteiden Oscar meni James Cameronin Avatar: The Way of Waterille. Se oli varmaankin ainoa pysti, jota Cameronin digitaalisten tehosteiden rajoja rikkoneelle scifielokuvalle etukäteen oikeasti veikattiin.
Lue lisää: Avatar 2 on huvipuistoajelu, joka määrittelee uusiksi sen, miltä elokuva voi näyttää
Parhaan pitkän animaation Oscarin sai Guillermo del Toron Pinocchio, Netflixillä ensi-iltansa saanut stop motion -nukkeanimaatio, joka kertoi tutun Pinokkio-tarinan tavallista rosoisempana ja tummasävyisempänä versiona.
Lue lisää: Kunnianhimoinen Pinokkio-animaatio onnistuu visuaalisesti mutta ei kerronnaltaan
Parhaan lyhytdokumentin Oscarin sai Kartiki Gonsalvesin ohjaama intialais-amerikkalainen The Elephant Whisperers.
Näyteltyjen lyhytelokuvien kategoriassa palkinto meni Tom Berkeleyn ja Ross Whiten ohjaamalle An Irish Goodbyelle, lyhytanimaation Oscar taas Charlie Mackesyn ja Matthew Freudin The Boy, the Mole, the Fox and the Horse.
Jimmy Kimmel juonsi tämän vuoden gaalan.
Jonkinlaisena yllätyksenä voi pitää sitä, että lukuisia ehdokkuuksia keränneet ja kriitikoiden kehumat Martin McDonaghin The Banshees of Inisherin sekä Todd Fieldin Tár jäivät lopulta kokonaan palkinnoitta.
Gaalan juonsi Jimmy Kimmel, joka hoiti tehtävää viimeksi 2018. Ei ollut yllätys, että Kimmelin juontojen vitseistä moni käsitteli viime vuoden ”läpsäisykohua”. Tuolloin näyttelijä Will Smith nousi yllättäen lavalle ja läimäytti parhaan pitkän dokumentin palkintoa jakanutta Chris Rockia, joka vitsaili juonnossaan Smithin puolison Jada Pinkett Smithin ulkonäön kustannuksella.
Smith voitti sen jälkeen vielä parhaan miespääosan Oscarin. Gaalan jälkeen hän sai kymmenen vuoden porttikiellon tuleviin Oscar-juhliin.
Kimmel viittasi aiheeseen heti alkumonologissaan. ”Jos joku tässä teatterissa syyllistyy väkivallantekoon missään vaiheessa tapahtumaa, hän saa parhaan näyttelijän Oscarin ja 19 minuuttia puheaikaa”, hän muun muassa vitsaili.
Koska tämän vuoden gaalassa oli ehdolla peräti viisi irlantilaista näyttelijää, Kimmel totesi ”mahdollisuuksien tappeluun olevan huomattavan korkea”.
Parhaan pitkän dokumentin pystin jakoa Kimmel pohjusti huonosti suomeksi kääntyvällä vitsillä. ”Hopefully this time it goes without a hitch. Or without Hitch.” Will Smith tähditti 2005 Hitch – lemmentohtori -nimistä elokuvaa.
Kaikki vuoden 2023 Oscar-ehdokkaat on listattu tänne.
Lady Gaga vastasi gaalan kenties vaikuttavimmasta musiikkinumerosta, kun hän esitti riisutun tulkinnan Top Gun: Maverickin Hold My Hand -alkuperäiskappaleesta.
Naatu Naatu -esitys tansseineen oli niin ikään gaalan musiikillisia huippuhetkiä.
Meksikolainen Guillermo del Toro pokkasi parhaan pitkän animaation Oscarin Pinokkio-nukkeanimaatiostaan.
Hassuttelua: Cocaine Bear -elokuvan ohjaaja Elizabeth Banks jakoi visuaalisten tehosteiden palkinnon karhupukuisen henkilön kanssa.
Cate Blanchett on ehdolla parhaan naispääosan Oscarin voittajaksi.
Black Panther: Wakanda Forever -supersankarielokuvan Angela Bassett kuuluu parhaan naissivuosan Oscar-ehdokkaisiin.
Aftersun-elokuvan Paul Mescal kisaa parhaan miespääosan palkinnosta.
Näyttelijä Kate Capshaw puolisonsa, ohjaaja Steven Spielbergin kanssa. Spielbergin omaelämäkerrallinen The Fabelman on ehdolla muun muassa parhaan elokuvan ja ohjauksen kategorioissa.
Andrea Riseborough on parhaan naispääosan Oscar-ehdokkaiden joukossa elokuvasta To Leslie.
The Whale -elokuvan pääosaa esittävä Brendan Fraser on yksi vahva voittajaehdokas parhaan miespääosan kategoriassa.
11 Oscar-ehdokkutta keränneen Everything Everywhere All at Oncen päätähti Michelle Yeoh gaalan ”punaisella matolla”, joka olikin tänä vuonna samppanjanvärinen.
Oikaisu 13.3. kello 12.15: Poistettu virheellinen väittämä, että RRR olisi Bollywood-elokuva. RRR on intialainen elokuva.