Vuonna 2002 näyttelijä Halle Berry sanoi Oscar-puheessaan kyynelten läpi, että ”tänä iltana ovi on avattu”. Hän oli ensimmäinen ei-valkoinen nainen, joka voitti parhaan naispääosan Oscarin elokuvasta Monster’s Ball.
Meni kuitenkin yli kaksi kokonaista vuosikymmentä ennen kuin tuon saman palkinnon voitti malesiankiinalainen näyttelijä Michelle Yeoh. Symbolisen hetken sinetöi se, että palkinnon ojensi Yeoh’lle itse Halle Berry. Samalla Yeoh on ensimmäinen aasialainen nainen, joka on voittanut parhaan pääosan palkinnon gaalan 95-vuotisessa historiassa.
Koskaan aiemmin ei ole myöskään palkittu saman illan aikana kahta aasialaisnäyttelijää. Parhaan miessivuosan Oscarin vei vietnaminkiinalainen Ke Huy Quan, pakolaisena Yhdysvaltoihin tullut entinen lapsitähti.
Viime yö sitoo yhteen monia tarinan lankoja, joita televisio- ja elokuvamaailmassa on viritelty palkintokauden aikana.
Ensinnäkin tämä vuosi on tuonut parrasvaloihin upeita keski-ikäisiä naisia – muitakin kuin Oscar-veteraani Cate Blanchettin, 53, josta on hyvää vauhtia tulossa oman sukupolvensa Meryl Streep.
Komedia-legenda Jennifer Coolidge, 61, on saanut suoranaisen palkintosateen sekä loisteliaan uuden alun uralleen roolistaan Tanyana The White Lotus -sarjassa. Hän voitti paitsi parhaan sivuosan Emmyn ja Golden Globen myös miljoonien katsojien sydämet.
Jamie Lee Curtis, 64, ”the original scream queen” eli kauhuelokuvien kuningatar, voitti naissivuosan Oscarin roolistaan hirvittänä verovirkailijana elokuvassa Everything Everywhere All at Once. Palkinnon olisi suonut tosin myös toiselle pitkän linjan näyttelijälle Angela Bassetille, 64.
Näiden naisten esittämä roolikirjo on ilahduttavan moninainen. Keski-ikäiset naiset eivät ole enää vain äitejä tai anoppeja, petettyjä ja jätettyjä, sivurooleihin ja taustalle unohdettuja. Pelkästään Yeoh hallitsee yhdessä ainoassa roolissaan vakavan perhedraaman, komedian sekä toimintaelokuvan.
”Naiset, älkää koskaan antako muiden sanoa teille, että parhaat päivänne ovat menneet”, 60-vuotias näyttelijä sanoi kiitospuheessaan.
Maailmassa, joka tuomitsee esimerkiksi Madonnan ”vääränlaisen” vanhenemisen, tarvitaan monenlaisia keski-ikäisiä naisia kaikista kirkkaimpiin valokeiloihin.
Ke Huy Quan (vas.), Michelle Yeoh, Brendan Fraser ja Jamie Lee Curtis juhlivat Oscar-voittojaan Oscar-gaalassa.
Rakastamme paitsi altavastaajia myös kunnon comebackeja, eli näyttäviä paluita, oli kyse sitten Jennifer Coolidgen nerouden tunnustamisesta tai Ke Huy Quanista, joka sanoi palkintopuheessaan näin:
”Tällaisia tarinoita tapahtuu vain elokuvissa, sanotaan. En voi uskoa, että tämä tapahtuu minulle. Tämä on amerikkalainen unelma! – – Kiitos niin paljon siitä, että toivotitte minut taas takaisin.”
Lapsitähtenä muun muassa Indiana Jones ja tuomion temppeli- sekä The Goonies -elokuvissa näytellyt Quan lopetti näyttelemisen 1990-luvulla, koska hänelle ei tarjottu enää rooleja. Hän siirtyi kameran taakse stunttikoordinaattoriksi ja apulaisohjaajaksi.
Samanlainen koskettava hetki oli myös Brendan Fraserin miespääosan Oscar-voitto. Fraser on ollut viimeiset 15 vuotta sivussa Hollywoodin isoimmista rooleista. Puhelin lakkasi soimasta, kun hän kamppaili henkilökohtaisten vastoinkäymisten ja masennuksen kanssa. Jo ennen uran hiipumista hän oli tehnyt melko yksipuolisia rooleja höpsömmän puoleisissa toimintakomedioissa.
Fraserin syvällinen tulkinta roolihahmonsa kivusta hätkähdyttää The Whalessa, jossa hän ilmaisee itseään pitkälti silmillään kasvoihin asti yltäneen maskeerauksen alla.
Onkin selvää, että Brendan Fraserin, Ke Huy Quanin ja Michelle Yeoh’n potentiaalia on hukattu Hollywoodissa kaikki nämä vuodet. Toivottavasti nämä tunnustukset muuttavat asioita myös yhden palkintokauden ulkopuolella, eikä seuraavaan kertaan, päärooliin ja mahdollisuuteen mene taas kahtakymmentä vuotta.
Oscar-gaala oli luovan hulluuden riemuvoito, kun Everything Everywhere All at Once pokkasi seitsemän palkintoa jättäen muut ennakkosuosikit Tárin, Elviksen, Banshees of Inisherin ja The Fabelmansin täysin tyhjin käsin.