Maailmankuulun BBC-kuoron lakkauttamis­esitys kuohuttaa – Sakari Oramo syyttää yhtiötä sopimus­rikkomuksesta

Brittikuoron lakkauttamisesityksen vastalauseella on jo yli yli satatuhatta allekirjoittajaa – BBC säästäisi myös suomalaistähtien orkestereista.

BBC Singers osallistui myös vuoden 2019 Last Night of the Proms -konserttiin BBC:n sinfoniaorkesterin ja sen ylikapellimestarin Sakari Oramon kanssa.

14.3. 9:58

BBC Music -osaston esitys lakkauttaa maailmankuulu BBC Singers -kuoro kuohuttaa musiikin ystäviä. Kyseessä on Britannian ainoa kuukausipalkalla toimiva kamarikuoro.

Säästöesityksessä vähennetään myös suomalais­kapellimestareiden BBC-orkesterien muusikoiden kuukausipalkkoja ”vapaaehtoisesti” yhteensä 20 prosentilla ja yhdistetään kahden BBC:n lontoolaisorkesterin ylin johto.

BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestari on Sakari Oramo ja päävierailijana toimii Dalia Stasevska. BBC Concert Orchestran päävierailija on Anna-Maria Helsing ja Manchesterissa sijaitsevan BBC:n filharmonikkojen ylikapellimestari on John Storgårds.

Kaikki BBC:n kapellimestarit vastustavat esitystä, myös leikkauksilta toistaiseksi välttyvät BBC Wales -orkesterin ja BBC Scottish -orkesterin johtajat.

Vastalauseen yhtiön johdolle on allekirjoittanut jo yli satatuhatta ihmistä. Maanantaina tuli julki myös 700 säveltäjän vetoomus leikkausten perumiseksi, allekirjoittajina esimerkiksi Thomas Adès, George Benjamin, Kaija Saariaho ja Esa-Pekka Salonen.

Oramo kutsui esitystä Twitterissä ”kuvottavaksi” ja jatkaa kovaa kielenkäyttöä HS:n puhelin­haastattelussa.

”Tuhoisinta on BBC:n poppipuolelta koko musiikkiosaston johtajaksi tulleen Lorna Clarken esitys lakkauttaa BBC Singers”, hän sanoo.

”Ei ole muita kuoroja, jotka pystyvät suoraan pahvista laulamaan ihan mitä tahansa täydellisesti. BBC Singers on ollut majakka Britannian tasokkaassa kuoromaailmassa. Heillä on myös monivuotinen sitoumus laulaa 50 prosenttia naissäveltäjien teoksia.”

Kuoro vie BBC:lta vuodessa suunnilleen saman 1,5 miljoonaa puntaa eli noin 1,7 miljoonaa euroa kuin mitä mitä BBC maksaa yhdelle jalkapallo-ohjelman juontajalle eli Gary Linekerille vuodessa, Oramo laskee.

”BBC Singersille ei haluttaisi ilmeisesti antaa edes jäähyväiskonserttia suurella BBC Proms -festivaalillamme tai kuoron satavuotisjuhlaa, joka olisi ensi vuonna. Ajoitus on, saanko sanoa, perseestä.”

Hän syyttää yhtiötä sopimusrikkomuksesta.

”Sopimukseeni kuuluu, että kaikista isoista muutoksista konsultoidaan kanssani. Nyt kuoron johtokin sai lukea lakkautuksesta sanomalehdestä.”

Sakari Oramo on BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestari. Kuva vuodelta 2015, jatkosopimus yltää nyt jo vuoteen 2026.

Esitys jättää orkesterit ”löysään hirteen”, Oramo sanoo.

”Lontoossa mikään orkesteri ei soita näin monipuolista ohjelmistoa, ja meillä on tosi hyvät yleisöluvut sekä Proms-festivaalin ensimmäiset ja viimeiset illat.”

Varma kuukausipalkka on taannut BBC:n orkestereille hyvät avainmuusikot. Monessa muussa lontoolais­orkesterissa toimitaan freelance­avustajien varassa tai muusikoiden omistuksessa yrityspohjalta.

”Parhaat muusikot lähtevät ensiksi”, Oramo pelkää.

Kaiken takana on nykyhallituksen päätös vähentää jyrkästi BBC:n rahoitusta lähivuosina sekä Oramon mukaan BBC:n johtoon asetettu konservatiivien ”värisuora”.

BBC:ta johtaa Richard Sharp, joka nousi otsikoihin myös autettuaan silloista pääministeriä Boris Johnsonin tämän laina-asioissa vähän ennen BBC:n pääjohtajanimitystä. Osapuolet sanoivat, että asiat eivät olleet yhteydessä toisiinsa.

Lue lisää: Kohu BBC:n johtajanimityksestä: vaikuttiko Boris Johnsonin saama jättilaina valintaan?

”Nyt vuotuisia säästöjä toteutetaan mekaanisesti ajattelematta niiden seurauksia. Uutiset ja viihdeformaatit säilyvät, mutta kulttuuria moukaroidaan rajusti. Samaa on nähtävissä Itävallassa”, Oramo sanoo.

BBC Singersin johto lähetti maanantaina Slippedisc-musiikkisivustolle vuodetun kirjeen, jossa se syytti yhtiön johtoa myrkyllisestä työilmapiiristä ja kaoottisesta tiedottamisesta.

”Kirjeessä esitetyt BBC Singersin managerien käsitykset yhtiön johtamiskulttuurista vastaavat omiani. Nyt pitää taistella ja saada myös päitä vadille hallinnosta”, Oramo sanoo ja mainitsee erikseen Clarken ohella orkestereja ja kuoroja johtavan Simon Webbin.

Muusikkojen liitto vaatii leikkausesityksen jäädyttämisestä vuodella, jotta neuvotteluille jää aikaa. Samalla Oramo kertoo nimekkään kansainvälisen tähtikatraan suunnittelevan parhaillaan omaa kirjelmää.

Jopa tähtien BBC-boikottia on tiettävästi väläytelty painostuskeinona.

Oramo itse ehti allekirjoittaa jatkosopimuksen BBC:n kanssa aina vuoteen 2026 asti.

”Jatkamme taistelua ja samalla teen sovitusti orkesterimme Espanjan-kiertueen, toukokuisen Kaija Saariaho Total Immersion -päivän ja esimerkiksi BBC Proms -festivaalin konsertit”, hän kertoo.

Lue lisää: John Storgårds BBC:n filharmonikkojen ylikapellimestariksi

Lue lisää: Veli jäi sodan raunioille, sitten kuoli ukrainalainen isoäiti – Suomalainen huippumuusikko ryhtyi pitämään kiihkeitä puheita ja kertoo nyt, miten ”tämän elämän natsit” pysäytetään

Lue lisää: Oramo, Stasevska, Storgårds, Ollikainen, Mäkelä – BBC:n Proms-festivaalilla nähdään kesällä lukuisia suomalais­taiteilijoita

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat