Mauno Koiviston Venäjän idea julkaistaan ensimmäistä kertaa englanniksi, saa maailmanlaajuisen jakelun

Presidentti Koivisto kirjoitti Venäjän idean yli 20 vuotta sitten. Kirjasta tuli taas ajankohtainen Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022.

Presidentti Mauno Koivisto lukee venäläistä lehteä Kremlin käytävällä 1982.

13.3. 14:48

Mauno Koiviston vuonna 2001 ilmestynyt tietokirja Venäjän idea julkaistaan lokakuussa ensimmäistä kertaa englanniksi. Teoksen kääntää Timothy Binham, ja sen nimeksi tulee The Russian Idea.

Venäjän idea on käännetty aiemmin ruotsiksi, viroksi ja venäjäksi. Englanninkielisenä ilmestyessään kirja saa maailmanlaajuisen jakelun, Tammi kertoo tiedotteessaan.

Koiviston teoksesta tuli erityisen ajankohtainen Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022.

Lue lisää: Mauno Koivisto löysi synkän kirjeen, joka selitti Venäjän vaarallisuuden

Aloitteen teoksen kääntämisestä teki Erkki Liikanen.

”Kun suomalainen tapaa tänään maailmalla ihmisiä, kysytään aina, mitä te ajattelette Venäjästä”, Liikanen sanoo tiedotteessa. ”Mauno Koiviston Venäjän idea on vastauksena omassa sarjassaan. Se kestää tässä ajassa”, Erkki Liikanen toteaa.

Venäjän idea kertaa Venäjän poliittista historiaa, mutta se on myös johdatus venäläiseen aatehistoriaan, jossa yhdistyvät ortodoksisuus, slaavilaisuus ja sosialismi. Koiviston pyrkimyksenä oli ymmärtää venäläistä ajattelua, joka vaikuttaa myös maan tulevaisuuden valintoihin.

Venäjän tutkimus oli Suomen pääministerinä ja presidenttinä toimineelle Mauno Koivistolle monikymmenvuotinen harrastus ja työ.

Koivisto opetteli venäjän kielen, seurasi vuosikymmenten ajan naapurimaan mediaa, luki venäläistä kirjallisuutta, keskusteli venäläisten poliitikkojen, diplomaattien, talousmiesten ja tutkijoiden kanssa, kuvailee Unto Hämäläinen jutussaan.

”Mauno Koivisto siirtyi eläkkeelle maaliskuussa 1994. Hän työskenteli tutkijankammiossa Unioninkadun varrella ja luki kaiken, minkä Venäjästä sai tietoonsa. Moni vieras sai kuulla presidentin pienoisesitelmän naapurimaan historiasta. Eläkkeellä Koivisto julkaisi kuusi kirjaa, yli kaksi tuhatta sivua. Vuonna 2001 ilmestynyt Venäjän idea todisti, ettei naapuri ollut muuttunut, vaikka sen retoriikka oli vaihdellut. Venäjä pyrkii aina rakentamaan suurvalta-aseman käyttäen apunaan poliittista, taloudellista ja sotilaallista voimaa.”

’Venäläisessä ajattelussa maa on osa Venäjää, kun se on kerran valloitettu. Sillä tavalla mekin edelleen kuulumme heidän ajattelussaan heidän puolellensa’, Koivisto muistutti.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat