Juho Kuosmanen ohjaa televisiosarjan Meri Valkaman menestysromaanista Sinun, Margot – oikeuksia tavoitteli neljä tuotantoyhtiötä

Ohjaaja Juho Kuosmanen innostui Meri Valkaman esikoisromaanista, jonka mysteeri vie lukijan matkalle menneisyyteen ja muistoihin. Valkama itse on ilahtunut siitä, että romaanista tehdään nimenomaan sarja, ei elokuvaa.

Juho Kuosmanen palkittiin elokuvastaan Hytti nro 6 Cannesin elokuvajuhlilla.

14.3. 11:02 | Päivitetty 14.3. 13:57

Meri Valkaman palkittu esikoisromaani Sinun, Margot (WSOY, 2021) kehitetään televisiosarjaksi. Romaanin oikeudet on ostanut suomalainen Aamu Film Company. Televisiosarjan ohjaa Juho Kuosmanen.

Kuosmanen kertoo, että hän tajusi heti kirjan luettuaan, että siitä saisi myös hienon televisiosarjan.

”Kirjassa on mysteeri, jonka selvittäminen vie lukijan, tai sarjan tapauksessa katsojan, matkalle, joka syvenee käsittelemään identiteettiä, muistoja ja perhesiteitä maailmanpoliittisesti ristiriitaisessa tilanteessa”, hän sanoo Valkaman kirjan kustantajan WSOY:n tiedotteessa.

Variety-lehdelle antamassaan haastattelussa Kuosmanen kehuu Valkaman tarinaa, jossa ihminen etsii totuutta lapsuusvuosistaan, mutta löytää vain erilaisia tulkintoja ja ristiriitaisia muistoja.

”Romaanin hahmot jakavat menneisyytensä, mutta heidän on vaikea puhua siitä, koska heidän kokemuksensa ovat täysin erilaisia", Kuosmanen sanoo.

Tulevan sarjan näyttelijöitä ei ole vielä julkistettu, mutta päähenkilö tulee olemaan suomalainen, kerrotaan.

HS tavoitti Meri Valkaman, joka iloitsi uutisesta sekä siitä, että voi vihdoin puhua asiasta julkisesti.

”Juuri nyt olo on aika pöllämystynyt, sillä prosessi on ollut pitkä, mutten ole voinut puhua siitä aiemmin”, Valkama sanoo puhelimessa.

Hän kertoo, että keskusteluja Sinun, Margot -romaanin adaptaatiosta käytiin neljän tuotantoyhtiön kanssa. Aamu Film Companyn kanssa kemiat kohtasivat erityisen hyvin. Valkamalle oli myös tärkeää, että romaanista tehdään sarja eikä elokuvaa.

”Romaani on teemoiltaan niin laaja, että pelkäsin, että parin tunnin elokuvassa sen tarina kutistuu liian kapeaksi. Sarjassa on enemmän mahdollisuuksia käsitellä useita tarinan kerrostumia.”

Meri Valkama voitti romaanillaan Helsingin Sanomien esikoiskirjallisuuspalkinnon syksyllä 2021.

Sarjan käsikirjoittavat Andris Feldmanis ja Livia Ulman, joten koossa on täsmälleen sama tiimi kuin Hytti nro 6 -elokuvassa. Valkama itse ei ole mukana käsikirjoitustyössä, mutta on luvannut olla käytettävissä, jos käsikirjoittavat kaipaavat apua vaikkapa taustoitustyössä.

”Kirjoitin Margotia kymmenen vuotta, ja minulla on nyt vahva tarve tehdä muita juttuja. Toisaalta on varmasti käsikirjoitustiimillekin helpompaa, kun kirjailija ei ole huohottamassa niskaan, vaan on vapaus muokata tarinaa sarjan tarpeiden mukaan”, hän sanoo.

Kuosmanen tunnetaan muun muassa elokuvista Hymyilevä mies (2016) ja Hytti nro 6 (2021), joka perustui Rosa Liksomin romaaniin ja palkittiin Cannesin Grand Prix -palkinnolla vuonna 2021. Elokuva palkittiin kahdeksalla Jussi-palkinnolla ja elokuvateatterissa sen näki yli 150 000 ihmistä.

Valkaman esikoisromaani Sinun, Margot palkittiin Helsingin Sanomien Kirjallisuuspalkinnolla syksyllä 2021.

Palkintoraadin perustelujen mukaan kyseessä on "vasta-alkajan äärimmäisen kypsä ja hallittu suuri teos, joka puhuttelee koko maanosaamme".

Romaania on myyty kaikkiaan 60 000 kappaletta ja sen käännösoikeudet on myyty jo Ruotsiin, Tanskaan, Norjaan, Viroon, Liettuaan ja Saksaan. Kirjan käännös-, elokuva- ja tv-oikeuksien myymisestä vastaa Bonnier Rights Finland.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat