Räppäri William joutuu uudelleen käräjille rahanpesusta

Hovioikeus päätti palauttaa räppäri Williamin ja Blockfest-festivaalin perustajan Kalle Kallosen rahanpesusyytteet.

Ville Virtanen eli William Emma-gaalassa vuonna 2021.

14.3. 15:26

Rap-artisti Ville Virtasen, taiteilijanimeltään William, sekä Blockfest-festivaalin perustaja Kalle Kallosen rahanpesusyytteet palautetaan käräjäoikeuden käsittelyyn.

Alun perin syksyllä 2021 nostettu syyte on osa suurempaa kokonaisuutta, jossa huumeliigan epäillään tuoneen Suomeen Subutex-tabletteja ja kymmenen kiloa amfetamiinia.

Tuolloisen haastehakemuksen mukaan Virtanen oli lentänyt kesäkuussa Espanjaan mukanaan 10 000 euroa käteistä rahaa. Rahat oli tarkoitus antaa Espanjassa huumeliigan pomolle, mutta tämä epäonnistui, koska liigan pomo vangittiin epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta.

Käräjäoikeus päätti tuolloin hylätä Virtasen ja Kallosen syytteet näyttämättömänä, koska se oli asettanut syyttäjän todisteena esittämät Anom-viestit hyödyntämiskieltoon. Anom on Australian liittovaltion poliisin AFP:n ja Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n yhteistyössä kehittämä peitesovellus, jonka kautta rikolliset viestivät.

Syyttäjä ei esittänyt Virtasen ja Kallosen osalta muita todisteita. Sekä Virtanen että Kallonen kiistivät syytteet.

Nyt hovioikeus kumosi toisella päätöksellään tämän käräjäoikeuden asettaman kyseisiä viestejä koskevan hyödyntämiskiellon. Hovioikeuden arvion mukaan myös Kallosen ja Virtasen kohdalla kyse on laajamittaiseen ja törkeään kansainväliseen huumausainekauppaan liittyvistä merkittävistä rikosepäilyistä.

Hovioikeuden päätöksen mukaan asia palautetaan rahanpesusyytteiden osalta Helsingin käräjäoikeuteen. Hovioikeuden mukaan asia otetaan viipymättä uudelleen käsiteltäväksi.

Jutun palauttamisesta ei ole laissa erillisiä säännöksiä. Palauttaminen sekä sitä koskevat oikeusohjeet perustuvat oikeuskäytäntöön ja oikeuskirjallisuudessa esitettyihin kannanottoihin. Arvioinnissa voi jutun tarkoituksenmukaista käsittelyä koskevalla harkinnalla olla tilanteen mukaan merkitystä.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lue lisää: Käräjäoikeus hylkäsi rap-artisti Williamia vastaan nostetun rahan­pesu­syytteen

Lue lisää: Seiska ja IL: Suomalaista rap-artisti Williamia syytetään rahanpesusta

Lue lisää: Parikymppinen opiskelija teki riimit 15 minuutissa, ja nyt kappale on kesän suurin hitti Suomessa – Kuka on William-nimellä esiintyvä Ville Virtanen?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat