Naisella haaveissa hyvä ruoka ja seksi – Ruotsalaiselokuva osuu lattean ja ihan kivan välille

Kaavamaista Tiistaiklubi-elokuvaa kannattelee ajatus yksinkertaisista iloista.

Monika (Carina M. Johansson, vas.), Karin (Marie Richardson) ja Pia (Sussie Eriksson) osallistuvat Henrikin (Peter Stormare) ruoanlaittokurssille.

16.3. 2:00

Romanttinen komedia

Tiistaiklubi ★★

Ruotsi 2022

C More (K7)

Entä jos elämässä olisi enemmän nautintoa? Tämä yksinkertainen kysymys on ruotsalaisen Tiistaiklubi-elokuvan keskiössä.

Päähenkilö ei heittäydy holtittomaan dekadenssiin vaan muistaa ilon, jota hyvä ruoka ja fyysinen vetovoima voivat tuoda. Karinin (Marie Richardson) ongelmaksi nousee, että hän on urautunut vaimo ja äiti. Vaikka mies (Björn Kjellman) jää vuosikymmenten avioliiton jälkeen kiinni pettämisestä, velvollisuudentunto pitää Karinin suhteessa. Etenkin kun aikuinen tytär (Ida Engvoll) patistaa äitiä vanhoihin uomiin.

Vasta ystävien (Carina M. Johansson, Sussie Eriksson) seura, ruoanlaittokurssi ja kurssin vetävä vetäjä (Peter Stormare) saavat Karinin kyseenalaistamaan kuuliaisuuden ja miettimään nautintoa. Sama yksinkertaisten ilojen ajatus kannattelee koko romanttista draamakomediaa: sen juoni on kaavamainen, mutta katsojan mielihyväkeskusta herätellään kuvilla kauniista ruoka-annoksista ja lupauksilla seksistä.

Annika Appelinin esikoiselokuvan on käsikirjoittanut Anna Fredriksson, joka oli mukana jo Varustamo-tv-sarjassa ja joka oli osavastuussa sympaattisen Tjenare Kungen -leffan käsikirjoituksesta.

Kokemusta edustaa myös pääosanäyttelijä Richardson, joka on tuttu muun muassa Björn Rungen elokuvista ja Johan Falk -leffoista. Hän tekee hahmosta sekä sympaattisen että samastumiskelpoisen. Stormaren hahmo jää etäisemmäksi: kliseisen ärtyisä keittiömestari kääntyy hetkessä rakkaudenkipeäksi pehmoksi.

Romanssihan siinä kokatessa syntyy Karinin (Marie Richardson) ja Henrikin (Peter Stormare) välille.

Kepeä kerronta raikkaine värimaailmoineen pitää huolen siitä, että päähenkilön dilemma ei käy tuskaisaksi. Ja aina kun niin saattaisi käydä, elokuvantekijöillä on heittää pehmikkeeksi aasialaisvaikutteisen ruokalajin lähikuva. Nauti tästä!

Tiistaiklubi onkin itse yhdenlainen vastaus kysymykseen velvollisuudentunnon ja nautinnon suhteesta. Jos tuntee velvollisuutta elokuvien kautta sivistää itseään tai laajentaa ajatusmaailmaansa, Tiistaiklubin voi huoletta skipata.

Ruotsalaiselokuva on kuitenkin käypä valinta siihen päivään, kun helppous ja pienet ilot kiinnostavat laatua enemmän. Tosin sinä päivänä Tiistaiklubilla on koko joukko elokuvallisia kilpailijoita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat