Jazz, Funk
Aki Rissanen Hyperreal G Livelab Helsingissä keskiviikkona 22.3. – Vierailijana etäyhteydellä Tukholmasta pasunisti Nils Landgren.
”Minä rakastan Helsinki”, huudahti tunnettu ruotsalainen pasunisti Nils Landgren suomeksi keskiviikkoiltana Helsingin G Livelabissa – moninkertaisena Helsingin kävijänä.
Kahden kappaleen välissä kuultu ja nähty tunnustus oli kiva kohteliaisuus, mutta myös ainutlaatuinen. Illan jazzyhtyeen solistina vieraillut Landgren oli kotikaupungissaan Tukholmassa ja hoiti osuutensa sujuvasti etänä studiosta.
Korona-aika on totuttanut monet erilaisiin etäyhteyksiin ja konserttejakin ehdittiin striimata jonkin verran ilman yleisöä. Mutta pianisti-säveltäjä Aki Rissasen tuoreen Hyperreal-yhtyeen keskiviikkoillan konsertti oli tiettävästi ensimmäinen Suomessa, jossa yksi muusikoista olikin toisessa kaupungissa ja maassa. Ja vielä erikoisempaa oli, että tämä etäyhteydellä soittanut muusikko näkyi ja kuului moitteettomasti, kuin olisi oikeasti ollut G Livelabin lavalla.
Kokemuksen mahdollisti ruotsalaisen Elk Audion uusi audiovisuaalinen järjestelmä, joka on kehitetty reaaliaikaiseen verkossa tapahtuvaan yhteissoittoon. Teknisesti se on ollut mahdollista jo aiemmin, mutta pienen pienellä häiritsevällä viiveellä, latenssilla.
Elk Audio lupaa, että sen systeemi häivyttää latenssin huomaamattomaksi, mikäli paikkojen välinen etäisyys on alle tuhat kilometriä – eli Helsingistä esimerkiksi Osloon tai Kööpenhaminaan.
G Livelabin konsertissa näin näkyi ja kuului käyvän, myös muusikkojen mielestä. Rissasen mukaan ”soittokokemuksessa ei ollut eroa, sillä molemmista päissä reagoitiin siihen mitä kuultiin”.
Hyperrealin trumpetisti Verneri Pohjola oli vielä häkeltyneempi, sillä hän ei ollut kokeillut järjestelmää ennakkoon. ”Pistin silmät kiinni, tuntui kuin olisin ollut samassa tilassa Nilsin kanssa.”
Keskiviikkoillan teknologista ja hyperrealistista teemaa täydensi onnistuneesti se, että Aki Rissanen oli uudella Hyperreal-yhtyeellään myös uuden äärellä – ainakin itse, omassa musiikissaan.
Hänhän on esittänyt ja levyttänyt ansiokkaasti lähinnä vain akustista pianojazzia, mutta nyt käsillä oli erilaista soitinelektroniikka enemmän kuin omaksi tarpeeksi: sähköpiano ja muun muassa viisi syntetisaattoria.
Konsertin ensimmäinen tunnin setti olikin tyyleiltään ja tunnelmiltaan aika elektroninen: mukavasti kelluvaa, paikoin pulputtavaa ambient-jazzia. Huippu saattoi olla silti Rissanen säveltämä Day after yesterday, jonka yhtyeen ruotsalainen rumpali Robert Ikiz venytti breakbeat-soolollaan yli vartin mittaiseksi, eikä yhtään liian pitkäksi.
Rissanen sävellyksistä koottu konsertin toinen setti oli ensimmäistä rytmikkäämpi ja ripeämpi perustellusta syystä: funk on vierailijan, pasunisti Landgrenin ominta aluetta. Lavan takaseinälle heijastettu pasunisti heittäytyikin kylmiltään kolmeen pitkään kappaleeseen, joista erottui äskettäin kuolleelle saksofonisti-säveltäjä Wayne Shorterille omistettu Breezy.
Täydellisessä maailmassa Landgren olisi käyttänyt pasuunassa vähän vähemmän viivelaitetta, soittanut puhtaasti ilman prosessointia. Ja hyperrealistista tunnelmaa olisi vahvistanut myös, jos hän olisi ollut koko lavan levyisellä taustakankaalla muiden kokoinen, puolta pienempi.
Aki Rissanen Hyperreal esiintyy Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa perjantaina 24.3. klo 19.00, mutta ilman Nils Landgrenia.
Trumpetisti Verneri Pohjola ja ruotsalainen pasunisti Nils Landgren sooloivat saumattomasti Helsingin G Livelabin konsertissa, vaikka Landgren oli Tukholmassa.