Taiteilijaeläkkeen sai harvempi kuin joka kymmenes hakija – Saajien joukossa Paula Koivuniemi, Pirjo Hassinen ja Esko Männikkö

Suurten ikäluokkien eläköityminen aiheuttaa yhä suurempaa tarvetta ylimääräisille taiteilijaeläkkeille. Viidessä vuodessa hakijoiden määrä on kasvanut yli sadalla.

Laulaja Paula Koivuniemi (vas.), kirjailija Pirjo Hassinen ja valokuvataiteilija Esko Männikkö pääsevät nauttimaan taiteilijaeläkkeestä.

16.3. 13:35

Taiteen edistämiskeskus Taike on päättänyt vuoden 2023 alusta alkavista ylimääräisistä taiteilijaeläkkeistä. Hakemusmäärä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Vuonna 2017 se nousi yli viidensadan, ja tänä vuonna hakijoita oli jo 624. Ensimmäistä kertaa alle 10 prosenttia hakijoista sai eläkkeen.

Eniten taiteilijaeläkkeitä myönnettiin kuvataiteen ja musiikin aloille. Näille taiteenaloille tuli myös eniten hakemuksia.

Taiteilijaeläkkeen saajien joukossa ovat muun muassa laulaja Paula Koivuniemi, muusikko ja lauluntekijä Petri Tiili (Pelle Miljoona), kirjailijat Raija Oranen ja Pirjo Hassinen, valokuvataiteilija Esko Männikkö ja säveltäjä Magnus Lindberg.

Ylimääräinen taiteilijaeläke voidaan myöntää yli 60-vuotiaalle taiteilijalle tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta luovana tai esittävänä taiteilijana. Päätökset perustuvat arvioon hakijoiden taiteellisesta toiminnasta sekä tietoon hakijoiden eläketulosta ja muista pysyvistä tuloista.

”Tilanne on hankala, sillä lähes kaikki hakijat täyttävät eläkkeeseen oikeuttavat kriteerit”, Taiteen tukemisen päällikkö Henri Terho Taikesta sanoo.

Taiteilijoiden ansiot kertyvät epätyypillistä työsuhteista, joten taiteilijaeläkkeellä on suuri merkitys ikääntyvien taiteilijoiden toimeentulolle.

”He elävät keikkatyöllä, apurahoilla ja eripituisilla ja -laatuisilla työsuhteilla. Apurahoista kertyy eläkettä, mutta vain vähän. Järjestelmä koetaan myös kalliiksi”, Terho kertoo.

Hänen mukaansa silpputöistä kertyvän toimeentulon poikkeuksellisuuden ymmärtäminen on suomalaisen sosiaaliturvan ongelma laajemminkin.

Terho muistuttaa, että Sanna Marinin hallituksen yhtenä tavoitteensa oli taiteilijaeläkkeen korottaminen, mutta se ei hallituskaudella toteutunut.

Suurten ikäluokkien eläköityminen aiheuttaa yhä suurempaa tarvetta ylimääräisille taiteilijaeläkkeille. Viidessä vuodessa hakijoiden määrä on kasvanut yli sadalla. Taiteen edistämiskeskus onkin esittänyt uusien eläkkeiden määrän kaksinkertaistamista, jolloin se vastaisi lisääntyvää hakijamäärää.

Terho katsoo toiveikkaasti eduskunnan suuntaan.

”Paine kasvaa koko ajan, koska eläkkeelle jäävien taiteilijoiden määrä on nopeassa kasvussa. Trendi on se, että joka vuosi tulee parikymmentä hakijaa enemmän kuin edellisenä vuonna. ”

Vuoden 2023 alusta eläkkeen määrä on 1 515,94 euroa kuukaudessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat