Idris Elban Luther-hahmossa olisi ainesta uuden ajan James Bondiksi

Viisikymppinen brittinäyttelijä Idris Elba on uransa huipulla, kun Luther-sarja jatkuu näyttävänä elokuvana.

Lihaksikas toimintasankari John Luther (Idris Elba) on käsikirjoittaja Neil Crossin nokkela luomus, kiehtova sekoitus katu-uskottavuutta ja tyyliä.

17.3. 2:00 | Päivitetty 17.3. 9:59

Toimintadraama

Luther: The Fallen Sun ★★★

Britannia 2023

Netflix (K16)

John Lutherilla menee huonosti. Lontoolainen rikosylikomisario on riskeerannut uraansa kerta toisensa jälkeen ja viimein päätynyt telkien taakse.

Työt kutsuvat jälleen, mutta hänen on toimittava analogisesti ja piilossa, ilman kunnon yhteyksiä poliisikumppaneihinsa. Vankilaan hän ei tietenkään voi jäädä virumaan.

BBC:n ja Netflixin tuottama elokuva Luther: The Fallen Sun jatkuu suoraan Luther-sarjan viitoskaudelta. Kauden päätösjakso selittää myös sen, miksei elokuvassa esiinny enää Lutherin vastavoimaa, psykopaattitappaja Alice Morgania.

Lutherin tarinan jatkuminen lupaa hyvää sen päänäyttelijälle Idris Elballe, joka on nyt viisikymppisenä ehkä uransa parhaassa vedossa. Hänestä on tullut niin monipuolinen ja joka alalla säheltäjä, että se alkaa olla Britanniassa jo melkein vitsi.

Ruth Wilson esitti Lutherin arkkivihollista, psykopaattitappaja Alice Morgania Luther-tv-sarjassa. Sarja on kokonaan katsottavissa HBO Maxilla.

Elba on paitsi näyttelijä myös muusikko ja muotisuunnittelija. Hän tuo maahan laatuviinejä ja toimii somalialaistaustaisen vaimonsa Sabrina Dhowren kanssa YK:n Kansainvälisen maatalousrahaston lähettiläänä. Muun muassa.

Sabrina Dhowre ja Idris Elba poseerasivat kameroille Luther: The Fallen Sun -elokuvan kutsuvierasnäytöksessä New Yorkissa 8. maaliskuuta.

Elba on noussut otsikoihin myös Bond-spekulaatioissa. Jos uusi Bond olisi musta, Elba olisi varmin ehdokas. Tai olisi ollut. Nyt se hetki taisi jo mennä.

The Guardian -lehden tuoreessa haastattelussa Elba tosin väittää, ettei mitään oikeita neuvotteluita edes koskaan käyty, keskusteluita ilmeisesti kuitenkin.

Ei tullut Idris Elbasta siis James Bondia, mutta sen sijaan Lutherissa olisi ainesta uuden ajan Bondiksi. Jostain sen tapaisesta ainakin vihjaa elokuvan loppukuva.

Nykyään on jo lähes päässyt unohtumaan, että Idris Elban ura lähti käyntiin Yhdysvalloissa. Hän paiski siellä töitä ja oppi puhumaan niin uskottavasti amerikanenglantia, että se meni täydestä myös käsikirjoittaja David Simoniin. Elba pestattiin Baltimoren luokka- ja rotutodellisuutta kuvaavaan The Wire -sarjaan Stringer Bellin rooliin.

Idris Elba The Wire -sarjassa.

Kun hän palasi kotimaahansa, hänen oli luotava itsensä uudelleen brittinäyttelijänä. Siinä auttoi ratkaisevasti vuonna 2010 alkaneen Luther-sarjan päärooli.

John Luther on käsikirjoittaja Neil Crossin nokkela luomus, kiehtova sekoitus katu-uskottavuutta ja tyyliä. Lihaksikas toimintasankari talsii Lontoon kaduilla vähän liian tiukassa tweed-takissaan, joka ryvettyy pahasti joka jaksossa.

Idris Elba on tehnyt selväksi, ettei hän halua tulla määritellyksi ihonvärinsä ja afrikkalaisen perhetaustansa mukaan. Se tuntuu perustellulta, koska juuri Britanniassa on tehty jo vuosia johdonmukaista työtä sen eteen, että tv-tuotannoissa diversiteetti eli moninaisuusasiat ovat kunnossa, ja se tosiaan näkyy. Miksi siis tehdä asiasta enää numeroa?

Ei-valkoisia näyttelijöitä ei silti edelleenkään nähdä usein pääosissa. Luther oli BBC:n historian ensimmäinen prime time -sarja, jossa on musta päähenkilö.

Tuore elokuva on sekä Lutherin että Idris Elban onnistunut paluu, joskin siinä on samoja vikojakin kuin sarjassa. Tolkuton väkivalta ja sadismi eivät enää maistu senkään vertaa kuin aiempina vuosina. Sarja kadotti vähitellen alkuperäisen mustan huumorinsa, ja Lutherin hahmosta tuli yksiulotteisempi.

Tämä ei korjaannu Jamie Paynen ohjaamassa elokuvassa, ja siihen vaikuttaa eniten Alice Morganin puuttuminen. Näyttelijä Ruth Wilson piti loppuun saakka kiinni irvokkaan hahmonsa koomisista sävyistä mutta jäi siinä lopulta yksin, kun muut hirviöt olivat pelkästään kaameita. Toisaalta Alicen ja Lutherin suhdetta pyöritettiin kyllästymiseen saakka.

Elokuvankin ykköspahiksessa on yritystä komiikkaan, mutta Andy Serkisin esittämä friikki on pelkästään outo eikä yhtään pelottava.

Elokuvassa sadismi paisuu melkein kauhuelokuvan mittasuhteisiin, mutta kieltämättä monet kohtaukset on tehty komeasti. Actionkin toimii, muun muassa takaa-ajo Lontoon metrossa ja paniikki Piccadilly Circusissa. Nyky-Lontoo on edukseen kuten sarjassa alun alkaen.

Suomalaiskatsoja hätkähtää, kun elokuvassa puhutaan yhtäkkiä viroa. Loppuselvittelyissä ollaan Bond-tyyliin Norjan laajoissa maisemissa, ja myös korealaissarja Squid Gamen sävyjä on näkyvissä.

Luther: Fallen Sun -elokuvan loppukahinoissa ollaan lumisissa maisemissa Norjassa. Kohtaukset kuvattiin oikeasti Islannissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat