Eduskuntavaalipodcasteissa sotkeudutaan liian usein lillukanvarsiin

Lukuisten vaalipodcastien joukosta löytyy kaksi pätevää.

Eduskuntavaalien vaalimainoksia Espoontorilla 16. maaliskuuta 2023.

19.3. 2:00 | Päivitetty 19.3. 9:40

Lähestyviin eduskuntavaaleihin keskittyviä podcasteja löytyy verkosta ainakin puolen tusinaa. Myös monissa muissa yhteiskunnallisissa podcasteissa julkaistaan tai on jo julkaistu vaaleihin liittyviä erikoisjaksoja.

Liian usein näissä ohjelmissa uppoudutaan vaalikamppailun retoriikkaan. Politiikka nähdään pelkkänä taktiikkana tai laskelmointina. Aivan liikaa huomiota saavat myös yksittäiset gallupit, joiden tuloksia tutkitaan suurennuslasin avulla, vaikka kaikki muutokset puolueiden kannatuksessa olisivat virhemarginaalin sisällä.

Toki vaalipodcasteissa puhutaan asiaakin. Kunniamaininnan ansaitsee konsulttitoimisto Ellun Kanojen Eduskuntavaalit-podcast, jota alettiin julkaista jo yli vuosi sitten. Tuomas Nurmelan ja Olli-Pekka Koljosen juontamassa sarjassa ei hämmennetä politiikan päivänkohtaisia pintakuohuja vaan ennemminkin syviä pohjavirtauksia.

Mainitsemisen arvoinen podcast on myös Ajatuspaja Liberan Vaalit 2023, jossa eri puolueiden poliitikot pääsevät kertomaan ajatuksiaan Liberalle tärkeistä teemoista, kuten vapaudesta.

Kiinnostavimpia tässä Lasse Pipisen juontamassa sarjassa ovat ne jaksot, joissa vieraat eivät jaa liberalaisten arvoja.

Ideologisista eroistahan politiikassa pohjimmiltaan on kyse, vaikka vaalitaktisista syistä näitä eroja yritetään monesti häivyttää.

Eduskuntavaalit ja Vaalit 2023. Kuunneltavissa eri podcastpalveluissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat