Ruotsalaissarja puuttuu nuorisourheilun ongelmiin ilahduttavan suorapuheisesti

Sarjassa käsitellään myös muun muassa junioriurheilun piirissä esiintyvää rikollisuutta, mielenterveysongelmia ja hyväksikäyttöä sekä yhdenvertaisuuden toteutumista.

Erityisesti juniorijalkapallo on otollinen manipulointi- ja sopupelivirityksille, sarjan avausjaksossa todetaan.

18.3. 2:00 | Päivitetty 18.3. 9:12

Urheilu on parasta, mitä tervehenkinen nuoriso voi tehdä vaatteet päällä. Vai onko?

Ruotsalaissarja Nuorisourheilu puntarissa tutkailee sporttia pari pykälää kriittisemmin. Kahdessatoista jaksossa se nostaa esiin useita teemoja, jotka nuorisourheilussa on pielessä.

Avausjaksossa silmät avataan oikein kunnolla. Framille nostetaan ei enempää eikä vähempää kuin rikollisuuden ujuttautuminen nuorisourheiluun. Ja nyt ei puhe ole paikallisten lätkäjunnujen nuuskabisneksistä tai laittoman huonosta joukkuehengestä.

Ruotsissa manipulointi, sopupelit, lahjonta ja uhkailu ovat tulleet osaksi yhä nuorempien ikäluokkien urheilua. Ohjelmassa keskitytään ainoastaan jalkapalloon, mutta urheilurikosten torjuntayksikön pomon mukaan vastaavaa esiintyy lähes lajissa kuin lajissa, kunhan vedonlyönti on mahdollista. Nuorten ikäluokkien ohella yllättää rikollisen toiminnan systemaattisuus.

Jakson rikosteema nivoutuu mielenkiitoisesti yhteen ruotsalaisen yhteiskunnan ongelmien, kuten jengiytymiseen ja nuorisorikollisuuden kasvun, kanssa. Rikollisjengit värväävät samoja nuoria kuin urheiluseurat, ohjelmassa väitetään.

Esimerkiksi Norrköpingissä on ryhdytty vastaiskuun. Kaikille avoimet yöfutismatsit houkuttelevat nuoret pahanteosta maalintekoon.

Ilahduttavan suorapuheinen sarja on hyvä esimerkki siitä, kuinka liikkumisen riemun lisäksi olisi syytä puhua enemmän myös esimerkiksi mielenterveysongelmista, yhdenvertaisuudesta, syrjinnästä ja hyväksikäytöstä junioriurheilun piirissä.

Näin on onneksi viime aikoina myös tehty.

Nuorisourheilu puntarissa, Fem klo 17.25 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat