Helsingin tuleva AD-museo sai lahjoituksen Japanista

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon rahoituksesta on määrä päättää tämän vuoden kuluessa.

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon kaavailtu paikka on Eteläranta Kauppatorin eteläpuolella.

17.3. 15:56

Helsingin Etelärantaan suunnitteilla oleva uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo on saanut lahjoituksen japanilaiselta Asahi Shimbun -mediayhtiöltä. Lahjoitus on osoitettu museon kehitystyöhön, museohanketta edistävä säätiö kertoo tiedotteessaan. Summaa ei kerrottu julkisuuteen.

”Summa ei ole massiivinen, mutta merkittävä yhteistyötahdonosoitus”, luonnehtii hankejohtaja Kaarina Gould.

Asahi Shimbun julkaisee yhtä Japanin suurimmista sanomalehdistä. Yhtiön arkkitehtuuri- ja designmuseolle tekemän lahjoituksen yhteydessä on sovittu useiden suomalaista muotoilua esittelevien näyttelyjen toteuttamisesta Japanissa.

Designmuseo on myös aikaisemmin tuottanut suomalaisen muotoilun näyttelyitä Japanissa yhteistyössä Asahi Shimbun -yhtiön kanssa.

Museon kuluvalle keväälle kaavailtujen rahoituspäätösten tekeminen on siirtynyt ensi syksylle hankkeen parissa tehtävien lisäselvitysten vuoksi.

”Toimintaympäristön muutokset ovat olleet niin merkittäviä kuluneen vuoden aikana, että rakennushankkeen toteutusmallia selvitetään edelleen”, Gould sanoo.

Helsingin kaupunki, Suomen valtio ja joukko yksityisiä tahoja ovat ehdollisesti sitoutuneet museon perustamisen rahoittamiseen. Vaalien vuoksi valtion päätöksenteko siirtyy todennäköisesti ensi syksyyn, Gould arvioi.

HS uutisoi huhtikuussa 2021 kolmen merkittävän yksityisen rahoittajan sitoutuneen vireillä olevan museon rahoitukseen.

Esimerkiksi Jane ja Aatos Erkon säätiö sitoutui hankkeeseen merkittävällä 20 miljoonan euron pääomituksella. Suomen kulttuurirahaston alustava lupaus on vähintään kaksi miljoonaa euroa ja Svenska kulturfondenin kaksi miljoonaa euroa. Näiden lisäksi myös Saastamoisen säätiö on tehnyt ehdollisen miljoonan euron lahjoituspäätöksen.

Suunnittelukilpailu uudesta museorakennuksesta on tarkoitus käynnistää syksyn 2023 aikana.

Tilanne uuden museokonseptin ja museorakennuksen suunnittelun suhteen on Gouldin mukaan todella hyvä ja tahtotila museon valmistumiseksi rahoittajien puolelta vahva.

”Olemme pitkällä sekä museokonseptin että uuden museorakennuksen suunnittelun suhteen. Lisäksi pienikin kansainvälinen lahjoitus on iso viesti siitä, että tätä odotetaan ympäri maailmaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat