Lukuisia käsi­kirjoituksia petkuttanut huijari avasi motiiviaan

Vuosien aikana huijari yritti saada haltuunsa muun muassa Margaret Atwoodin menestysteoksen.

Margaret Atwood kertoi vuonna 2019, että hänen romaaninsa Testamentit (2019) oli yritetty anastaa ennen sen julkaisua.

18.3. 12:29 | Päivitetty 18.3. 12:57

Kirjamaailma on tällä viikolla saanut vastauksen sitä vuosia piinanneeseen kysymykseen. Julkisiksi tulleissa oikeudenkäyntipöytäkirjoissa Filippo Bernardini kertoo, mikä ajoi hänet huijaamaan yli tuhat romaanikäsikirjoitusta kirjailijoilta ja muilta kustannusalan toimijoilta.

Kirjahuijarin motiivista kertoo muun muassa The Guardian.

Syyllisyytensä tunnustanut Bernardini aloitti laittoman toimintansa vuonna 2016. Tuolloin hän rekisteröi suuren määrän väärennettyjä verkkotunnuksia ja esitti niiden avulla kustannusmaailman ammattilaisia.

Näin hän hankki vuosien aikana käsikirjoituksia pahaa aavistamattomilta kirjailijoilta ja kustannustoimittajilta. Huijauksen uhreiksi joutuivat myös monet agentit, kykyjenetsijät ja jopa Booker-kirjapalkintoraadin jäsenet.

Bernardini yritti saada haltuunsa muun muassa Margaret Atwoodin, Sally Rooneyn ja näyttelijänäkin tunnetun Ethan Hawken teoksia. Menestyskirjailijoiden lisäksi huijattujen joukossa on ollut täysin tuntemattomia esikoiskirjailijoita.

Laiton toiminta jatkui siihen saakka, kun liittovaltion poliisi FBI pidätti hänet viime vuoden tammikuussa lentokentällä New Yorkissa.

Bernardinin kiinnioton jälkeen hänen motiiviaan on arvailtu kiivaasti.

Tiettävästi käsikirjoituksia ei ole yritetty myydä minnekään.

Erään arvailun mukaan Bernardinin mahdollinen motiivi olisi ollut pyrkimys saada kiinnostavia käsikirjoituksia etukäteen tietoon, jotta hän saisi etumatkaa kilpailijoihin tv- ja elokuvaoikeuksia hankittaessa ja myytäessä eteenpäin.

Nyt julki tulleista oikeudenkäyntipapereista kuitenkin paljastuu väite paljon henkilökohtaisemmasta motiivista.

Bernardini kertoo omassa versiossaan tapahtumista, että häntä ajoi laittomaan toimintaan ”polttava intohimo”. Hän kertoo, ettei ollut aikeissa myydä käsikirjoituksia koskaan eteenpäin.

"Halusin pitää käsikirjoitukset lähelläni ja helliä niitä ennen kuin ne päätyvät kirjakauppaan”, hän kertoo motiivistaan newyorkilaisoikeudelle.

Puolustuksen mukaan nyt kolmekymppinen Bernardini on ollut yksinäinen ja kiusattu lapsi, joka sai kirjoista lohtua ankeaan lapsuuteensa. Omien sanojensa mukaan hän tunsi saavansa anastetun käsikirjoituksen avulla ”ainutlaatuisen yhteyden” kirjoittajaan ja olevansa itsekin osallinen teoksen syntymiseen.

Bernardinilla oli poikkeuksellisen hyvät tiedot huijauksiensa toteuttamiseen, sillä hän on työskennellyt kustannusalalla. Näin hän onnistui suuntaamaan viestinsä oikeille ihmisille ja käyttämään niissä uskottavaa kieltä.

Oikeudelle hän kertoi laajamittaisen toimintansa alkaneen yhdestä onnistuneesta sähköpostiviestistä.

”Eräänä päivänä loin väärennetyn sähköpostitilin. Sitten kirjoitin erään kirja-alalla toimivan henkilön nimissä sähköpostin, jossa käytin hänen käyttämäänsä tyyliä ja pyysin käsikirjoitusta itselleni. Se onnistui, ja sen jälkeen jatkoin toimintaani pakkomielteisesti”, Bernardini selostaa.

Ensi kuussa nähdään, miten selitys uppoaa oikeudenjakajiin. Bernardinin on määrä saada tuomionsa huhtikuun ensimmäisellä viikolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat