Britannian yleisradioyhtiö BBC on ohjeistanut työntekijöitään poistamaan Tiktok-sovelluksen työpuhelimistaan.
”BBC vaikuttaa olevan ensimmäinen mediaorganisaatio Britanniassa, joka näin ohjeistaa – ja vasta toinen maailmassa”, yleisradioyhtiö kirjoittaa. Tanskan yleisradioyhtiö Danmarks Radio antoi samanlaisen ohjeistuksen henkilökunnalleen maaliskuun alussa.
Syynä BBC:n ohjeistukseen ovat Tiktokiin liittyvät turvallisuushuolet. Tiktok on kiinalainen sosiaalisen median sovellus, johon käyttäjät voivat ladata lyhyitä videoita. Tiktokin omistaa kiinalainen Bytedance-yhtiö. Huolet ovat liittyneet erityisesti mahdollisuuteen siitä, että Kiinan valtio voisi kerätä ja hyödyntää Tiktokin käyttäjien tietoja.
Sovelluksen käyttö työpuhelimella on on kielletty usean länsimaan parlamentissa, muun muassa Yhdysvalloissa, Kanadassa, Tanskassa, Britanniassa ja Uudessa-Seelannissa, sekä esimerkiksi EU:n parlamentissa. Suomen eduskunnassa kansanedustaja tai työntekijä saa kuvata sovellukseen niin monta lyhyttä videota kuin mieli tekee, ainakin toistaiseksi.
”Ei olla vielä siinä vaiheessa. Tiktok on monen mielestä käyttökelpoinen sovellus. Emme me nyt ihan noin vain voi lähteä käytössä olevia sovelluksia estämään. Siihen tarvitaan painavat perusteet”, eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sanoi HS:lle helmikuun lopussa.
Tiktok on tärkeä sovellus monelle journalistiselle medialla, aina BBC:stä Helsingin Sanomiin ja The Washington Postiin.
Esimerkiksi The Washington Post julkaisee sovelluksessa lähes päivittäin sisältöä ja sillä on yli 1,5 miljoonaa seuraajaa. Helsingin Sanomat julkaisee myös monta kertaa viikossa videoita Tiktokiin kahdella tilillään, joilla on yhteensä yli 45 000 seuraajaa.
BBC aikoo käyttää sovellusta ainakin toistaiseksi vielä esimerkiksi markkinointiin. BBC:llä on Tiktokissa miljoonia seuraajia.
Tiktok on monelle medialle olennainen väylä tavoittaa nimenomaan nuorta yleisöä, sillä suurin osa käyttäjistä on eri selvitysten perusteella alle 25-vuotiaita.