”Olen pitänyt Harria idolinani”: Dekkaristikollegat muistelevat Harri Nykästä

Leena Lehtolainen, Max Seeck, Reijo Mäki ja Vitikka-dekkareistaan tunnettu Matti Laine muistelevat rikoskirjailija, toimittaja Harri Nykästä.

Reijo Mäki (vas.), Matti Laine, Max Seeck ja Leena Lehtolainen

Leena Lehtolainen:

Leena Lehtolainen

”Kyllähän Harri oli suomalaisessa rikoskirjallisuudessa se, joka ensimmäisenä toi roiston päähenkilöksi. Roisto – siis Raid – ei kuitenkaan ollut roistomainen. Harrin teoksissa moneen kertaan osoittautui, että laki ja oikeus eivät ole synonyymejä. Sekin teoksissa näkyi, että Harri tunsi niin rosvot kuin poliisitkin. Näin kollegana voin sanoa, että kovan luokan ammattimies.”

Max Seeck:

Max Seeck

”Näin Raid-televisiosarjan 15-vuotiaana junnuna. Se oli suursuosikkini. Tykästyin kovasti kaikkiin Nykäsen hahmoihin. Vieläkin pidän sitä yhtenä parhaista televisiosarjoista, joita koskaan on tehty Suomessa. Ihan varmasti Raid ja Nykänen ovat osaltaan sysänneet minut omalle uralleni. Siinä mielessä olen pitänyt Harria idolinani. Suomi menetti kovan tekijän.”

Reijo Mäki:

”Luin uutisen juuri teksti-tv:stä, kyllä se pysäytti. Ollaan saman vuosikymmenen miehiä ja samalla alalla, Sipilän Jarkkokin kuoli jokin aika sitten. Antiikin temppelistä on taas yksi pilari sortunut, ja uudet nuoret naamat nousevat tilalle.”

”On ehkä klisee sanoa, että Harrilla oli oma ääni, mutta kyllä hänellä oli ihan oma kulma, josta hän dekkaria lähestyi. Raid-sarjahan oli niin sanottua nostettua todellisuutta verrattuna dekkarien valtavirtaan, jossa pääroolissa ovat poliisit. Vaikka mukana olivat komisario Janssonit ja muut, Raid oli selvästi päähenkilö. Raideissa riitti myös aika jännällä kynällä piirrettyjä sivuhahmoja, jotka erottivat ne normidekkareista. Harri ei ollut ryppyotsainen, mitä aina arvostan omassa lukemisessani.”

Reijo Mäki sanoo, etteivät he olleet Harri Nykäsen kanssa ”saman pöydän miehiä” kun asuivat eri kaupungeissa, mutta puhelimessa he puhuivat useammin.

Matti Laine:

”Harrihan oli Jarkko Sipilän ohella niin sanotusti old school -osastoa, lähtenyt aikanaan rakentamaan suomalaista dekkarikulttuuria. Harrin vahva rikostoimittajatausta ja asiantuntemus olivat ihan käsikosketeltavia, samoin rakkaus lajityyppiä kohtaan. Hän oli eräänlainen dekkarikirjailijan prototyyppi, siinä kuluneessa nahkarotsissaan ja hiukset miten sattuu, ihan kuin oman dekkarinsa hahmo. Uskottavuusongelmaa ei sen osalta ollut! Vanha kansa sanoisi, että hän oli sellainen hampuusin näköinen jätkä, mutta hirveän sydämellinen ja kiinnostunut muiden asioista.”

”Kirjoitan itse parhaillaan jatkoa Paratiisi-sarjaan, ja varsinkin Raid-tv-sarja teki minuun aikoinaan suuren vaikutuksen. Siinä tavoitettiin aivan uniikki ääni, todella suomalainen rikollisten maailma ja maisema. Toki myös Harrin kirjat, sekä Raid- että Ariel Kafka -sarjat, ovat aivan ehdottomasti suomalaisen dekkarikentän peruskauraa – hyvässä mielessä! – Sipilän ja Matti Yrjänä Joensuun ohella.”

Matti Laine tunnetaan Vitikka-sarjastaan, joissa päähenkilö Elias Vitikka on Raidin tapaan hämäräpuolen miehiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat