Maailmalla levinneet kuvat paavista untuvatakissa eivät olleet aitoja – Tekoäly luo yhä uskottavampia huijauskuvia

Maaliskuussa on julkaistu paavin takin lisäksi kuvia Donald Trumpin pidätyksestä, ja kaikki ovat Midjourney-tekoälyohjelman tuotteita.

Muun muassa New Scientist -lehti julkaisi tekoälyn luomia kuvia, joissa paavi Franciscus esiintyy paksussa toppatakissa.

Viikonloppuna sosiaalisessa mediassa ympäri maailmaa levisi ja ihastutti valokuva, jossa paavi Franciscus on pukeutuneena muhkeaan, valkeaan toppatakkiin.

Äkkiseltään kuva vaikutti todenmukaiselta, sillä maaliskuu on Italiassakin viileä ja epävakainen ja paavi jo 86-vuotias. Olisihan hän hyvinkin voinut vetää lämmintä päälleen!

Lisäksi paavien pukeutuminen on ennenkin herättänyt huomiota.

Esimerkiksi Franciscuksen edeltäjä Benedictus XVI käytti kirkkaanpunaisia nahkakenkiä, jotka valmistettiin hänelle mittatilaustyönä.

Toisaalta Franciscus tunnetaan vaatimattomista elintavoistaan ja puheenvuoroista köyhien puolustajana.

Siksi oli myös yllättävää nähdä hänen yllään vaate, joka vaikutti espanjalaisen muotitalo Balenciagan naisten malliston untuvatakilta – värinä tosin mustan sijasta valkoinen. Sen hinta on noin 3 500 dollaria (noin 3 200 euroa).

Pian kuvan todenmukaisuus kyseenalaistettiinkin mediassa.

Esimerkiksi The Washington Post kertoi faktantarkistussivusto Snopesin selvittäneen, että kyseessä on tekoälyn luomus.

Se takana on yhdysvaltalainen Midjourney-tutkimuslaitos, jonka tekoälyohjelmalla on viime vuosina suunniteltu myös lehti- ja kirjakuvituksia sekä sarjakuvia.

Snopes-sivuston mukaan kuluva maaliskuu onkin osoittautunut todellisilta vaikuttavien mutta epäaitojen kuvien osalta käänteentekeväksi.

Aiemmin tässä kuussa julki tuli niin ikään Midjourney-ohjelmalla suunniteltuja kuvia, jotka näyttävät esittävän Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin pidättämistä ja sulkemista vankiselliin.

Pidätystä on oikeastikin odotettu, koska Trumpia ollaan syyttämässä hyssyttelyrahojen maksamisesta aikuisviihdetähti Stephanie Gregory Cliffordille vuoden 2016 vaalikampanjan aikana. Clifford tunnetaan paremmin taitelijanimellään Stormy Daniels.

Myös The Washington Post -lehden haastattelema tekoälyasiantuntija Arvind Narayanan arvioi tietyn kynnyksen nyt ylittyneen, mitä tulee huijauskuvien yleisyyteen ja laatuun.

”On sanomattakin selvää, ettei yhdenkään julkaistun kuvan todenperäisyyteen voi enää automaattisesti luottaa”, hän sanoo.

Koska yhä useammilla on mahdollisuus käyttää Midjourneyn kaltaisia tekoälyohjelmia, sen pitäisi Naryananin mukaan muuttaa yleistä suhtautumista kuvamateriaaliin.

Ainakin Twitterin, Instagramin ja Redditin kaltaisia sosiaalisen median jättialustoja pitäisi velvoittaa kehittämään entistä parempia työkaluja, joilla seuloa aidot kuvat keinotekoisista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat