”Mulla on ollut tosi pitkään semmonen maailmanloppuolo, enkä oo ihan varma, miten se korjataan”, sanoo helsinkiläinen runoilija-aktivisti Laura Eklund Nhaga.
Dokumenttielokuvassa Kansanvalta seurataan Eklund Nhagaa etsimässä vaikuttamisen tapoja. Politiikka ja yhteiskunta kiinnostavat, mutta miten muutoksen saa aikaan, hän pohtii. Erityisen tärkeää Eklund Nhagalla on nuoren mustan naisen ja ylipäätään rodullistetun asema, jota hän käsittelee myös runoissaan.
Samalla parikymppinen Eklund Nhaga edustaa sukupolveaan, jonka tulevaisuususko ei ole itsestäänselvyys. Epävarmuus tulevasta ei kuitenkaan tarkoita, ainakaan hänen kohdallaan, näköalattomuutta vaan päinvastoin: epäkohtien havainnointi on sytyke toimimiseen.
Matka alkaa Eduskuntatalon edustalta, jossa Eklund Nhaga lausuu säkeitään. Sieltä tie vie Britanniaan yliopistoon ja edelleen Yhdysvaltoihin. Rapakon takana Eklund Nhaga tapaa useita aktivisteja ja saa rohkaisua muun muassa pitkään kansalaisoikeusliikkeessä toimineelta aktivistilta ja feministiltä Heather Boothilta.
Amerikan-matka ei ole pelkkää auvoa ja inspiroivia keskusteluja. Amerikkalaisen yhteiskunnan rasismi taitaa yllättää jopa valveutuneen Eklung Nhagan. Myös ristiriita oman ihonvärin tuoman toiseuden kokemuksen ja pohjoismaalaisen etuoikeutetun ihmisen välillä hiipii esiin.
Mervi Enqvistin ohjaama ja käsikirjoittama dokumentti saa voimansa sanavalmiista ja analyyttisestä päähenkilöstään. Aktivismin kuvauksena se kuitenkin jää epämääräiseksi. Dokumentti nojaa paljon Eklund Nhagan omaan pohdintaan rodullistetun identiteetistään. Oma kokemus on totta kai aktivismin pohjalla, mutta dokumentissa kaipaisi puheen rinnalle myös muunlaista toimintaa.
Toisaalta dokumentin voi nähdä myös puheenvuorona, mitä kaikkea aktivismilla voidaankaan tarkoittaa. Yksi kerää joukkoliikettä, toinen ajattelee.
Yksi dokumentissa puolihuolimattomasti esiin nouseva ajatus onkin kaikessa yksikertaisuudessaan erinomainen: äänestämisestähän kansalaisen vaikuttaminen vasta alkaa. Seuraavaksi on varmistettava joukkopaineella, että läpi menneet myös tekevät työnsä.
Varsinkin näin eduskuntavaalien alla ajatus on syytä pitää mielessä. Liian usein kansalaisen yhteiskunnallinen vaikuttaminen kun tuppaa typistymään pikaiseksi sutaisuksi äänestyskopissa.
Kansanvalta, Teema klo 21.00 ja Yle Areena. Dokkarifestivaalin ohjelmistoa.