Helsinki Biennaali avautuu taas kesäkuussa 29 taiteilijan ja ryhmän voimin

Biennaalin teoksia nähdään taas Vallisaaressa, Ham-taidemuseossa ja ympäri Helsinkiä.

Diana Policarpon teoksia nähtiin Venetsiassa vuonna 2022.

Ensimmäisen kerran kesällä 2021 järjestetty kuvataidetapahtuma Helsinki Biennaali palaa Vallisaareen. Tapahtuma avautuu yleisölle 12. kesäkuuta.

Biennaalia järjestävä taidemuseo Ham julkisti tulevan kesän taiteilijat. Kaikkiaan taiteilijoita tai taiteilijaryhmiä on 29, ja noin puolet teoksista on uusia tilausteoksia. Ne käsittelevät aikamme painavia kysymyksiä, kuten ympäristötuhoa, poliittisia konflikteja ja teknologisen kehityksen vaikutuksia.

Adrián Villar Rojas: The Theater of Disappearance, 2017.

Biennaalin ulkomaisiin taiteilijanimiin kuuluvat muun muassa eteläafrikkalainen Dineo Seshee Bopape, jolla on syksyllä yksityisnäyttely myös Kiasmassa, liettualaissyntyinen Emilija Škarnulytė, brittiläinen Danielle Brathwaite-Shirley, portugalilainen Diana Policarpo sekä argentiinalainen Adrián Villar Rojas.

Uusia tilausteoksia biennaaliin tekevät muun muassa Matti Aikio, Ahmed Al-Nawas & Minna Henriksson, Alma Heikkilä, Sonya Lindfors sekä Sasha Huber ja Petri Saarikko.

Tämän vuoden tapahtuman nimi on ”Uusia suuntia voi syntyä”. Taidemuseolta kerrotaan, että se voi viitata vaihtoehtoiseen tapaan elää maailmassa ja ymmärtää sitä, sekä kuvitella muita mahdollisia tulevaisuuksia.

Dineo Seshee Bopapen teoksia oli esillä Milanon Pirelli Hangar Bicocca -taidehallissa vuonna 2022.

Vallisaaren lisäksi teoksia tulee esille Ham-taidemuseoon, Oodiin, Stoaan sekä muihin julkisiin tiloihin. Mukana on myös kuusi verkkotaideteosta, jotka tulevat esille biennaalin verkkosivuille.

Biennaalin on kuratoinut Puolassa syntynyt ja Isossa-Britanniassa asuva kuraattori ja tutkija Joasia Krysa, joka on työskennellyt myös muun muassa Documenta-nykytaidetapahtuman ja Liverpoolin biennaalin parissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat