Sateenkaari korvassa ja muut kuvat paranemisesta kiehtovat Galleria Heinon näyttelyssä

Sami Parkkisen ja Jan Ijäksen näyttelyt ovat yllättävä pari, mutta molemmat näkemisen arvoisia.

Sami Parkkinen: Spectrum sarjasta Healing, 2023.

Kuvataide

Sami Parkkinen: Healing sekä Jan Ijäs: Two Wars 8.4. saakka Galleria Heinossa (Erottajankatu 9, sisäpiha). Ke–pe 11–17, la–su 12–16.

Sävy muistuttaa marjapuuroa. Kahta rinnakkain ripustettua valokuvaa katsoessani näen nimenomaan sen. Kulkemassa otsan poikki ohuena painaumana tai naarmuna. Saman henkilön harmaan kauluspaidan päälle puetussa neuleessa. Ehkä myös hänen huulissaan, korvalehdissään ja silmäluomissaan. Toisessa teoksessa se taas näkyy kuvan hapsuisessa, alaosastaan ruskeaksi muuttuneessa kukassa.

Molemmat teokset, Portrait 1 ja Portrait 2 (2023) ovat osa Sami Parkkisen Galleria Heinossa esillä olevaa Healing-näyttelyä. Teoksissa parantumisen ja parantamisen teema näkyy juuri tällaisina tarkasti rajattuina mutta monimerkityksellisinä havaintoina.

Sami Parkkinen: Portrait 1 sarjasta Healing, 2023

Parkkisen valokuvat ovat hallittuja ja herkkiä. Esillepanossa vedosten mittakaava vaihtelee maltillisesta lähes seinän kokoiseen. Selkeät sommitelmat ja rajaukset tukevat tulkinnan avoimuutta: Kuvissa voi tapahtua – tai olla tapahtumatta – mitä vain. On käsiä, niiden parantavia eleitä tai toisiaan kohti kurottuvia sormia. On hennosti hohtava halo maiseman yllä ja puunrungon sisään uponnut hautakivi.

Spectrum-teoksessa (2023) lapsen korvalehdelle on ilmestynyt kirkkaana loistava sateenkaari. Kuva voisi helposti lipsahtaa banaalin puolelle, mutta kontrasti pehmeän utuiseen hämärään katsojasta poispäin katoavien kasvojen sekä sateenkaaren valon ja värin välillä tekee siitä pysäyttävän.

Parkkisen näyttelyn paikoin hartaankin tunnelman keskeyttää välillä hurja pauke ja tulituksen äänet. Ne kantautuvat Jan Ijäksen Two Wars -videoteoksesta, joka tarkastelee taiteen totuudellisuutta sodan kuvaamisen kautta.

Liikkuvan kuvan teos jakautuu kahteen näytökseen, ensimmäiseen ja toiseen maailmansotaan. Hiukan vajaan puolituntisen kestonsa aikana teos kuljettaa katsojaa Italiassa ja kertoo matkan varrella filosofi Ludwig Wittgensteinin (1889–1951) sekä Maltan haukka -elokuvastaan (1941) tunnetun, Oscar-palkitun ohjaajan John Hustonin (1906–1987) edesottamuksista.

Jan Ijäs: Two Wars, 2023

Todelliset tapahtumat, paikat ja henkilöt punoutuvat yhteen sotien jälkiä seuraamalla: Monte Cassinon luostarin moninkertaiset tuhoamiset, Wittgensteinin Tractatus Logico-Philosophicus (Loogis-filosofinen tutkielma, suomentanut Heikki Nyman, WSOY 1971), hänen kokemuksensa Cassinon vankileiriltä sekä San Pietron taistelut, joita Huston kuvasi kiitellyssä sotadokumentissaan – paitsi ettei kyseessä lopulta ollutkaan dokumentti.

Two Wars näyttää, miten mahdotonta sotaa on kuvata – ja toisaalta hyvin konkreettiset konstit siihen. Ijäs onnistuu käsittelemään sotaa oivaltavasti ja paneutuneesti, humoristisen lämpimästi ja kuitenkin etäännytetysti. Teos laajenee pohdintoihin taideteoksen ja todellisuuden suhteesta, ajattelun ja kuvittelun voimasta. Siitä miten monella tavalla sanoin kerrottu tai kuvin näytetty oikeastaan voi olla suhteessa todellisuuteen.

Jan Ijäs: Two Wars, 2023.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat