Selvitys: Suoratoisto­palveluiden elokuvat ovat teattereissa julkaistuja elokuvia moninaisempia

Kalifornian yliopiston tekemän selvityksen mukaan kolmannes suoratoistopalveluiden julkaisemien elokuvien päärooleista oli vähemmistön edustajan näyttelemä vuonna 2022.

Disney-animaatio Encanto oli suoratoistopalveluiden katsotuin elokuva vuonna 2022.

Suoratoistopalveluiden julkaisemat elokuvat ovat moninaisempia kuin elokuvateattereissa ensi-iltansa saaneet julkaisut, kertoo Kalifornian yliopiston tuore selvitys.

Hollywood-elokuvien moninaisuutta tarkastelevan selvityksen mukaan suoratoistopalveluiden julkaisemien elokuvien näyttelijät ovat taustaltaan moninaisempia. Lisäksi elokuvien pääosissa näyttelee elokuvateattereissa ensi-iltansa saavia elokuvia todennäköisemmin nainen.

Selvitys huomioielokuvien pääosaa esittävien hahmojen etnisyyden, sukupuoli-identiteetin ja erilaiset toimintarajoitteet sekä elokuvien hahmojen ja näyttelijäkaartin, ohjaajien ja käsikirjoittajien moninaisuuden.

Kyse on selvityksen mukaan elokuvayleisöjen muutoksen huomioimisesta.

Monimuotoisuuden huomioiminen elokuvien roolituksessa on kannattavaa bisnestä, sanoo selvityksen laatinut Kalifornian yliopiston viihde- ja mediatutkimuslaitoksen johtaja Ana-Christina Ramon uutistoimisto AFP:lle.

Ramonin mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa yhä moninaisemmaksi muuttuva elokuvayleisö suosii elokuvia, joissa moninaisuus on niin ikään huomioitu.

Kolmannes suoratoistopalveluiden julkaisemien elokuvien päärooleista oli vähemmistön edustajan näyttelemä vuonna 2022. Naisia ja miehiä oli suoratoistopalveluiden julkaisemien elokuvien päärooleissa suunnilleen yhtä paljon.

Elokuvateattereissa ensi-iltansa saamien elokuvien päärooleista 22 prosenttia oli tutkimuksen mukaan vähemmistön edustajan näyttelemiä. Noin 60 prosenttia teattereissa julkaistujen elokuvien päärooleista oli miesten näyttelemiä.

Moninaisuus näkyy suoratoistopalveluiden suosituimpien elokuvien listauksessa.

Vuonna 2022 suoratoistopalveluiden suosituimmat elokuvat olivat kolumbialaiselle maaseudulle sijoittuva Disney-animaatio Encanto sekä kiinalaislähtöisestä ja Kanadassa asuvasta Mei Meistä kertova Disney-animaatio Punainen (Turning red).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat