Viikonlopun näyttely­kierroksella tassutellaan digitaalisissa tiloissa sekä etsitään kadonnutta aikaa ja ajantajua

Ferndinand Evaldssonin, Pauline Franssonin ja Marcus Mattin maalauksia nähdään ensi kertaa Suomessa.

Ferdinand Evaldsson: Fight Flight Freeze II, 2020, gelatiini ja pigmentti lepälle, 197 x 197 cm.

Ferdinand Evaldssonin kaksimetrisissä puureliefeissä eläin- ja ihmiskehot muodostavat monimerkityksellisiä spiraaleja ja pinoja. Evaldsson toteuttaa vaikuttavat teoksensa ikonimaalaustekniikalla: pigmentti- ja liivatekerroksia maalataan, hiotaan ja viimeistellään syljellä. Näyttelyssä nähdään myös kahden muun ruotsalaisen taiteilijan, Pauline Franssonin ja Marcus Mattin, maalauksia ensi kertaa Suomessa.

Ferdinand Evaldsson, Pauline Fransson ja Marcus Matt 21.5. saakka Galerie Anhavassa, anhava.com.

Digitaalista arkkitehtuuria

Jaakko Pietiläinen: Sentences, 2023.

Mitä erilaiset – fyysiset tai virtuaaliset – tilat kertovat käyttötarkoituksestaan tai rakennusaikakaudestaan? Jaakko Pietiläinen ammentaa modernista arkkitehtuurista ja pelimaailmasta. Sentences-videoteoksessa ilmastointi hurisee ja askeleista kuuluu pehmeä, tassutteleva ääni kokolattiamattoa vasten – ja pieni tömähdys, kun hypätään digitaalisesta huoneesta, käytävästä tai tunnelista toiseen.

Jaakko Pietiläinen: Architectural Digest 21.5. saakka Sinnessä, proartibus.fi.

Kadonnutta aikaa ja ajantajua etsimässä

Juuso Noronkoski: Days (Spring, Summer, Late Autumn), 2023 (etualalla) ja Nights (Spring, Summer, Late Autumn), 2023 (takana).

Juuso Noronkosken, Tuomo Rainion ja Joonas Sirenin teoksia yhdistävät erilaiset digitaaliset ja kemialliset prosessit. Kolmen taiteilijan yhteisnäyttely on minimalistinen mutta aivoja niksautteleva. Ajantaju katoaa ja samanaikaisesti tarkentuu, kun esillä on sekä perinteistä että uudenlaista valokuvaa, miljoonia vuosia vanhaa vettä sekä reaaliaikaista tietokonegrafiikkaa.

Noronkoski–Rainio–Siren: Kaksi miljoonaa sekuntia 30.4. saakka Forum Boxissa, forumbox.fi.

Kevein askelin

Yksityiskohta Olli Keräsen videoteoksesta Slack (2023).

Keväisille kaduille pitkästä aikaa puetuilla lenkkareilla askel tuntuu yhtäkkiä kumman kevyeltä. Sama fiilis välittyy myös Olli Keräsen Lump-näyttelystä. Veistosten muodot ovat kaluttuja ja ilmavia, materiaalit vaihtelevat kertakäyttölautasesta koirankarvaan, lastulevystä lasikuituun. Keränen tarkastelee liikettä, ja Slack-videoteosta katsoessa alkavat omatkin jalat hytkyä.

Olli Keränen: Lump 23.4. saakka Galleria Sculptorissa, sculptors.fi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat