Dokumentissa huippulukion opiskelijat mittelevät yliopisto­paikoista, ja meno on kylmäävää

Yhdysvalloissa etninen tausta saattaa olla este opiskelulle.

Sophia Wu tähtää Stanfordin yliopistoon.

Kuluvana keväänä heräteltiin taas keskustelua kalliista valmennuskursseista, jotka asettavat korkeakouluhakijat epätasa-arvoiseen asemaan. Aalto-yliopisto teki linjauksen, jossa hakija voidaan jatkossa hylätä, jos taidealan tehtäviin on haettu apua valmennuskurssilta.

Amerikkalaisdokumentti Unelma eliittikoulusta (2021) näyttää aivan omalle sfäärilleen asettuvan kuvan korkeakouluhakijoiden epätasa-arvoisesta asemasta. Kyse on nimittäin etnisestä taustasta.

Sympaattinen dokumentti saa kylmääviä juonteita seuratessaan viimeisen vuoden opiskelijoiden yliopistohakuprosessia San Franciscon parhaassa julkisin varoin ylläpidetyssä lukiossa, Lowellissa. ”Tiikeriäitien keskittymäksi” kuvatussa huippulukiossa valtaosa oppilaista on aasialaista syntyperää.

Niin koulun opiskelijat kuin opettajatkin toistelevat totuutena Yhdysvaltain itärannikon Ivy League -huippuyliopistojen hätkähdyttäviä asenteita Lowellin aasialaistaustaisia oppilaita kohtaan: heitä pidetään epätoivottuina ”koekoneina”, jotka vain sylkäisevät omaksumansa tiedot paperille.

Harvardin yliopistoa vastaan nostettiinkin syyte vuonna 2014 aasialaistaustaisten opiskelijoiden syrjinnästä hakuprosessissa. Yliopisto-opiskelun taloudellisista haasteista dokumentissa puhutaan vähän.

Oli oppilaan tausta mikä tahansa, hyvään yliopistoon pääsyä eivät takaa edes huippukeskiarvo ja lähes täydellinen tasokoetulos. Yliopistoon hyväksyttyjen määrä on pudonnut 2000-luvulla yli 50 prosenttia.

Amerikkalaisessa systeemissä hakuesseiden ja suosituskirjeiden merkitys on suuri, ja motivaatio ja aktiivisuus on osoitettava hakemuksissa.

Fiksut nuoret ovat yllättävän selvillä siitä, mitä tulevaisuudessa haluavat. Stanfordiin opiskelemaan haluava Sophia Wu on tennisjoukkueen kapteeni, tyttökoodaajien yhdistyksen varapuheenjohtaja ja koulun lehden toimittaja. Hän työskentelee koulun ohella jäätelöbaarissa.

Alvan Cai on säilyttänyt huumorintajunsa perheensä asettamista kovista paineista huolimatta. Hän haluaa aivokirurgiksi ja opiskelemaan Kaliforniaan UCLA:hin.

Dokumentin lopussa nähdään, kuinka heidän unelmiensa käy.

Unelma eliittikoulusta, TV1 klo 22.55 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat