Klassikko­pelin sinnikäs putki­mies ei pelasta prinsessaa vaan veljeään latteassa Super Mario Bros -animaatiossa

Nintendon klassikkopeli kääntyi vauhtianimaatioksi ja menetti viehätystään.

The Super Mario Bros. Moviessa Mario päätyy Peach-prinsessan sienimaahan ja yrittää pelastaa veljensä.

| Päivitetty

Animaatio

The Super Mario Bros. Movie, ohjaus Aaron Horvath ja Michael Jelenic. 92 min. K7. ★★

Super Mario -videopeleissä ei pärjää ottamatta riskejä. Joskus kannattaa ahtautua sienelle kilpikonnan kanssa tai tiputtautua putkeen tietämättä, minne se johtaa.

Pelihahmoista tehdyn animaation The Super Mario Bros. Movie tekijöillä ei ole samaa riskinottovalmiutta kuin elokuvansa päähahmolla tai videopelien pelaajilla. Varsinaiset oivallukset on tehty aikanaan jo pelisuunnittelijoiden päässä.

Päähahmot Mario ja Luigi ovat veljekset, jotka aloittelevat omaa putkihuoltofirmaansa Brooklynissä. Elokuvan alkuun luodaan löyhä kehys: isä ei arvosta, naapuruston kovis rehentelee, ja putkifirman startti takkuaa. Mariolla on valmiiksi tarve todistaa jotain, kun hän imeytyy veljensä kanssa toiseen todellisuuteen.

Siinä missä Mario päätyy Peach-prinsessan johtamaan sienimaahan, Luigi joutuu tarinan pääpahiksen Bowserin sotaisalle alueelle. Marion pitää pelastaa sekä sienet että veljensä.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Mario päätyy valkokankaalle. Vuonna 1993 veljekset muuttuivat lihaksi näytellyssä Super Mario Bros. -elokuvassa, joka ei pelaa yhtä varman päälle kuin uusi versio. Se on täydellisen pöhkö teknoseikkailu.

Aaron Horvathin ja Michael Jelenicin ohjaama animaatio nojaa toki sekin Super Mario -maailman rakennuspalikoihin, mutta ehkä vielä enemmän yleisiin hittielementteihin. Se tarjoaa aikuiskatsojille nostalgiaa ja lapsille vauhtia.

Peliklassikon pitkään tunteneet saavat hykerrellä ”It’s-a-me, Mario!” -huudahduksen äärellä ja bongata suosikkivastuksiaan. Sama sukupolvi luultavasti rokkaa mielellään ääniraidalla soivien Beastie Boysin tai A-han tahtiin. Nuorempi sukupolvi, jolle sinnikäs haalarihousu on uusi tuttavuus, saa pelätä laavaa ja katsoa kaahailua gorillan kyydissä.

Kohtaukset, joissa ollaan lähimpänä alkuperäistä pelimaisemaa ja hypitään tasolta tasolle, ovat elokuvan latteimpia. Väsynein niistä on musiikin säestämä pakkopullamontaasi: muistatteko tämänkin siitä pelistä, hä?

Elämme metatasojen ja popkulttuurilainojen kulta-aikaa, mutta The Super Mario Bros. Movie tuntuu tyhjältä. Juoni on yksioikoinen, fantasiamaisemat peruskauraa.

Iloisimmat yllätykset löytyvät äänipuolelta. Orkestroitu pelimusiikki toimii mainiosti, ja samaa voi sanoa suomenkielisestä dubbauksesta. Alkuperäisversion Jack Black on kerännyt kehuja lemmenkipeänä Bowserina, mutta ei Veeti Kallionkaan serenadi jätä kylmäksi.

1980-luvulla julkaistun alkuperäispelin yksinkertainen pikselimeno vetää silti kokonaisuutena paremmin.

Käsikirjoitus Matthew Fogel. Tuotanto Christopher Meledandri ja Robert Taylor. Näyttelijät Chris Pratt / Riku Nieminen, Anya Taylor-Joy / Emma Louhivuori, Jack Black / Veeti Kallio.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat