”Levyraadin Eevasta” tuli Ruotsin radion pitkäaikainen politiikan toimittaja

Nykyisin Eeva Lindh tekee vapaaehtoistyötä Ruotsin ainoassa suomalaisessa kirjakaupassa Tukholmassa.

1960-luvulla Eeva Lindh, tuolloin sukunimeltään Kaste, kuului suositun Levyraati-viihdeohjelman vakiokalustoon. Vuonna 1967 Levyraati jäi, kun Lindh muutti Tukholmaan.

”Olen syntynyt ja kasvanut Helsingissä, mutta kesät vietettiin suvun kalamökillä Savossa”, Eeva Lindh kertoo. 1960-luvulla, kun hänen sukunimensä oli vielä Kaste, hän kuului suositun viihdeohjelman Levyraadin vakiokalustoon.

”Kerran kun perinteinen huhtikuinen Yrjönpäivän partiolaisparaati lähestyi, Punavuoren lippukunnalta puuttui rumpali. Silloin Jaakko Jahnukainen, jonka naisystävä oli lippukuntamme johtaja, opetti minut lyömään rumpuja. Kun Jahnukainen jonkun ajan päästä perusti Levyraadin, hän halusi mukaan koulutytön. Ehkä Jahnukaiselle jäi mielikuva että olisin hyvin musikaalinen”, Lindh muistelee.

Vuonna 1967 Levyraati jäi, kun Lindh muutti Tukholmaan. Näinä vuosina Ruotsiin muutti töihin satojatuhansia suomalaisia. Siksi Ruotsin radio oli aloittanut viiden minuutin pituiset suomenkieliset aamu-uutiset. Niitä uutisia Lindh hakeutui tekemään.

Vuonna 1969 Ruotsin radio perusti vakituisen suomenkielisen toimituksen. Lindhistä tuli yksi sen toimittajista, ja hän paneutui nyt ruotsalaisen politiikan seurantaan. Vuosina 1976–1986 Lindh oli toimituksen päällikkö mutta jatkoi myös politiikan toimittajana. Näinä vuosina Ruotsin politiikassa tapahtui paljon: sosialidemokraattien 44 vuotta pitkä hallitusvastuu päättyi ja keskustalainen Thorbjörn Fälldin nousi porvarillisen hallituksen pääministeriksi syksyllä 1976.

”Tuolloin Ruotsin politiikan kirkkain tähti oli Olof Palme. Hän oli nopea, sanavalmis väittelijä. Hänen vastakohtansa oli jäyhä, hidassanainen Fälldin, joka jäi tv-väittelyissä alakynteen, mutta Ruotsin kansa symppasi Fälldiniä”, Lindh kertoo

”Erään kerran, kun haastattelin maltillisen kokoomuksen puheenjohtajaa Gösta Bohmania, tämä suositteli lukemaan Märta Tikkasen romaanin Miestä ei voi raiskata. Kun Bohman jatkoi, että Henrik Tikkasen kirjoja ei kannata lukea, Bohmanin nuori avustaja Carl Bildt alkoi hoputtaa, pysykää sovitussa haastatteluajassa”, Lindh muistelee.

Carl Bildtistä tuli vuonna 1991 Ruotsin pääministeri ja 2006 ulkoministeri.

Suomen televisiolähetysten näkyminen Ruotsissa oli kysymys, jota ruotsinsuomalaiset järjestöt vaativat vuositolkulla. Lindhkin tiukkasi asian etenemistä pääministeri Palmelta useat kerrat. 1980-luvun puolivälissä Pohjoismaiden Neuvoston kokous oli Islannissa ja toimittajat lensivät Reykjavikiin samassa koneessa poliitikkojen kanssa.

”Koneessa Palme istahti minun viereeni ja kertoi jymyuutisen: Suomen television näkyvyys Ruotsissa on ratkennut, nyt saatte sen. Kalevi Sorsan ja Olof Palmen välillä oli usein kilpailua. Niinpä Sorsa närkästyi, kun koki että Palme omi ison uutisen itselleen. Sorsa oli ajatellut paljastaa uutisen itse Reykjavikissa.”

Suomalainen kirjakauppa on monelle kuin toinen olohuone, Eeva Lindh kertoo.

Lindh oli naimisissa ruotsalaisen Christer Lindhin kanssa 20 vuotta. Avioeron jälkeen hän eli yhdessä Ruotsin politiikan toimittajien ykkösriviin kuuluneen Sven Svenssonin kanssa 30 vuotta.

”Kun Sven kuoli, murehdin aikani, sitten hakeuduin mukaan porukkaan, joka pyörittää Ruotsin ainoaa suomalaista kirjakauppaa Tukholman keskustassa. Meillä on kirja- ja kirjailijaesittelyjä ja taideseinä, jossa kuvataiteilijat saavat töitään esille. Kirjakauppa on monelle kuin toinen olohuone, jonne tullaan juttelemaan ja kohtaamaan ihmisiä”, Lindh kertoo.

Mutta miksi hän muutti Tukholmaan ja juuri vuonna 1967?

”Helsingin teekkareilla oli isot juhlat, joihin oli tulossa ruotsalaisia teekkarivieraita, Christer Lindh oli yksi heistä. Heille tarvittiin pöytädaameja. Sillä teekkarimatkalla ollaan yhä.”

Kuka?

Eeva Lindh

  • Syntyi 1943 Helsingissä.

  • Toimittaja, toimituspäällikkö Ruotsin radion suomenkielisessä toimituksessa. Kirjakauppa-aktiivi.

  • Asuu Tukholmassa. Kaksi aikuista lasta Jenny ja Jonas.

  • Täyttää 80 vuotta keskiviikkona 26. huhtikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat