Jari Hanska ei ole Iltalehdessä hankkimassa materiaalia seuraavaan produktioon – vaikka se vähän houkuttelisikin

Politiikkaa kriittisesti ruotivien Eduskunta-esitysten käsikirjoittaja Jari Hanska ei myönnä menneisyyden teatterissa vaikuttavan nykyisyyteen politiikan toimittajana.

Jari Hanska ei ole huolestunut politiikan journalismin tulevaisuudesta. ”Tuntuu että sille on alati enemmän tilausta. Kun on yhä enemmän sisällöntuottajia, jotka eivät ole toimittajia, meidän toimittajien tehtävä on osoittaa journalismin laadulla sen tarpeellisuus.”

| Päivitetty

Huhtikuu on kauneimmillaan ja politiikan toimittajien juhlaviikot kuumimmillaan, kun Jari Hanska saapuu haastatteluun kahden mediatalon välillä sijaitsevaan, toimittajien suosimaan sushibuffet-ravintolaan Töölönlahdenkadulla.

”Penkkiurheilijoilla on olympialaiset, toimittajalle tämä on vähän sama”, Iltalehden politiikan ja talouden toimittajana syksystä 2021 työskennellyt Hanska kuvailee eduskuntavaalien jälkeisiä hallitustunnusteluita ja -neuvotteluita.

Kesällä Hanskan seuranta siirtyy kotiin. Siellä odottaa nelikuinen poikavauva.

”Seuraan vanhempainvapaalta tämän näytelmän loppuun. Mietin kyllä, miten se pelkääjän paikalta luonnistuu. Politiikan journalismissahan kiksit tulee siitä, että on siellä tiedon äärellä, pyrkii selvittämään asioita ja saa sitä kautta onnistumisen elämyksiä.”

Hanska kuitenkin sanoo, ettei hänellä ole enää kiire saavuttaa mitään erityisen suurta.

Vasta 40 vuotta täyttävältä se on paljon sanottu.

On Hanska tosin jo ehtinyt moneen. Hän on toiminut ilmiöksi nousseissa Eduskunta-dokumenttiteatteriesityksissä ohjaaja Susanna Kuparisen työparina, työskennellyt Pekka Haaviston eduskunta-avustajana, toiminut Voima-lehden vt. päätoimittajana, ollut mukana käsikirjoittamassa ajankohtaissatiiri YleLeaksia (2011–2013) sekä Noin viikon studiota (2018–2021) ja tutkinut toimittaja Teemu Muhosen kanssa suomalaista eläkejärjestelmää kirjassa Eläketurma - Miksi Suomeen tarvitaan uusi sukupolvisopimus (2016). Muun muassa.

Hanskan myötävaikutuksella Kotimaisten kielten keskuksen sanatietokantaan lisättiin viime vuoden lopulla uusi sana ”Nato-kynä” – siis se toimittajan ulkoministeri Pekka Haavistolle lainaama, Hanskan puolisolle kuulunut kullanvärinen kynä, jolla toukokuussa allekirjoitettiin Suomen Nato-hakemus. Kynä on nyt Kansallismuseon kokoelmissa.

Teatteri ja politiikka ovat olleet kaksi pohjavirtausta Hanskan uralla.

Porvoossa kasvanut Hanska kävi koulun teatterikerhoa ja pyrki Teatterikorkeakouluun näyttelijäntyön linjalle vuosina 2006–2010 ”ehkä neljä kertaa”.

”En päässyt paljoa alkuvaiheita pidemmälle”, hän myöntää.

Ylioppilasteatteriin valtiotieteellisessä tiedekunnassa opiskellut Hanska pyrki vuonna 2007. Keväällä 2008 Ylioppilasteatterin jäsenkokoukseen saapui Susanna Kuparinen. Kuparisella oli idea: hän halusi tehdä teatteria Helsingin kaupunginvaltuuston pöytäkirjoista.

Syntyi Valtuusto-esitysten sarja. Niissä Hanska näytteli muun muassa apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpista.

Työtavasta, jossa kukin selvitti eri valtuustohahmojen taustoja, alkoi Hanskan vaiheittainen liukuminen käsikirjoittajaksi.

”Emme kutsuneet Valtuustoja esityksiksi, ne oli demoja, kokeilu.”

Katsojat saivat maksaa omantunnon mukaan. Yhtäkkiä kiinnostus olikin ihan valtavaa, Hanska muistelee.

Vuonna 2011 Hanska ”löysi itsensä” Eduskunta I -esityksessä Ryhmäteatterin lavalta palkattuna näyttelijänä ja käsikirjoittajana.

”Ajattelin, että antaa olla Teatterikorkean kanssa, voin tehdä tätä ilman kouluakin.”

Toimittajuus vetosi lopulta enemmän. Teatteri on kiinnostanut Hanskaa nimenomaan tarinankerronnan välineenä.

”Yksi Eduskuntien ansio on, että ne saivat politiikasta kiinnostumattomat ihmiset kiinnostumaan siitä ja toisin päin. Teatteria seuraamattomat huomasivat, että vau, teatteri voi olla tällaistakin”.

Eduskunta-esitykset olivat isoja puheenaiheita ja kipakkaa palautettakin tuli.

”Jotkut kansanedustajat pahoittivat mielensä ennen kuin olivat edes nähneet esitystä.”

Hanska sai harvinaisen porttikiellon Valtiovarainministeriön hallintarekisteriä koskevaan tiedotustilaisuuteen vuonna 2015, koska ”luottamusta ei ollut”. Ministeriö väitti Hanskan rikkoneen journalistin ohjeita siteeratessaan Eduskunta-näytelmissä valtiovarainministeriön virkamiehiä Voima-lehteen tekemiensä haastatteluiden pohjalta.

Luottamus palasi yhdessä yössä, kun Hanska kertoi asiasta julkisesti.

Muuten Hanska ei myönnä, että menneisyys politiikkaa kriittisesti kaivelevissa esityksissä vaikuttaisi nykyisyyteen politiikan toimittajana.

”Mutta onhan se niin, että kun iltapäivälehdestä ollaan yhteydessä, ne eivät välttämättä ole mitään positiivisia juttuja kohteen kannalta”, hän sanoo.

”Usein ollaan jonkin tiedon perässä, ja kohdehenkilöllä on tarve olla antamatta tietoa. Olen perusluonteeltani sellainen, etten rakasta velloa konflikteissa. Silloin pitää laittaa se toimittajanaamari päähän ja tehdä duunia.”

Hanska kertoo, että joku on jo ehtinyt epäillä, että hän on Iltalehdessä keräämässä materiaalia seuraavaa esitystä varten.

Hanska hieman innostuu ajatuksesta.

”Kyllä suomalainen media ansaitsisi oman, Konttori-henkisen tv-sarjan.”

Sellaista hän ei tunnusta valmistelevansa, koska päivätyö pitää ihan tarpeeksi kiireisenä.

Kuka?

Jari Hanska

  • Syntynyt 1983 Porvoossa.

  • Valmistunut valtiotieteiden maisteriksi vuonna 2016.

  • Kirjoittanut vapaana toimittajana mm. Suomen Kuvalehteen ja Voimaan.

  • Mukana Susanna Kuparisen ohjaamassa Eduskunta-trilogiassa (2011–2015) käsikirjoitustiimissä ja näyttelijänä. Eduskunta II -näytelmästä työryhmä sai Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-tunnustuksen.

  • Taustoittanut myös Sami Keski-Vähälän ja Esa Leskisen talouspolitiikkaa avaavaa näytelmää Neljäs tie (2013).

  • Toiminut Pekka Haaviston eduskunta-avustajana 2011–2012.

  • Ollut mukana käsikirjoittamassa muutamilla tuotantokausilla tv-sarjoja YleLeaks ( 2011–2013) ja Noin viikon studio (2018–2021).

  • Työskennellyt Iltalehden politiikan ja talouden toimittajana vuodesta 2021.

  • Vakiovieraana Jukka Lindströmin ajankohtaisohjelmassa Kovan viikon ilta (2023).

  • Täyttää 40 vuotta lauantaina 29. huhtikuuta.

Oikaisu 28.4. kello 19.02: Jari Hanska täyttää 40-vuotta lauantaina, ei sunnuntaina, kuten artikkelissa aiemmin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat