Kilpailun voittanut kuva paljastui teko­älyn avulla tehdyksi

Saksalainen valokuvaaja kieltäytyi palkinnosta paljastettuaan, että oli tehnyt voittaneen kuvan tekoälyn avulla.

Tällä tekoälyn avulla luodulla kuvalla Boris Eldagsen voitti Sony World Photography Awards -kilpailun luovan sarjan.

| Päivitetty

Saksalainen valokuvaaja Boris Eldagsen kieltäytyy vastaanottamasta Sony World Photography Awards -kilpailussa voittamaansa palkintoa. Eldagsen paljasti verkkosivuillaan, että hän oli tehnyt voittaneen kuvan tekoälyn avulla.

Asiasta ovat kertoneet muun muassa BBC ja The Guardian.

Eldagsen myönsi lausunnossaan olleensa ilkikurinen (englanniksi cheeky monkey) ja kirjoitti osallistuneensa kilpailuun, koska halusi saada selville, ovatko valokuvakilpailut valmistautuneet mahdollisuuteen, että niihin osallistutaan tekoälykuvilla.

”Eivät ole”, hän kirjoitti.

Eldagsen voitti The Electricia -nimisellä kuvallaan Sony World Photography Awards -kisan luovan sarjan. Valokuvakilpailun tiedotteessa kuvasta kirjoitetaan näin:

The Electricia on koskettava mustavalkoinen muotokuva kahdesta eri sukupolveen kuuluvasta naisesta. Visuaaliselta kieleltään se muistuttaa 1940-luvun perhepotretteja.”

Boris Eldagsen taustallaan voittoisa tekoälykuva.

Muun muassa Mainzin ja Prahan taideakatemioissa opiskellut Boris Eldagsen kertoo halunneensa paitsi testata kilpailua, myös herättää keskustelua valokuvauksen tulevaisuudesta.

”Tekoälykuvien ja valokuvauksen ei pitäisi kilpailla keskenään tällaisessa kilpailussa. Ne ovat eri kokonaisuuksia. Tekoäly ei ole valokuvausta. Siksi en ota palkintoa vastaan.”

Eldagsenin kieltäydyttyä palkinnosta hän ja kilpailun järjestäjät ovat kiistelleet tapahtumien kulusta.

BBC:lle kisan järjestäjät kertoivat, että Eldagsen oli johtanut heitä harhaan käyttämänsä tekoälyn laajuudesta.

Eldagsen kuitenkin kyseenalaistaa, että kukaan järjestäjistä olisi edes epäillyt, että kuva on tekoälyllä tehty sekä syyttää kilpailun järjestäjiä siitä, että nämä eivät aluksi lainkaan halunneet lähteä keskustelemaan julkisesti tekoälyyn liittyvistä ongelmista Eldagsenin kanssa.

Oikaisu 18.4. klo 13.13: Korjattu Eldagsenin lausunnossaan käyttämän cheeky monkey -termin käännös ilkikuriseksi. Kirjaimellisesti suomennettuna se tarkoittaa röyhkeää apinaa, kuten jutussa alun perin kirjoitettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat