Viime tingassa oikeudenkäynnin välttänyt yhdysvaltalainen mediayhtiö Fox News maksaa lähes 800 miljoonan dollarin eli runsaan 700 miljoonan euron korvaussumman äänestyslaitteita valmistavalle Dominionille osana sovitteluratkaisua.
Kyse on entisen presidentin Donald Trumpin kannattajien vuoden 2020 presidentinvaaleissa levittämistä salaliittoteorioista, joiden mukaan vaalit olisivat olleet vilpilliset Dominionin valmistamien äänestyslaitteiden vuoksi.
Dominion vaati kunnianloukkausjutussa 1,6 miljardin dollarin (1,46 miljardin euron) korvauksia äänestyslaitteiden peukalointia koskevista perättömistä väitteitä, joita monet haastateltavat esittivät Fox Newsillä. Kanavan toimittajat eivät haastaneet haastateltavien sanomisia.
Foxin asianajajat eivät kommentoineet sovittelua, mutta lausunnossa yhtiö tunnusti oikeuden päätöksen, jonka mukaan tietyt Dominionista kanavalla levitetyt väitteet olivat perättömiä.
HS käy läpi, mitä viime hetkillä tehty sovinto Fox Newsille tarkoittaa.
Kuinka merkittävistä korvauksista on kyse?
Korvaussumma on yksi suurimmista kunnianloukkauskorvausten historiassa. Asiantuntijat ovat arvioineet sovinnon olevan harvinainen esimerkki siitä, että jopa mediajätit voivat joutua maksamaan kovan hinnan räikeästä disinformaatiosta.
”Tämä voidaan nähdä herättelevän uutiskanavia ja muistuttavan niitä siitä, että väärien faktaväitteiden ja sananvapauden välillä on ero”, Syracusen yliopiston professori Roy Gutterman sanoi uutistoimisto AFP:lle.
Miksi Fox suostui maksamaan?
Korvauksiin myöntyminen säästi Foxin nöyryyttävältä oikeudenkäynniltä, jossa esimerkiksi Foxin suuromistaja ja hallituksen puheenjohtaja Rupert Murdoch sekä kanavan suosikkijuontajat Tucker Carlson ja Sean Hannity olisivat joutuneet todistamaan.
”Häviö oikeudessa ja koko prosessi olisi ollut paljon [sovintoa] pahempi Foxille. Heitä uhkasi se mahdollisuus, että oikeussalissa olisi nähty liuta korkean profiilin todistajia yrittämässä puolustaa disinformaatiomoottoriaan. Niitä videoita olisi katsottu uudelleen tuhansia kertoja, ikuisesti”, Widenerin yliopistoon kuuluvan Delawaren lakitieteellisen professori John Culhane sanoi AFP:lle.
Kolhiintuiko mediayhtiön maine?
Entä Foxin maine? Millaisen tahran perättömien väitteiden levittämisen myöntäminen yhtiöön jättää?
Ison tahran, arvioi esimerkiksi mediaa tarkkailevan Media Matters -organisaation johtaja Angelo Carusone lausunnossaan.
”Tätä tahraa ei pyyhitä pois rahalla. Kanavan on paljastettu olevan puolueellinen propagandan purkautumistie, joka on valmis tekemään mitä tahansa voiton ja vallan eteen”, Carusone sanoi.
Muuttuuko mikään?
Sovitteluratkaisun takia Foxin ei tarvitse pyytää toimintaansa anteeksi tai myöntää sitä katsojilleen. Fox News myös antoi uutiselle huomattavasti kilpailijoitaan vähemmän ruutuaikaa. Kanavan suosituimmissa ohjelmissa käsiteltiin pääosin muita aiheita kuin valtavia korvauksia, kertoo esimerkiksi The New York Times.
Monet asiantuntijat ovatkin sitä mieltä, että tapaus tuskin tulee muuttamaan kanavan toimintaa.
”Hillitäänkö Foxin disinformaatiomoottoria? Epäilen”, sanoi esimerkiksi Oset-insituutin perustajajäsen Gregory Miller AFP:lle.
Miller arvelee, että jonkinasteista toiminnan hillitsemistä voidaan hetkellisesti nähdä, mutta arvelee, että vuoden 2024 presidentinvaaleihin mennessä Fox on taas täydessä vauhdissa.
Korvaussumman suuruuden arvioidaan kuitenkin toimivan jonkinlaisena pelotteena.
Esimerkiksi The New York Times arvioi, että kanava tuskin ainakaan kovin pian haluaa maksaa saman kokoluokan korvauksia – etenkään kun sen edessä häämöttää Smartmaticin, eli toisen vaaliteknologiayhtiön, 2,7 miljardin dollarin kunnianloukkausvaade.