Venäläinen elo­kuva­yhtiö julkaisi Tuli­tikkuja lainaamassa -elo­kuvasta restauroidun version

Suomalais-neuvostoliittolaisena yhteistyönä syntynyt elokuva on vuodelta 1980.

Venäläinen elokuvayhtiö Mosfilm on restauroinut suomalais-neuvostoliittolaisena yhteistyönä syntyneen elokuvan Tulitikkuja lainaamassa.

| Päivitetty

Venäjän valtiollisessa elokuvayhtiössä Mosfilmissa on tuotettu korkearesoluutioinen versio Tulitikkuja lainaamassa -klassikosta, kertoo elokuvayhtiön tiedote.

Elokuva perustuu Maiju Lassilan samannimiseen romaaniin. Suomalais-neuvostoliittolaisena yhteistyönä syntynyt elokuva on vuodelta 1980.

Elokuvasta on tehty kaksi versiota: suomeksi ja venäjäksi.

Vuoden 1980 Tulitikkuja lainaamassa jäi suomalaisen ohjaajan Risto Orkon viimeiseksi ohjaustyöksi ja samalla Suomi-Filmi-yhtiön viimeiseksi näytelmäelokuvaksi. Elokuvan toisen ohjaajan, neuvostoliittolaisen Leonid Gaidain omalaatuista tulkintaa vanhasta suomalaisesta komediasta pidettiin onnistuneena.

Aiempi suomenkielinen elokuva on vuodelta 1938.

Elokuvien ensi-illat olivat Helsingissä elokuvateatteri Ritzissä maaliskuussa 1980 ja Moskovassa 22. syyskuuta samana vuonna. Venäjällä elokuva keräsi aikanaan 34,3 miljoonaa katsojaa.

Nyt elokuva on katsottavissa verkossa: se julkaistiin elokuvastudion virallisella Youtube-kanavalla korkearesoluutioisessa 4K-muodossa.

Restauroinnissa elokuvalle tehtiin muun muassa värikorjaus. Siitä myös poistettiin vikoja ja naarmuja tietokonepuhdistuksen ja kuvanvakaimen avulla. Lopuksi palautettu ääni ja kuva yhdistettiin.

Mosfilm harjoittaa elokuvaklassikkojen entisöintiä yhteistyössä Venäjän valtion elokuvarahaston kanssa.

Vuonna 2023 restauroituina esiteltiin musiikkikomedia Aibolit-66 (1966), draama Fox Hunt (1980) ja Scarlet Sails (1961).

Mosfilmin restauroimia elokuvia on esitetty monilla tärkeimmillä kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, kuten Internationale Filmfestspielessä Berliinissä. Yhtiö myös järjestää retrospektiivisia esityksiä ja näytöksiä Venäjällä sekä muissa maissa.

Mosfilm sanoo tiedotteessa, että se kustantaa kunnostustyöt itse ilman valtion tai sponsorin rahoitusta.

Oikaisu 20.4. kello 21.19: Poistettu artikkelissa aiemmin ollut virheellinen tieto, että Ritz olisi ollut Helsingin suurin elokuvateatteri.

Oikaisu 20.4. kello 18.55: Vuoden 1980 elokuva oli Risto Orkon ja Leonid Gaidain yhdessä ohjaama. Lisätty tekstiin tieto siitä, että sitä edeltänyt Tulitikkuja lainaamassa -elokuva on vuodelta 1938.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat