Sokeain kuunnelmapalkinnon sai yhteiskunnallinen teos muunsukupuolisuudesta

Näkövammaisten kuunnelmaraadilla oli tänä vuonna ennätyksellisen vähän valinnanvaraa.

Juho Gröndahlin käsikirjoittama ja Riikka Oksasen ohjaama Miesvihaaja sai Sokeain kuunnelmapalkinnon.

Sokeain kuunnelmapalkinto jaettiin viime viikolla 56. kerran. Näkövammaisten viisihenkisellä raadilla oli luultavasti vähemmän valinnanvaraa kuin koskaan ennen. Viime vuonna julkaistiin vain 11 kotimaista uutuuskuunnelmaa ja neljä kuunnelmasarjaa.

Palkituksi valikoitui Juho Gröndahlin käsikirjoittama ja Riikka Oksasen ohjaama Miesvihaaja, joka kertoo mieheksi oletetun muunsukupuolisen kärvistelystä sukupuoliroolinsa oletusviidakossa. Kuunnelman päärooleissa ovat Pietu Wikström, Miiko Toiviainen ja Anna Böhm.

Kyseessä on yksi yhteiskunnallisimmista Sokeain kuunnelmapalkinnon saaneista teoksista. ”Herkkä ja suorapuheinen käsikirjoitus ravistelee kuulijan totuttuja ajatusmalleja sukupuolista, ja näyttelijät uskaltavat antaa äänensä aiemmin vähätellyille kokemuksille ja tunteille”, raati perustelee.

Erikseen Vuoden kuunnelmantekijänä palkitaan Miesvihaajan äänisuunnittelija ja musiikin säveltäjä Ilkka Tolonen. ”Äänisuunnittelu ja musiikki tekee tästä teoksesta nimenomaan kuunnelman, ei äänikirjaa eikä elokuvaa.”

Sokeain kuunnelmapalkinnolla palkittiin alunperin vain pitkiä uutuuskuunnelmia. Tällä vuosituhannella mukaan ovat tulleet kirjadramatisoinnit ja kuunnelmasarjat. Lähivuosina raati joutunee tekemään uuden aluevaltauksen ja palkitsemaan ensi kertaa kuunnelman, jota ei ole esitetty lainkaan radiossa.

Radioteatteri esittää: Sokeain kuunnelmapalkinnon voittaja, Radio 1 ma klo 21.00 ja Yle Areena.

Lue lisää: Juho Gröndahlin kuunnelma kertoo miehen kasvutarinan sukupuoliroolien paineessa

Positiivinen muunsukupuolinen

Muunsukupuolisuutta käsittelee myös kuukauden uutuusdokumentti, Antti Melkon käsikirjoittama ja ohjaama Muu kuin mies mekossa. Radikaalein ero Miesvihaaja-kuunnelmaan ja suureen osaan aiheen viime aikoina saamasta laajasta julkisuudesta on, että tämä tarina on voittopuolisesti positiivinen.

Dokumentti panee jälleen kerran miettimään sitä määritelmien suota, jossa elämme. Olisikohan helpompaa, jos olisimme vain ihmisiä, vanhempia ja niin edelleen, sen sijaan että kiinnitämme valtavasti huomiota esimerkiksi sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen?

Äänisuunnittelija Jani Orbinskin efektikikkailu hyökkää vähän puskista mutta asettuu lopulta luontevaksi osaksi dokumentin ääni-ilmaisua. Antti Melkko ei ole osannut päättää, tekeekö hän henkilödokumenttia vai -haastattelua. Siksi ohjelmaan jätetyt irralliset toimittajan puheenpätkät töksähtävät.

Muu kuin mies mekossa, Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat