Monitaitoinen tekijämies ujuttautuu lapsiperheen elämään – Renki-sarjan komedia voisi olla viiltävämpääkin

Käsikirjoittaja Leo Viirret keksi idean Renki-sarjaan, kun oma arki alkoi kaatua päälle.

Verovirkailija Petri Niemisen (Eero Ritala, oik.) ja kuvataiteen opettaja Anne Niemisen (Kreeta Salminen) ruuhkavuosielämän mullistaa renki Jaska (Joonas Saartamo).

Kaikki alkaa auton tuulilasinpyyhkijöistä.

Kahdeksanosaisessa Renki-sarjassa Uudenmaan vuoden verovirkailija Petri Nieminen (Eero Ritala) elää kiireisiä ruuhkavuosia. Perhe-elämä, työ ja omakotitalon ylläpitoon liittyvät puhteet ovat pikkuhiljaa viemässä miehestä mehut. Kuvataiteen opettajana työskentelevä vaimo Anne (Kreeta Salminen) on samankaltaisessa pisteessä.

Etsiessään korjaajaa auton rikkoutuneelle pyyhkijäkoneistolle Petri törmää Jaskaan (Joonas Saartamo), käsistään kätevään tekijämieheen. Yhtäkkiä arjen epämiellyttäviin ongelmiin löytyy ratkaisu: Jaskalta hoituvat niin korjaus- kuin remonttityöt – ja vielä halvalla. Ainoa ongelma on, että avulias jokapaikanhöylä haluaa maksun pimeänä.

Petri Nieminen (Eero Ritala, vas.) ja renki Jaska (Joonas Saartamo).

Helpomman arjen houkutus on kuitenkin liian kova, ja niin Petri hylkää moraalinsa ja tekee Jaskan kanssa diilin.

Renki-sarjassa Petrin ja Annen elämä näyttäytyy vaivalloisena puurtamisena, oikeastaan tyyppiesimerkkinä suorittavasta perhe-elämästä. Kaksikon kommunikaatio on näennäistä: asioista puhutaan mutta ei kuitenkaan. Pinnan alla jokin koko ajan hiertää, vaan ei auta kuin purra hammasta. Se taitaa lopulta olla suurin ongelma ja syy sille, miksi käy niin kuin käy.

Pikkuhiljaa renkimies ujuttautuu syvemmälle Niemisten elämään, ensin asumaan yläkertaan ja vähitellen myös perheenjäsenten väleihin. Se sysää erityisesti Petrin kriisiin, jossa oma miehisyys ja paikka perheessä kyseenalaistuu.

Petri hylkää moraalinsa ja tekee Jaskan kanssa diilin. Sillä on monet seurauksensa.

Näkökulma tapahtumiin on enimmäkseen Petrin. Juuri se toimii draamakomediassa komiikan sytykkeenä. Petrin touhu on enimmäkseen kilttiä urpoilua ja nauru hyväntahtoista.

Välillä kohkaus liippaa rasittavankin puolella. Makuasioita, mutta aihepiiristä irtoaisi taatusti vielä räväkämpää ja viiltävämpääkin komediaa.

Parikymmenminuuttiset jaksot ovat parhaimmillaan ympäriinsä kimpoilevan Petrin ja viileän Jaskan kohtaamisissa. Jaskan läsnäolo sysää säyseän konttorirotan toteuttamaan merkillistä machoiluprojektia, jota hän kuvittelee muiden – erityisesti Annen – odottavan.

Annen rooli on yhtälössä aika perinteinen. Hän katsoo miehensä säätämistä vuoroin tukien ja tuomiten, mutta kompastelee toki itsekin.

Pete Riskin ohjaamassa sarjassa on mukana myös jännärin sävyjä, kun Jaskan motiiveja vähitellen paljastetaan. Ne jäävät tosin jokseenkin epämääräisiksi.

Kokonaisuuden kannalta turhaa täytettä ovat lisäksi muutamat sivuhahmot, kuten Riku Niemisen esittämä tiedostava alastonmalli Zeus.

Annen rooli tarinassa on melko perinteinen.

Miehen kriisin ohella Renki osuu varmasti moniin ruuhkavuosia elävien tai eläneiden tuntoihin. Siitä on helppo tunnistaa erilaisia isoja ja pieniä lapsiperhearjen kipupisteitä, kuten ikuinen vääntö kotitöiden ja vastuiden jakautumisesta, kun aina toinen on se, joka pääsee helpommalla.

Ei ole vaikea samaistua jatkuvasti epämukavuusalueelleen ajautuvan Petrin ahdinkoon arjen ongelmien edessä: kun yhden ratkoo, on kaksi uutta jo odottamassa.

Rengissä on paljon omakohtaisia havaintoja, myöntää sarjan luonut käsikirjoittaja Leo Viirret.

”Olen huomannut, että usein yksityiset asiat ovat hyvin yleisiä. Ne tunnistetaan.”

Renkiä kirjoittaessa pohjalla oli jonkinlainen riittämättömyyden tunne.

”Maaliskuussa 2019 istuin bussissa matkalla työpalaveriin, ja samana päivänä oli vielä jotain lapsiin liittyvää menoa. Mulla oli auton kanssa ongelmia, ja autoon ja korjaamiseen liittyvät asiat tuntuvat tosi vastenmielisiltä. Muistan miettineeni, että olispa joku ihminen, jonka voisi palkata tekemään kaikki ne itselle vaikeat ja epämieluisat hommat”, Viirret kertoo.

”Sitten keksin sarjan idean: ruuhkavuosia elävä hieman kädetön tyyppi päätyy palkkaamaan rengin, ja mitä siitä seuraa.”

Paljonko hahmossa on itseäsi?

”Jos yleensä ottaen haluaa mitään kirjoittaa, on jollain tavalla laitettava itseään peliin. Oli sitten kyseessä draama tai komedia.”

Sarjaan päätyi mukaan erilaisia juonellisia elementtejä, joihin Viirret tai hänen tuttavansa olivat törmänneet omassa arjessaan. Sellaisiin lukeutuu muun muassa tapahtumat käynnistävä tuulilasinpyyhkijäprobleemi.

”Se on ihan todellinen tapahtuma. Mutta en vain turvautunut Petrin tavoin mihinkään hämärähommaan.”

Renki, Elisa Viihde Viaplay.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat