Kilpailijat heräsivät uhkaan: Netflix on menettänyt monien sarjojen oikeudet

Nyt yhtiö satsaa miljardeja Netflix-alkuperäissarjojen tuotantoon.

Netflixin katsomiseen käytetään kuukausittain enemmän aikaa kuin Hulun, Disney+:n ja HBO Maxin katsomiseen yhteensä.

| Päivitetty

Suosituin suoratoistopalvelu Netflix on menettänyt monia suosituimpia sarjojaan muille suoratoistopalveluille.

Tuotantoyhtiöt huomasivat Netflixin saavuttaman valtavan johtoaseman kilpailussa ja ovat siksi lopettaneet monien suosittujen sarjojen lisensoimisen palvelulle, kertoo Bloomberg.

Monet Netflixin suosituimmista sarjoista ovat olleet juuri muualta lisensoituja sarjoja. Vielä vuonna 2021 palvelu näytti lähes pelkkiä muualta lisensoituja sarjoja. Nyt niiden osuus palvelun tarjonnasta on enää noin 50–75 prosenttia.

Netflixistä on tullut studioille valtava kilpailija. Nyt ne pyrkivät vahvistamaan asemaansa pitämällä suositut tv-sarjat omissa palveluissaan.

Eniten tästä kehityskulusta hyötyvät HBO Max (Frendit, Rillit huurussa) sekä Disney+, jolla on muun muassa Simpsonit ja Bluey.

Netflix on menettämässä myös muiden suosittujen sarjojen oikeuksia. Näiden joukossa ovat muun muassa Criminal Minds – FBI-tutkijat sekä Schitt’s Creek.

Markkinoiden muutos on pakottanut Netflix muuttamaan toimintastrategiaansa. Nykyään yhtiö käyttää miljardeja dollareita Netflixin omien alkuperäissarjojen tuotantoon.

Yhtiö on myös alkanut julkaista joitakin tärkeimpien sarjojensa tuotantokausia kahdessa erässä lisätäkseen katsojien sitoutumista ja saadakseen sekä sarjat että itse palvelun pysymään kauemmin katsotuimpien sarjojen listakärjessä, kertoo Bloomberg.

Viime vuoden suosituin suoratoisto-ohjelma Netflixissä oli Stranger Things. Toiseksi tuli NCIS, joka on pysytellyt muun muassa tv-sarjojen menestystä listaavaan Nielsenin top 10:ssä pidempään kuin mikään muu ohjelma.

Neflixillä oli Statistan mukaan vuoden 2023 alussa maailmanlaajuisesti noin 232,5 miljoonaa tilaajaa.

Nielsenin mukaan Netflixin osuus television katselusta on 7–8 prosenttia joka kuukausi. Youtuben lisäksi mikään muu palvelu ei ylitä neljää prosenttia.

Netflixin parissa vietetään kuukausittain enemmän aikaa kuin Hulun, Disney+:n ja HBO Maxin parissa yhteensä.

Oikaisu 24.4. kello 17.47: South Park ei näy HBO Maxilla, kuten artikkelissa aiemmin kirjoitettiin virheellisesti. Suomessa se näkyy Elisa Viihde Viaplay -palvelussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat