”Yhteisfiilis on kutkuttava. Sen voi aistia ilmassa, että nyt tehdään jotain tosi erilaista”, sanoo tanssija Sara Saviola.
Helsinki-Vantaan lentoaseman kupeessa sijaitsevaan, korkeaan studiotilaan on rakennettu lava, jossa on harjoitukset meneillään. Pian sama lava puretaan osiin ja pakataan rekkoihin. Oopperan ja baletin valtava areenakiertue starttaa toukokuun alussa ja suuntaa Ouluun, Rovaniemelle, Joensuuhun, Helsingin jäähalliin ja Turkuun.
Samaan aikaan 30-vuotiasta Oopperataloa remontoidaan Helsingissä: rakennuksessa päivitetään näyttämötekniikkaa ja uusitaan pukuhuoneiden pesutilat.
”Oopperatalolla tanssijat, laulajat ja orkesteri treenaavat yleensä aina erikseen ja baletti on oma, tiivis yhteisönsä. Nyt pyörimme treeneissä laulajien ja soittajien kanssa vieri vieressä samoissa tiloissa ja tuntuu todella, että ollaan lähdössä matkaan koko iso perhe”, Sara Saviola hehkuttaa.
Apulaisvalaistusmestari Jukka Höysti halusi tanssija Sara Saviolan kanssa yhteiskuvaan harjoitusesityksen päätteeksi.
Kansallisoopperan ja -baletin areenakiertueelle lähtee 270 ihmistä, joista 175 on esiintyviä taiteilijoita. Näyttämöelementtejä, tekniikkaa, pukuja ja tarpeistoa tulee mukaan kaiken kaikkiaan 11 rekkalastillista.
Esityksessä tarvitaan isoja peruukkeja, höyhenhiuskoristeita, rantapalloja, keihäitä, eläinpäähineitä, onkivapoja, viuhkoja, sulkapallomailoja, saunavihtoja sekä grilli, jonka sisältä pörisee savua…
”Otamme mukaan lähes 600 asua, jotka kaikki pyörähtävät näyttämöllä esityksen aikana”, kiertueen tuottaja Marjo Tuomi kertoo.
””Miksi tehdä pienesti, jos voi tehdä isosti?”
Kiertueohjelma vyöryttää lavalle 20 herkullisinta kohtausta suosikkioopperoista ja -baleteista. Vaikka yksittäisiin juonikuvioihin ja tunnelmiin ei kovin syvälle ehditä pureutua, yleisöille annetaan nyt isosti ja paljon. Prinsessa Ruusunen -baletin ihastuttavasta kermakakkuromantiikasta hypätään Carmen-oopperan karnevalistiseen, väreissä kylpevään härkätaistelutunnelmaan. On Jorma Elon Sibeliusta, Joutsenlampea, Yön kuningattaren aariaa Taikahuilusta – ja tuliefektejä.
Ohjaaja Jere Erkkilä tunnetaan esimerkiksi loppuunmyydyistä CircOpera-esityksistä, joissa ooppera ja baletti kohtasivat sirkuksen. ”En ymmärrä ilmausta ’vähemmän on enemmän’. Miksi tehdä pienesti, jos voi tehdä isosti? Enemmän on enemmän ja sitten vielä enemmän. Nyt annetaan yleisölle runsaudensarvesta ja kaikille kaikkea.”
”Kun edellinen numero loppuu, niin seuraava jo alkaa. Välillä kohtaukset eri teoksista laitetaan myös linkittymään toisiinsa. Tästä kaikesta syntyy yhtenäinen kaari”, Erkkilä kuvailee kiertue-esityksen rakennetta.
Tanssijat riisuivat balettitossujaan harjoitusesityksen jälkeen.
Pukuhuoneina tien päällä toimivat pystyyn nostetut, isot kuljetuslaatikot ja niistä koostuvien rivistöjen muodostamat, verhoin suljettavat käytävät. Laatikoihin on ripustettu henkareilla roikkumaan mitä koristeellisimmat, mahtipontisimmat ja herkimmät esiintymisasut, kunkin tanssijan ja laulajan nimen kohdalle omansa.
”Baletin tutut kuljetamme vaakatasossa, pizzalaatikoita muistuttavissa litteissä hyllyissä”, selittää tuottaja Marjo Tuomi. ”Ne ovat käsityötä. Yhden tutun valmistamiseen menee 50–60 tuntia, joten on tärkeää kohdella niitä kauniisti.”
Tutu on naisbalettitanssijan tyllistä valmistettu röyhelöhame.
”Jos meillä on kilometrikaupalla johtoja ja piuhoja mukana, niin on kyllä kangastakin!”
”Balettitangot ovat hankalin kuljetettava. Ne eivät kehikkoineen mahdu mihinkään laatikoihin, vaan kulkevat mukana rekoissa sellaisenaan.”
Tankoja tarvitaan balettitreeneissä, joita pidetään ennen esityksiä näyttämöllä.
Savukone on tehty vanhasta maitotonkasta.
Kiertuetuotannossa tarvitaan myös ripaus hullua luovuutta. Kansallisoopperan isot, modernit savukoneet jätetään Helsinkiin.
”Mukaan otettava savukone on vanha, alumiininen maitotonkka, johon tekniikka rakensi systeemit ja putken, jonka kautta saadaan savut näyttämölle”, Marjo Tuomi selittää hymyillen. ”Tämä on kiertueluovuutta parhaimmillaan ja ajaa asiansa mainiosti.”
Näyttelijä–bassobaritoni Juha Pikkarainen odottelee vuoroaan maskeerauspaikan takana. Kohta hän saa pienen mikrofonin, joka kiinnitetään poskeen ihoteipillä. ”Odottavin tunnelmin ollaan lähdössä. Rento fiilis, kiva lähteä vähän matkoille”, hän sanoo. ”Oma suosikkini kiertueen ohjelmassa on O Fortuna, teoksesta Carmina Burana. Se on hienoa musiikkia, päräyttävä.”
Esiintymisen lisäksi Pikkaraisella on myös muita suunnitelmia. ”Aion käydä esimerkiksi kaverin korealaisessa ravintolassa syömässä Rovaniemellä”, hän sanoo. ”Junassa yritän saada nukuttua mahdollisimman hyvin.”
Kiertueen tuottaja Marjo Tuomi kuvattiin tanssijoiden vaatevarastossa.
Oopperalaulajat, tanssijat ja soittajat kulkevat kiertuekaupunkeihin junalla, samoin hierojat, ensiavusta ja turvallisuudesta vastaavat, pukuhuoltajat sekä koko muu mukaan lähtevä, eri alojen ammattilaisista koostuva joukko.
Oopperalaisia on yhteensä seitsemän junavaunullista.
Ryhmä tanssijoita fleecetakeissaan ja toppatossuissaan odottaa esiintymisvuoroa betonilattialle levitetyillä huopamatoilla. Yksi lämmittelee nilkkoja ja tekee relevé-liikkeitä, toinen avaa lonkkia matolla maaten.
”Pitää varmaan aloittaa uusi virkkaustyö pitkiä matkoja varten”, Sara Saviola miettii. ”Virkkaaminen on myös hyvä keino rauhoittumiseen.”
Mai Komori maskeerattiin Prinsessa Ruususen haltijattareksi. Komori esiintyy kiertueella viimeistä kertaa ennen kuin jää eläkkeelle tanssijan työstä.
Mitä kaikkea muuta tanssijan pitää muistaa pakata mukaan?
”Kaikkein tärkein on kärkitossut, joita otan mukaan kolmet. Lisäksi on otettava tossujen sisään laitettavia pehmusteita, laastareita, hierontapallo jalkapohjille ja selälle, sukkahousuja, alusvaatteita esityspukujen alle, ponnareita, pinnejä, meikkejä, puhdistusainetta, säärystimet ja villasukat”, Saviola kertoo.
”Toivotaan, että esityksiin eri puolilla Suomea tulee paljon yleisöä, joka ei ole koskaan ennen kokenut balettia tai oopperaa!”
Tanssijat lavalla lämmittelemässä ennen harjoitusnäytöstä.
Tanssijat lämmittelivät ennen harjoitusnäytöksen alkua näyttämön takana.
Harjoitusnäytös on alkamassa.
Ohjaaja Jere Erkkilä (puhuu mikkiin) antoi ohjeita kesken harjoitusesityksen.
Basso-baritoni, näyttelijä Juha Pikkarainen sai korvaansa mikin Oopperan äänisuunnittelijalta Eero Auviselta.
Abigail Sheppard tanssi Sibeliuksen viulukonserton soidessa.
Esiintyjät keskustelemassa kulissien reunamilla harjoitusnäytöksen aikana.
Spektaakkelin esiintyjiä meikattiin maskeeraustiloissa.
Kohtaus Jorma Elon Sibelius-baletista. Atte Kilpinen etualalla keskellä.
Esiintyjiä kulisseissa odottelemassa omaa vuoroaan.
Tanssijoita kulisseissa.
Satumaa-tango-osiossa myös yleisöä osallistettiin esitykseen, kun laulajat jalkautuivat yleisön joukkoon hetkeksi.
Krista Kujala esiintyi solistina Yön kuningattaren aariassa.
Tanssija seurasi harjoitusnäytöksen kulkua katsomon reunamilta.
Tanssija Atte Kilpinen etualalla keskellä.
Tanssijat odottelivat harjoitusnäytöksessä omaa vuoroaan.
Äänisuunnittelija Eero Auvinen ripusti harjoitusesityksen jälkeen esiintyjien hikisiä mikkivöitä kuivumaan.
Kiertueen esityksessä nähdään katkelma Joutsenlammen toisesta näytöksestä.
Oopperalaulaja poistumassa kulisseihin.