Kolmas Guardians of the Galaxy haluaa koskettaa, mutta onnistuu paljon paremmin vitseissä

Ohjaaja James Gunnin odotettu viimeinen Marvel-elokuva on paikoin hauska, mutta myös kaavamainen ja ihan liian pitkä.

Nebula (Karen Gillan, vas.), Peter Quill (Chris Pratt) ja Drax (Dave Bautista) Guardians of the Galaxy Vol. 3 -elokuvassa.

Toiminta, komedia

Guardians of the Galaxy Vol. 3. Ohjaus ja käsikirjoitus James Gunn. 150 min. K12. ★★

”Olen hyypiö. Olen kummajainen. Mitä hittoa teen täällä? En kuulu tänne.”

Marvel-elokuva Guardians of the Galaxy Vol. 3 alkaa Radioheadin ysärihitillä Creep. Kitkerä balladi käsittelee ulkopuolisuutta, vieraantuneisuutta ja itseinhoa.

Kappaletta laulaa geenimanipuloitu pesukarhu Rocket (Bradley Cooper). Hän on osa Galaksin vartijoita, avaruudessa seikkailevaa romuluista supersankariporukkaa.

Guardians-saagan kolmas osa kietoutuu Rocketin ympärille. Heti alussa hän meinaa kuolla, ja pelastuskeinon löytääkseen Tähtilordi Peter Quillin (Chris Pratt) johtamat vartijat joutuvat sinkoilemaan planeetalta toiselle.

Matka vie kohti julmaa tiedemiestä (Chukwudi Iwuji), joka rakentaa mutanttieläimistä omaa superrotuaan. Takaumista käy ilmi, että Rocket on yksi kehitystyön sivutuotteista.

Gunnin tyylissä popmusiikki, metavitsit ja alapäähuumori yhdistyvät kekseliäisiin ja väkivaltaisiin toimintakohtauksiin.

Ohjaaja-käsikirjoittaja James Gunn on sanonut samastuvansa juuri Rocketiin, ”universumin surullisimpaan hahmoon”. Ulkopuolisuus on iso osa Gunnin brändiä.

B-luokan kauhukomedioilla uransa käynnistänyt Gunn pestattiin yllättäen luotsaamaan ensimmäistä Guardians of the Galaxya (2014). Siitä tuli hitti, vaikka hahmot olivat isolle yleisölle vieraita.

Gunnin tyylissä popmusiikki, metavitsit ja alapäähuumori yhdistyvät kekseliäisiin ja väkivaltaisiin toimintakohtauksiin. Vapaimmilleen tyyli pääsi The Suicide Squadissa (2021), jossa kirosanat sinkoilivat ja raajat napsuivat. Ikäraja oli Suomessa K16.

Guardiansin tapaan rämäpäisistä hylkiösankareista kertoneen The Suicide Squadin Gunn ohjasi kilpailevalle sarjakuvastudiolle DC:lle. Sinne Gunn pestattiin, kun hän sai yllättäen kenkää Guardiansin peräsimestä julkisuuteen nousseiden vanhojen Holokausti-vitsien vuoksi.

Gunn sai Guardians-jopinsa myöhemmin takaisin – osin työryhmänsä vaatimuksesta – mutta on sittemmin ottanut vastaan paikan DC Studiosin toisena toimitusjohtajana. Guardians 3 on hänen viimeinen Marvel-hankkeensa.

Elokuvaa voi melkein lukea allegoriana Gunnin viime vuosista: ystävät tekevät kaikkensa pelastaakseen suulaan, väärinymmärretyn pesukarhun.

Gunnilla on parhaimmillaan kyky ujuttaa mäiskeen sekaan laaja skaala tunteita.

The Suicide Squadissa hiljennyttiin yhtäkkiä kuuntelemaan, kuinka nihilistinen tappaja avautui traumoistaan rottia johtavalle kulkurille. Herkkyys toimi, koska se tuli puskista ja sitä säästeltiin.

Guardians 3 taas on rakennettu haikeaksi eepokseksi yksinäisyydestä ja perheestä, mutta myös eugeniikasta ja eläinten oikeuksista. Elokuva kinuaa katsojalta tunnereaktiota.

Tämä korostuu niin Peterin ja Gamoran (Zoë Saldaña) välisessä rakkaustragediassa kuin Rocketin kasvutarinassa, joka tavoittelee hylättyine koe-eläimineen Toy Storyjen sentimentaalisuutta, mutta jää puolitiehen.

On ehkä siunaus, että tunteikkaat hetket katkaistaan vitsillä. Guardians on yskivä viihdytyskone, ja huumori luonnistuu tekijöiltä haikeutta paremmin.

Katsojan ei tarvitse Guardians 3:a varten tuntea aiempia Marvel-elokuvia tai -sarjoja. Juoni on pääosin isosta emotarinasta irti.

Muuten elokuvaa ei voi irtiotoksi kutsua.

Toiminta sijoittuu valtaosin rumiin CGI-taustoihin. Ainoan todelliselta tuntuvan lokaation, Maan kieroksi kaksoiskappaleeksi luodun Vasta-Maan, potentiaali hukataan täysin.

Rakenne on kaavamainen ja päättyy pitkään välienselvittelyyn. Yllätyksettömyys saa kaksi- ja puolituntisen tuntumaan ikuisuudelta, vaikka vitsit ovatkin keskitasoa parempia ja kamera kieppuu luovasti.

Vaikka Guardians on susi, ei Gunnin kykyjä käy kiistäminen. Hän on Hollywood-tuotantojen luotsina oiva yhdistelmä omaperäisyyttä ja ammattitaitoa.

Olisi kiinnostavaa nähdä, mihin Gunn kykenisi oman alkuperäistarinan kanssa.

Lähivuosina sellaista ei nähdä. Talvella tuore DC-jehu ilmoitti etsivänsä ohjaajaa käsikirjoittamalleen Teräsmies-elokuvalle. Maaliskuussa etsinnät päättyivät: Superman: Legacyn ohjaa Gunn itse.

Pääosissa Chris Pratt, Zoë Saldaña, Dave Bautista, Karen Gillan, Pom Klementieff, Vin Diesel, Bradley Cooper, Sean Gunn, Chukwudi Iwuji.

Will Poulter (vas.) näyttelee Adam Warlockin roolin, Elizabeth Debicki puolestaan Ayeshan roolin Guardians of the Galaxy Vol. 3 -elokuvassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat