Arvoituksellinen Enys Men -elokuva toimii unen logiikalla

Mark Jenkinin persoonallinen elokuva liikkuu unen, fantasian ja toden rajamailla.

Mary Woodvinen esittämä päähenkilö on tullut saarelle seuraamaan harvinaisen kukan kasvua.

Draama

Enys Men, ohjaus Mark Jenkin. 91 min. K16. ★★★

Onkohan tämä nyt elokuva lainkaan vaan enemmänkin jonkinlainen filmille tallennettu taideinstallaatio? Vaikea sanoa.

Ohjaaja Mark Jenkin (s. 1976) matkasi koronasulun aikaan karulle saarelle Cornwallin rannikolla ja kuvasi Enys Menin 21 päivässä. Ideana oli, että kuvausryhmän hiilijalanjälki olisi mahdollisimman pieni. Enys Men ei viittaa mihinkään miehiin, vaan cornwallin kielellä kiviseen saareen.

Elokuva sijoittuu vuoteen 1973, ja se on tietoisesti saatu näyttämään siltä, että se olisi tuolloin tehtykin.

Päähenkilö on saarelle harvinaisen kukan kasvua seuraamaan tullut vapaaehtoinen, keski-ikäinen nainen (Mary Woodvine). Hän asuu vanhassa talossa ja saa sähköä aggregaatin avulla. Ketään muuta saarella ei ole, ei ainakaan eläviä. Paitsi ajoittain polttoainetta ja ruokaa tuova yhteysaluksen kapteeni (Edward Rowe).

Enys Men sisältää folk horrorin piirteitä, mutta silti se ei ole varsinainen kauhuelokuva. Se on abstrakti kuvaus tilanteesta, jossa karun ja pelottavankin ympäristön keskellä todellisuus ja unet sekoittuvat, menneisyys ja nykyisyys kohtaavat. Itse asiassa koko elokuvalla on unen logiikka, jota ei voi selittää.

Enys Men on kuvattu 21 päivässä.

Nainen kohtaa saarella, tai unissaan, muun muassa siellä aikoinaan toimineen uskonnollisen yhteisön jäseniä, kaivostyöläisiä, lähivesiin hukkuneita merimiehiä sekä myös nuoren itsensä. Ovatko he aaveita vain kuvitelmaa, se jää katsojan pääteltäväksi.

Enys Men ei ole kaikkia varten, ei ainakaan niitä, jotka haluavat elokuvaltaan selkeää tolkkua. Sitä ei nyt ole tarjolla, mutta sen sijaan Enys Men ojentaa mielikuvitukselle ja tunteille kaikenlaista kutkuttavaa.

Elokuvan tunnelma on vahva ja hieman kauhistuttavakin, ja saaren karu luonto sekä kesyttämättömät merimaisemat luovat siihen omaa henkeään. Hyvin persoonallisesta, omalla tavallaan vangitsevastakin teoksesta on kyse.

Enys Men sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla 2022, ja se on sen jälkeen otettu myönteisesti vastaan maailmalla. Parhaiten toki Cornwallin seuduilla Britanniassa, jossa elokuvasta on tullut suoranainen menestys.

Ohjaaja Jenkinin uralla on vahva cornwallilainen leima. Hänen edellinen elokuvansa Bait (2019) kuvasi cornwallilaista kalastajakylää, jossa perinteinen elinkeino on uhattuna turismin ja kesäasukkaiden tulvan vuoksi. Siinäkin Jenkinin puoliso Mary Woodvine ja Edward Rowe ovat pääosissa.

Käsikirjoitus Martin Jenkin, pääosissa Mary Woodvine, Edward Rowe, Flo Crowe.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat