Voiko rakkaudesta ja pari­suhteista sanoa vielä jotain tuoretta? Riikka Suomisen podcast osoittaa, että kyllä voi

Viikon suosituksissa pohditaan sukupuolirooleja ja ihmissuhteiden monimutkaisuutta.

Rakkautta ja parisuhteita pohditaan niin Riikka Suomisen podcastissa (vas,) kuin Netflix-sarjassa Easy (oik.). Suomi-filmin salaiset kansiot -näytelmässä kirjoitetaan uusiksi kotimaisen elokuvan historiaa.

Mitä sadut ovat opettaneet sinulle pari­suhteista? toimittaja Riikka Suominen kysyy jokaisen podcast-jakson alussa vieraaltaan. Vaikka liikkeelle lähdetään kepeästi prinsseistä ja prinsessoista, puoli­tuntinen on täynnä viisasta puhetta siitä, miten normit ja uskomukset meitä ohjaavat – ja milloin niistä olisi hyvä päästää irti.

Suominen ihmettelee, miksi tytöille edelleen opetetaan, että parisuhteen löytäminen on elämän tärkein tavoite. Ja miksi naiset pienestä asti valmentavat itseään parisuhdetta varten, mutta heterosuhteessa mieheltä ei vaadita samaa? Tai miksei elokuvissa näytetä, että happy endin jälkeen tulee vielä tylsä arki.

Suuri rakkaushuijaus -podcastissaan Suominen yhdistää ihailtavalla tavalla kepeän ja vakavan, unohtamatta omakohtaisuutta. Avoimen suhteen puolestapuhujana tunnettu Suominen kertoo, että vasta avattuaan oman parisuhteensa hän pystyi irrottautumaan ajatuksesta, että puolison kanssa pitää panostaa kaikkiin samoihin asioihin.

”Se että kyseenalaistaa seksin eksklusiivisuuden on nykymaailmassa niin järeä toimi, että sen myötä uskaltaa kyseenalaistaa paljon muutakin.”

Suuri rakkaushuijaus -podcast Spotify ja Eeva.fi

Elizabeth Reaser ja Michael Chernus näyttelevät Easy-sarjassa ruuhkavuosia elävää paria, joka päättää avata suhteensa.

Virkistävän keskiluokkaista

Suoratoistoajan kirous on, ettei ihminen millään ehdi katsoa kaikkia tarjolla olevia mahdollisesti kiinnostavia sarjoja ja elokuvia. Hyvä puoli sen sijaan on, että vielä vuosia ensi-illan jälkeen palveluista voi löytyä helmiä.

Kaikkien kyynisten, ilkeiden ja yltiörikkaiden henkilöhahmojen jälkeen Easy-sarjan chicagolainen boheemi keskiluokka tavallisine ongelmineen vaikuttaa yhtäkkiä hyvin virkistävältä. Easyn ensimmäinen kausi nähtiin Netflixissä jo vuonna 2016, mutta sarja ei tunnu lainkaan vanhentuneelta. Episodimaisessa, vahvasti dialogin varaan rakennetussa sarjassa tavataan muun muassa pariskunta, joka etsii piristystä seksielämäänsä Tinderistä ja nuori naisopiskelija, joka rakastuu keikalla vegaaniaktivistiin ja yrittää sen jälkeen muuttaa kokonaan elintapansa.

Loputon ja jopa improvisoidulta vaikuttava dialogi tuo mieleen Girls-sarjan sekä Woody Allenin elokuvat. Sen onkin käsikirjoittanut ja ohjannut indietöistään tunnettu Joe Swanberg, jota pidetään yhtenä mumblecore-suuntauksen keskeisistä hahmoista.

Easy, kaudet 1-3, Netflix

Mari Lehtonen (vas.) ja Pinja Hahtola ovat käsikirjoittaneet ja näyttelevät esityksessä, jonka on ohjannut Ria Kataja.

Roolit päälaelleen

Sukupuoliroolien kääntäminen päälaelleen on niin kulunut keino taiteessa, että ihan aina ei edes hymyilytä. Mutta Mari Lehtosen ja Pinja Hahtolan Suomi-filmin salaisia kansioita katsoessa naurattaa paikoin niin, ettei meinaa penkissä pysyä – niin oivaltavia heidän näyttämölle marssittamansa elokuvateollisuuden hahmot ovat.

Omapohjassa nähdään, miten Ansa Ikonen käy palkkaneuvotteluita maisteri Särkän kanssa, koska haluaisi työstään saman palkkion kuin Tauno Palo. Nykypäivän aikatasolla kyllästynyt tutkijanainen esittelee luennollaan kotimaisen elokuvan naistyyppejä uhrautuvista äideistä niskavuorelaisiin matriarkkoihin. Ja sitten vielä Tuntematon synnyttäjä -kohtaus, jossa elokuvan näyttelijät kertasivat kuvausten vaativia olosuhteita ja kertoivat, miten veteraanisynnyttävät olivat ensi-illassa reagoineet näkemäänsä!

Suomi-filmin salaiset kansiot Kansallisteatterin Omapohjassa 19.8.–30.8.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat