Nihkeästä Dead Ringers -kulttielokuvasta muokkautui nahkea minisarja

Yllättävä idea tehdä sarja David Cronenbergin Erottamattomat-elokuvan pohjalta herättää lupauksia ennen puuduttavuuden paljastumista.

Synnytyslääkäreinä työskenteleviä identtisiä kaksosia Elliot ja Beverly Mantlea näyttelee Rachel Weisz. Maailmalla kehujakin keränneen Dead Ringers -sarjan nimi viittaa kahteen täsmälleen samannäköiseen asiaan tai ihmiseen.

Osapuilleen viimeinen 1980-luvun elokuva, josta olisin olettanut muokattavan tv-sarjan 2020-luvulla, on David Cronenbergin Erottamattomat (Dead Ringers, 1988). Elokuva läheisriippuvaisista, sekoavista gynekologikaksosista, joita molempia esittää Jeremy Irons, on suurelle yleisölle liian kalsea ja outo. Itsekään en siitä erityisemmin pidä, mutta moni fani kyllä.

Taustalta löytyy romaani ja sen takaa tositapaus: vuonna 1975 New Yorkissa 45-vuotiaat identtiset gynekologikaksoset Stewart ja Cyril Marcus löydettiin kuolleina sotkuisesta asunnostaan, ilmeisesti pitkäkestoisten reseptilääke- ja mielenterveysongelmien luhistamina.

David Cronenbergin vuoden 1988 elokuvassa Erottamattomat gynekologiveljeksiä näytteli Jeremy Irons.

Uuden Dead Ringers -sarjan alkuteksteissä epäilyksen tunteita hälventää pääkäsikirjoittaja Alice Birchin nimi. Hän on kirjoittanut proosatekstien pohjalta elokuvat Lady Macbeth (2016) ja Ihme (2022) sekä huippusarjan Normaaleja ihmisiä (2020).

Päätös vaihtaa gynekologiveljekset synnytyslääkärisiskoksiksi on avannut monenlaisia kerronnallisia mahdollisuuksia. Siskoja näyttelee Rachel Weisz, ujohkoa Beverly Mantlea tasavarmasti, itsevarmaa ja rämäpäistä Elliot Mantlea välillä alleviivatenkin.

Kaksosten vastaanotolle saapuu näyttelijä Genevieve Cotard (Britne Oldford). Elliot saa potilaan seksuaalisen kiinnostuksen heräämään, jonka jälkeen sisarukset vaihtavat osia vastapuolen tietämättä, kuten ovat tehneet ennenkin. Mutta tällä kertaa tasapaino järkkyy, kun Beverlystä ja Genevievestä tulee seurusteleva pari.

Genevieve Cotardia esittää uutuussarjassa Britne Oldford. Roolihenkilön nimi on kumarrus alkuperäiselokuvassa vastaavan roolin tehneen Geneviève Bujoldin suuntaan.

Cronenbergin jalanjäljissä sarjan tekijät eivät kaihda katsojan rajojen testaamista. Esimerkiksi avausjaksossa tapahtuvan keskenmenon jälkeen pikkuruinen ihmisalkio nostetaan kämmenelle lähikuvassa tarkasteltavaksi.

Veri kuuluu asiaan monissa lääketieteellisissä yhteyksissä, mutta silti sen vuodattaminen tuntuu useissa kohtauksissa laskelmoidulta ravistelulta – etenkin kun aitoja juonenkäänteitä kuusituntisessa sarjassa on aivan liian vähän.

Elliot ja Beverly alkavat neuvotella vallankumouksellisen synnytyskeskuksen rahoituksesta ökyrikkaiden opioidikriisin aiheuttajien kanssa. Katse ahneuden suuntaan on kriittinen, mutta keskustelut käyvät pitkäpiimäisiksi ja asettavat kaksosetkin turhan epäilyttävään valoon.

Palvelija Gretan (Poppy Liu) ympärille on kehitetty ontto sivujuoni.

Alun lupaavuudesta, lopun jäntevöitymisestä ja paikoittaisesta visuaalisesta kunnianhimosta huolimatta kokonaisuus on puuduttava.

Kysyä voikin: miksi tämä tarina juuri nyt? Cronenbergiltä kun olisi löytynyt myös vähemmän jähmeä häröily Videodrome – tuhon ase (1983), jossa videonpätkien katselu muokkaa ihmismieltä ja aivojen rakennetta. Kännykkäajan kuranttia kamaa siis.

Dead Ringers, Prime Video. (K18)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat