Laulaja Maria Lund on vaihtanut usein sekä maisemaa että musiikin lajia: ”Kyllästyn nopeasti”

Kahden oopperalaulajan tytär, musikaalitähti Maria Lund oppi vanhemmiltaan, että lavalla hymyillään vaikka kesken perheriidan.

Vuosien ajan kotimaisten teattereiden musikaaleissa esiintynyt Maria Lund kasvoi musikaalisessa kodissa. Siellä hän sanoo oppineensa harjoittelun merkityksen, vaikkei sitä korostettukaan.

Maria Lund pipo päässä ja räppäämässä – onko nyt nähty ihan kaikki? Nelosen Tähdet tähdet -tv-ohjelmassa Lund esitti runsas viikko sitten Eminemin Lose Yourself -klassikon. ”Aikaisemmin olin räpännyt vain suihkussa ja autolla ajaessa”, Lund sanoo ja nauraa päälle äänekkäästi.

On varhainen kevätaamu porvoolaisessa omakotitalossa. Lundin puoliso on töissä, nyt lähtevät kouluun myös kaksi poikaa. Lund tarjoaa itse poimimistaan suppilovahveroista valmistettua piirakkaa. Sissi-koira ja Tikru-kissa seuraavat emäntäänsä mielellään silloinkin, kun hän keskeyttää haastattelun:

”Sopiiko, että käyn välillä röökillä?”

Räppäävä, sienestävä ja tupakoiva perheenäiti. Tällaisena Maria Lund ei yleensä julkisuudessa paistattele.

Maria Lund esitti räppäystaitojaan Tähdet tähdet -tv-ohjelmassa runsas viikko sitten laulamalla Eminemin Lose Yourself -klassikon.

Räppäriksi Lund tuskin ryhtyy tämän jälkeenkään vaan jatkaa laulajana ja näyttelijänä. Hän on kuulunut lähes 20 vuoden ajan Suomen suurimpien ammattiteatterien musikaalien tähtiesiintyjiin. Kun Priscilla, aavikon kuningatar -musikaalin viimeinen esitys oli lauantaina 6. toukokuuta Helsingin kaupunginteatterissa, Lund teki henkilökohtaisen ennätyksen.

”Se oli 103. kerta samaa musikaalia. Edellinen ennätys oli Tampereen Teatterin West Side Story, sitä esitettiin 99 kertaa.”

Päärooli West Side Storyn Mariana oli Lundille vuonna 2004 koko elämän valintojen kannalta tärkeä. Hän oli kasvanut kahden oopperalaulajan, suomalaisen Tamara Lundin ja romanialaisen Alexandru Ionițăn, lapsena Saksassa. Hän oli kirjoittanut ylioppilaaksi ja haaveillut urasta kansainvälisen juridiikan ja diplomatian parissa. Mutta kun Tampereen Teatteri kutsui Mariaksi, aukesi edessä vanhempien viitoittama tie.

”He olivat kannustaneet, mutta eivät painostaneet”, Lund muistelee.

Totta kai musiikillisella kodilla oli vaikutus. Opittua tuli harjoittelun merkitys, vaikka sitä ei korostettukaan. Ja se, että lavalle mennään hymyillen, vaikka perheriita katkeaisi vain esityksen ajaksi. ”Olin ajatellut, että työskentelen diplomaattina eri maissa pari vuotta kerrallaan – ja opettelen samalla uuden kielen.”

Hän asettui Suomeen, mutta kielitaito on karttunut. Lund puhuu sujuvasti suomea, romaniaa, saksaa, englantia, ranskaa ja espanjaa.

Ja vaikka maailman kiertäminen on jäänyt vähemmälle, Lund on asunut teatteriproduktioiden takia eri puolilla Suomea niin, että kutsuu ”kotikaupungeikseen” niin Turkua, Tamperetta, Seinäjokea kuin Kouvolaakin. Porvooseen hän muutti Hankasalmelta, Keski-Suomesta.

”Kyllästyn nopeasti. Kun on pidempään tehnyt samaa, on aika siirtyä uutta kohti”, Porvoossa asuvan Maria Lund sanoo sylissään Sissi-koira ja Tikru.

Maisema on vaihtunut paitsi konkreettisesti myös musiikillisesti.

”Kyllästyn nopeasti. Kun on pidempään tehnyt samaa, on aika siirtyä uutta kohti.”

Musikaaliroolien lisäksi Lund on laulanut monenlaista. Vuosina 2008 ja 2009 hän levytti kahden albumin verran nostalgisen iskelmällisiksi sovitettuja kappaleita, muun muassa uustulkintoja Apulannan ja Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksen tuon ajan rockhiteistä.

Projekti kävi kuitenkin Lundin mielestä tylsäksi, koska ohjelmisto keikoilla toistui parin levyn biiseistä illasta toiseen.

”Kun esiinnyn säestäjäni kanssa, muutamme sovituksia lennossa. Saatan sanoa kesken kappaleen, että vaihda nyt valssiksi”, hän kuvailee.

Heikki Sarmannon kanssa hän on tehnyt useita projekteja, muun muassa vuonna 2005 levytyksen Äänet hämärässä. Tamara Lund ohjasi parikymppisen tyttären tuntemansa jazzpianistin kanssa yhteistyöhön, kun jazz kerran kiinnosti. Tuo albumi muodostui lopulta samana vuonna kuolleen Tamara Lundin muistolevyksi, kun Maria Lund lauloi sille äidin 1960-luvun hittibiisin Sinun omasi.

Ensimmäiset vuodet Suomessa olivat raskaita. Äiti kuoli, isä sairastui syöpään ja kuoli vuonna 2010. Lund oli vain 26 ja asunut Suomessa vasta muutaman vuoden.

”Äidin ja isän kuolemien välissä muutuin. Uskoin äidin kanssa koko ajan, että kaikki kääntyy hyväksi. Ei kääntynyt. Kun isä sairastui, olin alusta lähtien pessimisti.”

”Äidin ja isän kuolemien välissä muutuin.”

Menetysten seurauksena Lund sanoo ”elävänsä täysillä joka päivä”. Se ei kuulosta latteudelta, kun hän tarkentaa, ettei tämä merkitse esimerkiksi ”jatkuvaa bailaamista” vaan sitä, että pyrkii ottamaan arjessa ilon irti kaikesta.

”Viimeksi iloitsin siitä, kun ostin vaaleanpunaisia roskapusseja.”

Sitten on taas aika piipahtaa ulkoportailla. Kun kuvataan, hän sanoo, että savukkeet saavat näkyä kuvissa.

Oli aika, jolloin Lund koki julkisuuden ahdistavaksi. Ei ollut helppoa olla kuuluisien laulajien tytär, joka laulaa itse. Missikisoihinkin oli tullut osallistuttua, ja se toi ikävän lisäleiman. ”Harmitti, kun ihmiset tulivat alkuvuosina keikoille enemmän katsomaan kuin kuuntelemaan”, hän naurahtaa.

”En vuosiin halunnut puhua haastatteluissa yksityiselämästäni. Nyt puhun. Luen itsekin mielelläni muiden ihmisten elämästä.”

Nelonen ja Helsingin Sanomat kuuluvat Sanoma-konserniin.

Kuka?

Maria Lund

  • Syntyi 1983 Münchenissä.

  • Laulanut ja näytellyt kymmenissä esityksissä, muun muassa musikaaleissa West Side Story (Tampereen Teatteri), My Fair Lady (Tampereen Teatteri), Shrek (Jyväskylän kaupunginteatteri), Priscilla – aavikon kuningatar (Helsingin Kaupunginteatteri).

  • Levytyksiä: Äänet hämärässä (yhdessä Heikki Sarmannon kanssa), Ajan sävel, Tahdon!

  • Voitti Tanssii tähtien kanssa -tv-kilpailun 2008, nyt mukana Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

  • Avioliitossa, kaksi lasta aiemmasta liitosta.

  • Täyttää 40 vuotta tiistaina 9. toukokuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat